Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556021 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Pomak BG, такъв един курбан в полза на морала, колко би струвал?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Селча доколкото разбрах по време на едно от изказванията си Вежди Рашидов напоследък споменал, че турското население можело да се оправлява, ама имало едни дето им викали помаци които не подлежали на контрол. Горе долу и аз съм на това мнение. С една дума от шопето по-твърдоглави има и това са помаците. Сигурно някога нещо ще накара тази част да се чукнат по-главите. Винаги в молитвите си към Аллах го споменавам това. Аллах да ги напътства, че наистина както казваш беля сме си. 

Беглик за теб ще е без пари. Та ти нали си морален? Или се лъжа!?

Offline Беглик

• Advanced member
Pomak BG, гледам да съм морален, защото ако няма морал всичко друго отива на кино. За мен моралът е в основата на всичко, а номер едно в морала е трудолюбието. Понеже преди малко спомена за откровенията Благата вест, те публикувани ли са на български?

Offline pomak BG

• Historian
Благата вест Беглик била откровение на Иисус от Отец или Аллах. Както казвали иудео християните наречени назаряни и евионотсти, че Иисус е един от великите пророци и че неговата дейност била свързана в разяснение и допълнение на Старозаветния закон с нови правила и норми. Именно тези нови правила и норми били тази Блага вест. От тях в Евангелията има отделни чати, но като цяло оригинала останъл в главата на Иисус. 

Offline Беглик

• Advanced member
Благодаря, Помак БГ. С една дума, тези разяснения/откровения не са в отделна книга.

EVROPOMAK

• Guest
....... Вежди Рашидов напоследък споменал, че турското население можело да се оправлява, ама имало едни дето им викали помаци които не подлежали на контрол. Горе долу и аз съм на това мнение. ....... 
Ами, то Веждито, сигурно си е бая правичък за Помаклъка!  ;D
В началото на миналия век , от "старите територии" - Помаклъка изпрати един голем помак - Кемал Ататюрк, дето организира останките от Османската империя и им направи на турките една убава и модерна държава , и ората там много го уважават за това! Да, но само това!  :o
Иначе, Помаклъка може да помага и да прави за всеки друг много убави неща, но не и за самият него си и за Помаклъка!  :'(
Сега, некои "патриоти", дето ги има и влизат отвреме-навреме в сая кошара, да не земат да си мислят, че Помаците искат да си правят неква друга държава! Сакън, нема такова нещо!  :o
Ами, то Помаците си имат вече своя държава - тя се нарича помашката планета "Земя" !  :D  ;)

Offline ficinka

• Adviser
pomak bg да си призная не слушах какво казват преди зарята ,но явно е трябвало да се заслушам , а за останалото си прав ,за морала и другите неща, липсва и то  много, да не кажа че няма никакъв, но за това не са виновни само младите, такъв пример им дават и някой от по възрастните, и т.н. получава се веришна реакция, как да учим младите на морал а ние да правим каквото си искаме, кой ще те послуша ако сам не даваш пример с поведението си,да видях те на панаира също и съпругата и детенцето ти, да сте жививи и здрави всички и само добро да ви спохожда, малко се изкуших да те заговоря но не мисля че беше удобен момента, а за курбана да не е зле да се направи, но какъв е смисълът от него след като никой не си дава сметка за това което върши ,не може да чакаме само оня отгоре да ни пази , трябва преди това да се научим на отговорност не само към себеси но и към останалите, а за младежите много си прав, няма такъв който да не се напива до несвяст, ужасно е , но кой е виновен питам аз, родителите естествено, какъв е този родител дето не го е грижа къде е детето му до 6 сутринта ,какспи спокойно след като знае каквмо се случва напоследък , и не само напоследък а от доста време , това ние грешката на повечето от нас ,опитваме се да бъдем най-добрите родители по начин -глезим, позволяваме прекалено много на прекалено малка възраст, угаждаме всички прищевки , и идва един момент когато се усещаме че не си познаваме собствените деца, и чия е вината питам аз, наша естествено на родителите, та курбана едвали ще оправи нещата, имам две момичета и се стремя да ги науча на морал и трудолюбие, упоритост но не инат а упоритост в делата им, доста са непокорни но когато човек има силно желание за нещо рано или късно го постига, не казвам че съм строг родител, за всичко си има начини, за да бъдат ценени в обществото трябва първо те себеси да ценят, а колкото до тоз дето е казал че прадедите му са били аборигени , какво да кажа май ние сме по зле и от аборигените сега , мислим се за много умни и всезнаещи а всъщност се излагаме, незнам за религията и аз не живея по точните правила, но си имам свои собствени които спазвам ,държа на морала, чест ,достойнство, и най-вече човечност и добрина, и на душманинът си само добро прави ,ще ти се върне двойно ,каквото повикало такова се обадило, на къде е тръгнал този свят незнам

