Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556237 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
ficinka това, че доскоро не сте знаели, че в Родопите има големи помашки села не го казвай много насам натам... Неосведомеността си е проблем на неосведомения. Хубаво е човек преди да каже/напише нещо да преброи до 10. Понякога до 1 000.

Offline ficinka

• Adviser
НЕе  съм имала нищо лошо в предвид,нито пък целя да обидя някого ,ако някойй се е засегнал от думите ми искренно се извинявам.

Offline abc

• Forum fan
Не става въпрос за обиди и засягания, все пак големи хора сме. Поне аз не се засягам толкова лесно. А в Тетевен имам роднини с голяма механа, хубава ракия и красива камина ;)

Offline Dobrev

• Forum fan
Бояне извини ме но има чувството че не си прочел добре материала на Моюру,а и останалото написано от мен,казах че някой неща просто се правят без да се влага никакъв смисъл в тях,на какво с едължат -например това с великден ,по точно боядисването на яйцата понеже само това се прави и то просто така без никакво значение, учителките в нашето училище болшинството от тях са християнки , и на велекден карат децата да си новят яйца от вкъщи да ги боядисват в училище ,това е не казвам че се  чества като голям празник или нещо такова, нищо подбнотова е от има няма 4-5 години,просто на децата им е интересно нищо повече.Не искам да бъда разбрана погрешно или думите ми да бъдат изтълкувани погрешно.

Фисинка,
За това сме се събрали тук, за да се срещнем, макар и виртуално и да се запознаем.
Аз също нямах идея, че в Сев. България има помаци, научих го едва в университета от колегите ми от Ловеч, така че сме квит :)

А за Коледа и Великден то е ясно - под влияние на медиите след 1990-те години навлязоха в живота на всички хора, но за останалите празници направо не мога да повярвам, защото няма да чуеш по телевизията за обичаи свързани с Мишин ден, за Герман, Кръстовден и Русалийски обичаи. Тези неща ще ги откриеш по църковните и народни календари.
Ако можеш да разбереш дали възрастното население пази спомен дали тези празници са възприети след Освобождението или са от преди това ще ти бъда безкрайно признателен.
Защото ако са от преди Освобождението, то всякакви теории за насилствено привнасяне на тези празници отвън ще рухнат, което означава, че помаците сте си носител на тези традиции. А относно това, че не влагате смисъл в таченето им, но продължавате да ги почитате - споко. Въпросът е, че е запазен поне спомен за подобни дни. :)

Offline fotakiev

• Forum fan
През 823 г. във връзка с обсадата на византийската столица от войската на Тома СКЛАВИНИНА (хахаха), император Михаил II (820–829) бил принуден да мобилизира и пленените сирийци намиращи се в града.
Съжалявам, че ще те разочаровам.Няма оригинал преди XIV-XV век,в който името Тома да е с добавка (Славянина, Словенина, Славинина) 

Ако говорим за Протоевангелието от Иаков. То е написано е в египетски юдео-християнски среди през втората половина на II век. Невиждам никаква мюсюлманска връзка. А колкото до Евангелието Детство, приписвано е на ап. Тома, разказва за чудесата, извършени от детето Иисус. Датата на написването му не е установена.
Говоря за "Детство Исусово".Това апокрифно евангелие, което единствено е правилно да се нарича така е известно и като "Томино евангелие".Има и много други евангелия разказващи за детството на Иисус,като често се дублират също и имена на автори.
Давам ти за преценка само началото на гнустическото "Детство Исусово", достигнало по нашите земи чрез богомилите и да кажеш дали не виждаш някъде прилика с Корана:

"1. Аз, братя, Тома израилтянинът, известих на всички от народа да знаете как нашият господ направи голямо чудо по време на детството си.
2. Исус Христос се роди в страната, която се нарича Витлеем, в града Назарет. Когато беше на 5 години, играеше като дете с еврейските момчета. Там течеше една речица. Исус събра чисти клонки и макар млад, стори следното: взе кал и направи 12 птичета. Когато Исус направи птичките, беше събота и имаше много еврейски деца, които играеха с него. Един от юдеите, като видя какво върши Исус в събота, отиде да извести на баща му Йосиф, казвайки това: “Твоето момче играе край речицата. То взе кал и направи 12 малки птичета — и така оскверни съботата.” Исус плесна с ръце и рече на птиците: “Литнете, възпейте и помнете мене живия.” Птичетата веднага литнаха и като летяха, пееха. И видяха хората, ужасиха се и отидоха да съобщат на другите за видените чудеса, които направи Исус."

