Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552438 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

pomag

• Guest

Това са баща ми и моите племенници- посрещане напролетта преди 19г.

Offline ficinka

• Adviser
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ficinka

• Adviser

Offline ficinka

• Adviser

Offline karaveli

• Member
  • **
da hubavo shte da go ima diado aliman no sas chalmata i cialata nosiya az ima chalma ficinka mee vijdala

pomag

• Guest

Това е училището в Галата строено от хората на селото.
Междо другото искам да кажа на Каравели, че преди 20минути говорих със сина на дядо Алиман, който е най-малкия от всички на 46г. за снимките и ми каза, че няма проблеми за това. Също така ми разказа, че е на 82год и преди два дни са ходили двамата до някаква местност, синът му забавил ход само да запали цигарата си и просто повече не е могъл и да го настигне.

Offline karaveli

• Member
  • **
abe s pomashka nosia da se obleche chovek , samo diado aliman mai pohodva taka......i az imam no niyamam potyri porychal sym si, imam chapka za chalma.i me ima na snimki ,

pomag

• Guest
Честит празник и от помаците от Тетевенско- Галата, Глогово, Градежница и Бабинци, да сте живи и здрави

pomag

• Guest

Ето го и дядо Алиман от село Галата. Без да изневерява на традициите си , както винаги на празник /Байрам /в неделя рано сутринта го спипах облечен в традиционната мъжка носия на помаците от нашия край. Той е селският козар на 82 год. все още действащ като такъв. Беше си забравил само феса, за което първо не искаше да го снимам, но накрая се реши. Беше забързан както винаги да занесе млякото в изкупвателният пункт, да купи хляб и да изкарва животните на паша. След него вече няма да има хора носещи тези дрехи по нашият край, ще ги имаме скътани в долапите като семеен спомен както е при мен от моя дядо.

pomag

• Guest

Offline ficinka

• Adviser
Да така е помаг ,поздрав и от мен  за всички , много здраве и късмет , а колко хора в Галата знаят кога е Байрам , понеже тук аз колкото попитах  никой незнаеше , жалко е нали ,.говоря за младото поколение .Повечето дори назнаят че байрам е празник ,

pomag

• Guest

Той казва, че с животните може да се разбере по-добре от колкото с хората. През живота си не е пиел, не е пушил. Храни се само с козе мляко, сирене и каквото има в градината. Когато се наложи да се коли животно той копува от други стопани, но не коли от неговите. Всичките му кози негова собственост са около 30 и всички до една с големи рога.

pomag

• Guest

Offline abc

• Forum fan
В снимките понякога има по-голямо очарование отколкото във видеозапис :)

Снимай дядото с козите. Познавайки стари хора съм сигурен, че с удоволствие ще позира с тях.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Taka e fici za syjalenie. No za razlika ot horata v Gradejnica, tuk v Galata povece se govori za tozi praznik. vse oshte ima plemena koito se sibirat na bajram. I v camijata ima posetiteli, makar ce sa tvirde malko v sravnenie s obshtija broj jiteli. Cuval sim ce predi ne sa se pobirali horata v djamijata i sa izpolzvali njakakvo pomeshtenie, tam kadeto dnes e kmetstvoto. Dano za vbideshte nestata se promenjat.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.