Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 560633 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

pomag

• Guest

pomag

• Guest

pomag

• Guest
Имам и сватба от нашият край направена за пред туристи, но наподобява на сватбите от миналото. Везнам само как да ги кача!

Offline ficinka

• Adviser
Браво помаг, страхотни снимки , сватбата на клипче ли е , мога да ти кажа какда я качиш тук, и аз имам едни готини клипчета но за съжаление са доста големи и не мога да ги кача, но на всички ще им е интересно да видят сватбата ,Поздрави Ф.

pomag

• Guest

Тетевен

pomag

• Guest

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Pozdravlenie pomag,mnogo hubavi snimki si kachil-starinni ot edno vreme i sega.Zabelqzvam nosiite sa dosta po razlichni ot mnogo raioni v Rodopite,no sa si pomashki. Setih se da popitam kyde e sega Strahil Dimchev,i s kakvo se zanimava.

pomag

• Guest
Страхил Димчев си е тук при нас. В момента строи спортен комплекс със хогел в гр.Тетевен

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Последните снимки не изглежа да са свързани с нас. Вярно е че са от Балкана ни ама не са от селата ни. Пък и друго да поясня, помашкото население в селата Рибново, Сърница, Света петка и пр. е с много преди нас. В нашите села властва зависта, разврата, а там хората се уважават и се подкрепят, да не говорим че при тях гостопримството е една от многото добри черти които имат и то благодарение на религият, която изпълняват. Ние колкото повече се отдаличаваме от нея ставаме по-коравосърдечни и по-съмнителни за щяло и нещяло. Никога не може да ги стигнем тези хора, нашето самочуствие пред тяхния морал пет пари неструва.

Offline ficinka

• Adviser
За що ли долавям някаква   неприязан в думите ти помак бг, много бързо и смело си позволяваш да слагаш под един знаменател всички хора от трите помашки села тук в Тетевенско,не отричам ме някой от думите ти са вярни но това съвсем не означава че всички хора тук са завистливи или неморални, има и прекрасни хора ,гостоприемни и добросърдечни, това че сме наивни е друг въпрос,невили омръзна да правите сравнения и да показвате разликите , не е ли по -хубаво да казваме това което ни свързва, приликите ни , дори и да са малко ,ти като наш духовен водач също имаш вина за това мисля аз, вместо да ни обвиняваш какво правиш да спечелиш доверието на хората и вярата им в религията , лесно е да се говори , по трудно е да се спечели доверието на хората .Нищо лично ,просто не би трябвало толкова прибързано да ни отписваш .Поздрави Ф.

Offline pomak BG

• Historian
Фици ти много добре знаеш защо го написах това. Аз тези работи дето ги говориш ги виждам всеки ден. Споменах ги поради простата причина, че аз Марин като характер, го познавам много добре. Близо две години сме били комшии. И невиждам смисъл от това да унизява дадени хора за своя сметка. Тези жени може и да са забрадени, каквито са и много наши жени, но са религиозни, а религията им ги прави уникални. И при нас някога е било така и живота е бил по добър. Не че сега ние сме лишени от такива хора. Има ги но не са толкова колкото са в онези села. Същото време един човек за да прави преценка за друг той с нещо трябва да е над него, а аз невиждам Марин с какво е над онези хора. И с какво той може да се сравни с тях. Единсвено ако е с нещо то е надменоста му, високомерието му, зависта му и приказките му зад гърба на хората.

pomag

• Guest
Защо някои хора, не вземат да си обуят патурите, навущата, цървулите башибузушката чалма и да се почустват истински помаци, щом това ще ги направи щастливи. Пожелавам им удобство в тях. В България има помаци във всяко едно нейно кътче, те са с различни нрави и облекло и мисля, че никой няма право да те кара да се обличаш така, както той му е угодно. Всеки един който е роден в помашко село и е такъв, малко или много уважава себе си и околните около него като такива, в каквато и да е степен! Това, че съм споменал за Рибново, Света Петка и други Родопски села не съм го казвал с насмешка а съм направил сравнение за това, че всички помаци в Бг. се обличат по различен начин и, че не сме хомогенна маса погледната от всеки ъгал. Даже и като степен на религиозност сме различни! Съдба, много добре се знае, че нашите села сме на пъпа на България на кръстопътя сме, мъжете 90% от тях са строители в София, това ни е накарало да сме се променили толкова бързо. Не може и като утидем в града да говорим на диалект, то това още в училище се изкоренява.

Offline pomak BG

• Historian
Ако сравним онова облекло с днешкашното ще видим че онова е давало по широко пространство на атрибутите на хората който ги носили. Следователно то правило така, че тези хора да бъдат и плодовити. Освен това пояса, който са носели зиме и лете ги пердпазвал от множество болести. Днес много от хората умурат от бронхит, туберколоза, и бъбречни заболявания. Нямам нищо против да ги нося стига да е актоално в наши дни. Колкото до цървулите, това е имало това се е носело. За чалмата също, тя не е била башибозушка. Днес много от нашите хора са също башибозуци. Думата преведена на български означава "луда глава". В историята под така наречените башибозуци се имало предвид групировки, който нападали. Въпреки че нашите хора "помаците" били обвинявани в това, те в миналото по-скоро са отбранявали селата си отколкото да са правели золуми.

pomag

• Guest
Ако мислиш, че имаш проблеми с атрибутите, носи си патурите!