Offline pomak BG

• Historian
Фици не се претеснявай другия път да ме заговаряш. Мойта жена е инструктирана и няма да ти се разсърди за това. Тя знае че аз би трябвало да общувам с хората независимо от пола и възраста им. Аз в това отношение съм профисионалист. Никога не смесвам чуствата със задълженията си. Това мойта съпруга добре го знае, така че другия път не се претеснявай.

Offline ficinka

• Adviser
Хахаха извинявай но само как го каза, инструктирана, извини ме но ми стана смешно, това е добре, но моят съпруг не е инструктиран хахахха ,няма проблем тогава ако пак те засека ще си поговорим с удоволствие.

Offline pomak BG

• Historian
Ти не си хожинка и при теб това е нормално. А пък като гледам и манталитета на хората особенно в Галата напълно те разбирам. Надявам се да не си давала поводи на съпруга си за ревност. Защото аз не съм, така че и това влиза в сметките.

Offline ficinka

• Adviser
Не съм естествено, но ревността е болест ,надявам се че знаеш ,ад виновна ли съм че съм симпатична и общителна ,просто общителна, обичам да се запознавам с нови хора и така откривам приятели-но само приятели, но това не се разбира правилно , да за манталитета си прав.

Offline M1999

• Candidate member
  • *
Здравейте,  няма лошо в това ,че сте помаци.  Никой не си избира вярата, родителите и мястото, където се е родил.
Но.... Пиша ви с отвращение към човек на име Огнян Илиев Иванов роден през 1972 г. от с. Глогово, който уби моя баща и... въпреки всичко вече 14 години си живее спокойно, дори се крие и неблаговолява да ни изплаща и така наречената кръвнина. Наистина, че един човешки живот не струва някакви смешни присъдени пари, но все пак ние имахме нужда от тях. Но, въпреки всичко нашата майка ни изучи и вече си имаме свой  със семейства и деца. Лошото е, че този, ако може да се нарече човек отне БЕЗПРИЧИННО живота на един истински човек от който имаха нужда неговите деца. Можем да твърдим, че ние сме сравнително успели и умни хора и се борим с така трудния живот, но винаги ще ни  липсва нашият баща. Прочетете го това всички и знайте, че хората са казали, че всяко стадо си има  мърша. Убедена съм, че между вас има и много наистина съвестни и нормални хора, но има и такива, които незнаят защо са живи.

Offline pomak BG

• Historian
Ама ние не твърдим че е лошо, че сме помаци, а пък и вярата си ни е добра, малко по-горе ще го прочетеш това. Що се отнася до бащати ние не сме виновни. Никой от нас не е искал баща ви да почине по този начин. В същото време ако вкарам една госпожа от рода Мукови същото ще твърди и за своя дядо Али Муков, който гложанчани го убиха по най-коварния начин, ама никой не твърди, че няма лошо че сте българи и никой не избира вярата си и пр. Случки много в нашето ежедневие. По принцип живота е суров и ние като умствено развити хора ще гледаме да се преборваме с трудностите. 

Offline fotakiev

• Forum fan
Смятах да не ти отговарям повече,но .... ти знаеш защо го правя....

В Корана се споменава, че Иисус е пратеник и пророк, който още като бил сред учениците си ги оповестил за друг последен пратеник, който ще дойде след него и на който името му ще е Ахмад или Мухаммед, което от арабски означава славен и преславен.  
Предполагам имаш впредвид там където в сура 61:6 се казва: "И рече Иса, синът на Мариам: “О, синове на Исраил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората преди мен и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмад"