В Библията няма какво да те вдъхнови. Източниците на Стария завет са от героични песни, епически повествования, предания, легенди, семейни хроники и пр. А на новия най-старото евангелие и е на Марка е не по-старо от 3 век. Така че невиждам с каво могат да вдахновят читателите му. Отковението на йоан е една мътна и кървава а мистиката там е толкова символична че има да си я интерпретираш както ти падне. Няма нищо разбиратено в него. Ако става на въпрос книгата на Енох е много по-бистра и поучителна. Ама нали е апокрифна.
Песните,които споменаваш са така наречените "псалми" на пророк Давид(споменават се и в Корана).Епическите(от гръцки:разказ, стихотворение) повествования в Библията  са факт,както и в Корана.Преданията са в отделни книги от Библията.Легенди няма.Семейните хроники в Библията, са често явление,като показват връзката на даден пророк с друг и т.н...Изобщо няма смисъл да коментирам казаното нататък, че и преди това май,защото в Корана се признава Библията при Вас е "ал-китаб".А най-категорично и ясно без двусмислици се признават Евангелието"Новият завет",Тората,Писанието на Моисей,Псалмите,Книгите на пророците.
В тази връзка, всяко апокрифно евангелие ,което смяташ за поучително те откланя...

Offline PETER

• Forum fan
Съжалявам, че ще те разочаровам.Няма оригинал преди XIV-XV век,в който името Тома да е с добавка (Славянина, Словенина, Славинина)  
...

ГОЛЯМАТА ЛЪЖА - "СЛАВЯНИ"
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=31

Една лъжа като се повтори сто пъти – става истина!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.

За нещо което не съм компетентен немога да го успорвам. Ама факта, че този Тома не е бил ромей или българин си е факт. Така че както и да са ги наричали славянитер са били на мегдана.

Говоря за "Детство Исусово".Това апокрифно евангелие, което единствено е правилно да се нарича така е известно и като "Томино евангелие".Има и много други евангелия разказващи за детството на Иисус,като често се дублират също и имена на автори.
Давам ти за преценка само началото на гнустическото "Детство Исусово", достигнало по нашите земи чрез богомилите и да кажеш дали не виждаш някъде прилика с Корана:

"1. Аз, братя, Тома израилтянинът, известих на всички от народа да знаете как нашият господ направи голямо чудо по време на детството си.
2. Исус Христос се роди в страната, която се нарича Витлеем, в града Назарет. Когато беше на 5 години, играеше като дете с еврейските момчета. Там течеше една речица. Исус събра чисти клонки и макар млад, стори следното: взе кал и направи 12 птичета. Когато Исус направи птичките, беше събота и имаше много еврейски деца, които играеха с него. Един от юдеите, като видя какво върши Исус в събота, отиде да извести на баща му Йосиф, казвайки това: “Твоето момче играе край речицата. То взе кал и направи 12 малки птичета — и така оскверни съботата.” Исус плесна с ръце и рече на птиците: “Литнете, възпейте и помнете мене живия.” Птичетата веднага литнаха и като летяха, пееха. И видяха хората, ужасиха се и отидоха да съобщат на другите за видените чудеса, които направи Исус."

Разбрах за какво говориш, ама по-горе го пообърка малко твърдеше, че Евангелието е на Иаков. В действителност има такъв подобен стих в Корана, който гласи следното:
3:49.   И ще го стори пратеник при синовете на Исраил: “Донесох ви знамение от вашия Бог. Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица с позволението на Аллах. И ще изцерявам слепи и прокажени, и ще съживявам мъртви с позволението на Аллах. И ще ви съобщавам какво ядете и с какво се запасявате по домовете си. Наистина в това има знамение за вас, ако сте вярващи.

Има извесна разлика в годините, при Тома е било дете, а в Корана е възмъжал. Но както се споменава и по долу това правят преданията, видоизменят реалноста. Между другото тук му е мястото да цитирам изказването на Цветан Теофанов на една конференция в Шумен. Там той заяви, че искренно вярва, че Корана е Боже слово.

Наистина в Корана се говори за Тората, за Псалмите и за Благата вест ама който са били под формата на откровения. А не това което ни се предлага от евреите. Ето какво споменава един критик на Библията Дж. Фрейзер. Битие съдържа в себе си две версии, обединени по един небрежен начин. Едната версия е извлечена от т. нар. Яхвиски кодекс, а другия в т. нар. Жречески кодекс. Смятало се че Яхвиският е писан в Иудея, в ранните години на еврейската монархия, нарича се Яхвийски тъй като от него се разбира, че бога е Яхве (Йахова). Жреческият кодекс датирал от периода след 586 г. пр. Хр. Двата документа се различавали съществено по характер и стил. Мислих да ти напиша и как той твърди, че двете версии са нескопосано съчитани, особенно там където става въпрос за Адам и рая и как той с свои думи пише как точно да бъдат написани, че да не се забелязат тази нередност.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Бояне не само помаците в тетевенско споменават такива празници, а и гораните в Косово. Техните празнични дни са: Два байряма, Арифе, Джурджовден при тях е Гергьовден, като в албанската част на Гора се празнува 4 дни, Кръстовден (6 септември), Богородица (28 август), Илинден (2 август), Митра (Димитровден), началото на зимата, Петковден, Коледа (Божик,7 януари), като по време на празника сгодените момичета правели торти на своите избраници и ергените дефилирали по корзото (стъргалото), за да се види коя е най-хубаво украсена.

