Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556061 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser

Връх Червен

Offline ficinka

• Adviser

Петрахиля

Offline ficinka

• Adviser

Offline ficinka

• Adviser

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фицинка,благодаря ти за труда ,това което си предоставила да видим Помашките носии и облекла в Ловешко.На мен ми беше много интересно да разгледам всичко това.Искрено благодаря, :),хубаво е да се цени това което си направила.При мен снимките са малко уголемени и се налага да ги премествам но все пак е уникално.Нека и занапред има такива хора да се знаем помаците и нашата култура и традиции,сайта е за това. Поздравление Фицинка.

Offline ficinka

• Adviser
Благодаря Назми, незнам как да оправя размера на снимките , но когато се кликне върху самата снимка се показва в по -малък размер . :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Благодаря Назми, незнам как да оправя размера на снимките , но когато се кликне върху самата снимка се показва в по -малък размер . :)
Да,така е.В първия момент излиза в голям формат,но впоследствие както ти казваш при кликване върху снимката излиза ОК,така че снимките са супер и са интересни да се види един наш народ по Ловешко.Много е близко до Гоцеделчевско,не знам на мен така ми се струва.Благодаря Фицинка.

Offline ficinka

• Adviser

Градежчанки

Offline ibriiana

• Avarage member
bravo!!! strahotni snimki,produljavai v su6tia duh!!

Offline ibriiana

• Avarage member
vie ste ynikalni,napravo me kefite!!samo taka!!!

Offline Hadj

• Adviser
   Днес слушах  помашки песни от  Градежница.особено ми харесаха "Ате кадъна" и "премени се Айше"/може би и  заради тактовия размер/.Ако организатора  е Хюсеин Мехмед който  написа книгата за помаците и торбешите  искам лично да го поздравя за  широкия му кръгозор на познания.На него и всички помаци от Тетевенско жалая  спорна нова година и самочувствие на достойни хора.
    PS. При нас галено  на Хатидже казват  Ате-да не би и при вас да е така.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Silioman,Добре дошъл в сайта ни.Не ми е приятно обаче още с регистрирането ви днес сега да се нахвърляте към уважавания тук Хюсеин Мехмед.Изстрих постинга защото е лична обида към него като  наш съфорумник..Не тук му е мястото да казвате какво е правилно и какво не при едно погребение.Вие си знаете там,но ако наистина си несъгласен му пиши на лични.Публично да се засягат наши форумници е недопустимо,преди да пишеш прочети правилата на Форума ни. http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,72.0.html Освен това искам да ви кажа,че всеки регистрилал се който се нахвърля публично не е добре приет от нас.За твое сведение ще кажа,че помаците от Ловешко са част от нас,не ви делим.Помак БГ,Фицинка,помаг...са наши редовни членове тук. В тази насока искам да изкажа едно голямо Благодаря на Ficinka за публикуваните автентични снимки на носии,на обичаи във вашия край,както и това че за Нова година се радвам на книгата на Хюсеин Мехмед" Помаците и торбешите в Мизия,Тракия и Македония".Прочетете я.И разбира се диска с помашки песни автентични от Градежница- КЕНАР групата.Песните са страхотни,особено песента" Махмудова майка",Фатме бяло буле", "Премени се Айша"...са гордост за фолклора запазен там.Най-искрено благодаря на Фици за това да представи помашкия фолклор по света.Благодаря Фицинка!

pomag

• Guest
Имам комший които имат роднини в Турция- село Черкез мюслим.Всяка година им ходят на гости и тази пак ходиха да посрещат новата година с тях. Днез заговорих един от от тях който е дете в 6 клас и го питам как е там? Макар и толкова малак ми каза, че са по- добре от нас. Каза ми, че хората имат работа, къщете им са два пъти по- големи гледат във всяка къща най- малкото 5-6 крави да 25-30 в някои дворове, но повечето работа е механизирана. Едно теле гледано 12 месеца им се заплаща почти 4000 наши лева.Също така ми каза, чее много спокойно-алкохол в кръчма неможеш да си позволиш защото е много скъпо, при един домашен скандал веднага пристига бус със специални полицаи и ги натоварват без обяснение и ги завеждат в управленията. Най- интересното, което ми каза е , че всички знаят Български език- само, че незнам защо му викат на него ПОМАШКИ -ми каза малкия.Всъшност това са семейство от Галата изселило се през 1912 г- заедно с други помаци от България. По-голямата част от селото са помаци.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ot kade da znae tova dete çe bulgarite sa prieli tehniya ezik, gramatizirali go i go narekli bılgarski. Vsiçki znaem na kakıv ezik sa govorili bulgarite koyto ezik nyama nikakva vrızka s Pomaşkiya.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ot kade da znae tova dete çe bulgarite sa prieli tehniya ezik, gramatizirali go i go narekli bılgarski. Vsiçki znaem na kakıv ezik sa govorili bulgarite koyto ezik nyama nikakva vrızka s Pomaşkiya.

Субиги,

Тук уцели отново право в десятката :) :)