В Библията също има подобни стихове но те са свързани с (παράκλητος) "параклетос" утешителят (св. дух),  която дума според много ислямски учени е била заменена с гръцката περικλεής (чете се "периклейс"), която също подобно на Ахмед означавала славен, прочут   и по такъв начин се променило основно смисъла на откъса и се изменил напълно значението му от гледна точка на теологията.
Никъде в Библията не се споменава за такъв човек Мохаммед(славен,прочут)и няма ни най-малки намеци!
Да, ще ми кажеш сигурно да погледна Йоан 14:16 където според  доста ислямски теолози е казано: " И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител..." Гръцката дума за Утешител наистина е "параклетос" (буквално като застъпник в съдебна зала ).Ти и  твоите учители  теолози обаче  все си настоявате, че Йоан всъщност бил написал периклитос, което е гръцкия еквивалент на "Славният". Обаче нито един единствен ръкопис на Йоан 14:16 или 14:26 ( където думата параклетос се използва още веднъж ) не съдържа думата периклитос изобщо и човек се чуди, как такава откровена лъжа може да бъде измислена.

Още нещо в добавка.В контекста на Йоан 14 глава от Библията точните думи са: "Утешителят ще пребъдва с последователите вечно; Той е Дух на Истината, който светът нито го види, нито го познава, но който живее вътре в последователите; и Той е Светия Дух, който ще напомня на християните всичко, що Иисус е говорил".
Би ли могло всичкото това да се отнася за физическото човешко същество, Мохаммед?

Подобен стих за идването на Ахмад може да бъде и стихът от Библията, в който се споменава, че Йоан в своето видение видял един бял кон, и на него ездач с лък, на когото му било даден венец, и той излязъл като победител, за да победи. Тук коня и венеца може да се тълкуват като мисия на пратеник, който ще има за цел да изкара хората от невежеството и да ги въведе в Божията вяра. Колкото до изразите “победител”, тук Йоан най-вероятно пророкува мисията на пророка Мухаммед, която минала с не малко войни. Другите трима конника, които съответно били с риж или червен, вран или черен и сив цвят, най вероятно са свързани с периода на комунизма, с идването на Антихрист и с настъпването на апокалипсиса.  
Първо,нали Библиата беше фалшива,или само когато ти устроива?
Второ,казаното показва единственно догадки и предположения...Тълкувайки Йоан можеш да интерпретираш всичко....

pomag

• Guest
Според мен причината, младежта да е непокорна, несъзнаваща действията които извършва е комплексна. Неможе за това да се обвиняват само родителите, и не мисля, че кубанът който ще се направи ще помогне за това. Ходжите за това са ходжи /да проповядват религията/ и тук искам да подчертая, колкото и да се опитват някои да покажат, че ще помогне с нещо няма да сдтане. Ами погледнете, то не е само в Галата, Глогово, Градешница и Бабинци това, което се случва. Нещата тябва да се овладяват още от първите години на детето, след това детската градина, училището и семейството разбира се.Не може учтелте да се даржат в учлщето все едно са в някакво предприяте да минат часовете  край, при тях вече няма никаква педагокика само от заплатите се интересуват. Аз съм ходил в Родопите да се запозная с бита и живота на нашите побратими Помаците. Ами да Ви кажа правичката като влезнах в Рибново за секунди се вънах в детските ми години. Хората бяха облечени по начин като нашите жени с малка разлика, старците с чалми, което ме навежда и на мисълта, че може да сме мюсюлмани, но чак пък толкова крайни да бъдат вече не го приемам. Там и в други села осъзнавам, че религията държи и контролира нещата. Тя задърржа развитието у младежта. Учат там до 8-м клас, след това средното си обрразование там и товае за тях света. След това женитба и точка на живота им. В Свет Петка пък момичетата се обличат също от тогавашното ми време в нашия край - панталон, нещо като ученическа престилка отгоре и задължително забратка.В Сърница там пък е мешана скара има и като наште тукашни женски дрехи имат си и светски.Доспат, Девин и Смолянско са още по- цивилизовани хоата там имат часни хотели и ако не ги попиташ какви са няма и да разбереш, когато им кажа за селата Рибново и другите около него ми казват""ОООО,ТЕ ТАМ СА НЕНОРРМАЛНИ!!! Е то и Турците са мюсюлмани ама на плажа са по монокини бе! Защо толкова трябва да се осакатяват децата ни ? Именно това го прави религията. Нямам нищо против нея, но не трябва да сме толкова крайни. Ходжата като е толкова чист защо погребва в Тетевенско помаци с християнски имена? Да ама и там има пари и той има семейство и трябва да го гледа.