Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 557822 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Помашка народна песен

Дружба “Родина”

Излела е дружба фашистка
с галено име “Родина”
именаса да ни сменя.
Сменя го на мене,
сменя го на бобо
сменя го на нане,
сменя го на детко в гроба.
Джубе и фесове да коца,
шелъм шелваре, тестемели,
гугли да ни турга на глависе
и още каурски забульки.  

Offline shaban

• Forum fan
Съжалявам, че нямам никакво време да пиша.
Затова пък имам време само да попитам:Къде тогава са българите мюсюлмани?
И аз съжалявам ,че нямам време да пиша.
Затова пък имам време само да ти отговоря: -Българите -мюсюлмани са там някъде из Татарстан и по Волжска Болгария.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Всички постинги НЕ по темата са изстрити. Моля,само по темата!

pomag

• Guest
Да , що се отнася до помашката музика, при нас Тетевенската автентична помашка музика преобладава байламата и тъпана, а зурни има в Родопския край и като мелодия е по-странна за нас.Определено тук има различиа!

Offline karaveli

• Member
  • **
diado ALIMAN ot galata i sega hodi s poturi i chalma i pase kozi........HUSEIN MEHMED POZNAVA LI GO? ZASHTO NE GO SNIMA

Offline karaveli

• Member
  • **
POMAKBG / HUSEN MEHMED POZNAVASH LI DIADO ALIMAN OT GALATA? SAMO TOI TAKA SE OBLICHA S NOSIA TAM

Offline karaveli

• Member
  • **
DA POTYRKITE I CHALMICATA......HARESVAT MI

pomag

• Guest
Хюсеин Мехмед, може и да не го познава, защото е жител на Галата от няколко години.Аз го познавам, комшия ми е.Тези хора са вече на изчезване за съжаление. На Гергьовден беше единствения възрастен облечен празнично с тези дрехи, които и ти го познаваш. Обиколи селото и като не намери негови съмишленици се прибра. Усещаше се болка в душата му, това се забелязваше в лицето и учити те му. Хората като него вече не са между живите!

Offline pomak BG

• Historian
Познавам го той е дайчо на моята бивша хазайка дада Римиза. На времето е посещавал в петък редовно джамията до последния ходжа 2002 г. Аз в Галата дойдох 2004 г. Човека малко недочува, но доколкото разбрах от него, на него или не са му сменили името комунистите или си го е върнал. Нещо такова ми каза. Възможно е и да не са му го сменили, тъй като той не зависи с нищо от държавата, цял живот е бил пастир заедно с бабичката си. Незнам pomag ако се навие да го снима, аз нямам със какво.

Offline ficinka

• Adviser
Ще бъде хубаво да снимате дядо Алиман, аз него познавам ,но идеята е добра.Нека поне тук във виртуалното пространство намери сродни души, и получи нужнотото внимание. :)Но още по хубаво ще е ако някой го разпита за животът преди и сега , кое му по харесва. :)

Offline karaveli

• Member
  • **
snimai go.........shte hubavo , az v momenta pisha proza za pomacitednes napisah razkaza sadba'' za pomaci.mladiyat kerim haresva gulfie delikadirova no se ojenva za dryga........

Offline karaveli

• Member
  • **
prazpitaite go diado aliman koe mu po haresva predi ili sega v sviyat na modernizym......toi predpolagam nosi oshte onova seme koeto moje da dade i na drygi........

pomag

• Guest
Добре ще намеря начин да го снимам, въпросът е, че той ежедневно е със стадото селски кози и въпросното облекло облича само в празнични дни.Тогава той си намира друг козар за този ден. Той обиколи центъра, яде някой сладолед или пие една обикновенна лимонада и още преди 11.00ч. Отива при стадото. Той е близо на 80г. може и повече, но е толкова енергичен, че един 25-30г. неможе и един ден да изкара в неговото темпо на движение.Той си копува кози от с.Васильово то е близо до курортното село Рибарица и пеш отива и се връща от там, казва, че превоза съсипва животните и предпочита така през върховете! Вмомента се е запалил по отглеждане на гълъби и даже разбрах, че продава по някоя коза, за да може с парите да си копува гълъби- много интересен човек е той!

Offline ficinka

• Adviser
Така и предполагах ,че е много интересен,такива хора като него са на изчезване ,ще е хубаво поне да се запишат думите му, за животът ,за ценностите му ,браво, дай боже на всеки да е така жив и енергичен на неговите години.Дано да доживее още толкова.

Offline pomak BG

• Historian
Имаше един такъв в Глогово казваше се дядо Мутки (Мустафа). Той също така беше енергичен като дядо алиман. Починал в гората, като паднал от някаква стръмнина. Той беше и фронтовак. Един път като ходел на збирка на фронтоваците, бил с едновремешните дрехи и с фес на главата. Един българин го попитал защо е стакива дрехи, а той му отговорил, че там на фронта не ги питали, кой какъв е. Аллах рахмет ейлесин, на стареца. Беше на годините на дядо Алиман. Неговата къща е не много отдаличена от селото, но е на височина и докато отиде там човек доста се уморява. На мевлида му докато отида видях доста зор. По това време беше паднал и голям сняг. Той често ми говорише за себе си приживе, страхувал се е да не го закопаят без ходжа. Страх го било че тамникой няма да отиде. Той бил и борец, за строежа на къщата си сам си е принесал матеиалите на гръб. Даваше и добри съвети, като на майтап, често ми даваше примери с разни мушици, птички, мравучки. Говореше ми че са животинки, но и те правели това и онова с цел да се оженя и задомя. Друг един старец, като дядо Алиман беше и дядо Мута (Фара). Брат на бащата на Алексей Петров. Стареца беше голям майтапчия. Той дълго време беше педседател на джамийското настоятелство на село Галата. На едно събрание в Плевен в мюфтийството някъде през 2003 г. той станал и се изказал за в селото да се доведе ходжа, тъй като досега нямало случай в който някой да се закопае без ходжа. Беше много принцепен старец. Той и аго Рамадан искаха парите отредени за къщата на ходжата да отидат по предназначение, да не се похарчат за лични цели. За това бяха едни от активистите в работата на къщата. Те имаха най-много работни дни. Дядо Рамадан беше награден с грамота от мюфтийството, ама за дядо Фар нямаше, тъй като той вече беше се поминал. И на него Аллах да муопрости греховете. За разлика от младите хора личи че по-възрасните имали друго възпитание и са живяли в други среди различни от днескашните.