Естествено с твоите твърдения ти искаш да поспечелиш малко точки и да се реваншираш за минали грешки, които си направил по времето когато си бил на служба, ама трябва да те уверя, че Балканите са един крастопът в който се приплитат различни култури и религии и това което е в действителност е нещо уникално не от историческа гледна точка а от културна. В същото време обаче ние тук забелязваме до каква степен имамите които са живеели по тези земи за познавали шериата. Те са допуснали съществуването на поради простата причина, че празниците с нищо не противоречат на ислямските канони. освен това и Фици ти каза че единствено което се гледало в тези празници е да не се работи, специфична черта на богомилството. празниците не са християнски, а езически. Ако се честват от християните, то те ще да са въведени по-късно и канонизирани чрез наименованията които им били дадени. Целта е това езическо населени да влезе в лоното на християнството по-някакъв начин.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Т.е. говорим за силно изразен религиозен синкретизъм (останки от езичеството + ислям) при помаците от Тетевенско.

Offline Metka

• Forum fan
Т.е. говорим за силно изразен религиозен синкретизъм (останки от езичеството + ислям) при помаците от Тетевенско.

Мустафа аз мисля че си губиш времето да доказваш на някой че в България има релгиозен синкретизам.
Нито една балканска шовинистическа пропаганда не  приема този термин.
И не само него. Не приема и религиозния  прозюлетизъм.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Отричат или не - фактите са налице. Ето нещо за езичеството в християнството. По аналогичен начин стоят нещата и при приемането и утвърждаване на исляма по тези земи.

http://infocultbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=71:2008-12-09-21-19-17&catid=36:2008-12-05-23-00-02&Itemid=38

Offline Metka

• Forum fan
на какво се
дължат -например това с великден, по точно боядисването на яйцата понеже само това се прави и то просто така без никакво значение, - учителките в нашето училище болшинството от тях са християнки , и на великден карат децата да си носят яйца от вкъщи да ги боядисват в училище ,това е не казвам че се  чества като голям празник или нещо такова, нищо подбно това е от има няма 4-5 години,просто на децата им е интересно нищо повече.Не искам да бъда разбрана погрешно или думите ми да бъдат изтълкувани погрешно.
Бъди спокойна ficinka, разбираме те, защото това  за което става въпрос , ни е до болка познато, ама не от 5 години насам ами повече от 50.

Брезница по време на празник -central place
foto - Toska

В основното училище където съм учил, в  родното ми село до скоро учителската администрация караше децата на коледа под строй да прават
сурвачки.
Тази тенденция се "възроди " по време на възродителните мисий от представители на българските научни институти от николайхайтовците
и техните  палета по места.
Тоест някаде даже още след 1964 година.
Разбира се някой почнаха да секът и елхи които ги украсяваха с коледни подараци и Червена Комунистическа звезда най одгоре.
Имаше  иницирана специално за тази цел разточителна процесия с Дадо Мраз, които обикновено беше местен учител от селото.
Докараха от някъде дядомразовски реквизити,накараха майките на децата от детските градини да дадат по десет кинта предварително за подараци и така се започна всичко.
Това беше началото на НОВИЯ БИТ И КУЛУРА.Аз ви обещавам че един ден ще седна да напиша специално есе за НОВИЯ БИТ И КУЛТУРА.
Това клише очевидно все още влияе на някой които си живеят все още в онова време.

Макар че комунистическата пропаганда тогава прокламираше Атеизъм, вътрешно тя по своята същност беше религиозна.Бих казал
че съществуваше реално като , непрекъснато се насърчаваха организирани и масово посещения на манастири и църкви от децата в училището.
В Брезница учителите наложиха почти задължителното ходене в Рислкия манастрир на деца до четвърти клас.

Идиотщината и и опитите за поглъщане на собствените ни традиций стигаше до там, че някой самозванци "етнографи и фолклористи",
започнаха да пробутват налудничави идей за българохристиянския призход на традиционни мислюмански празници.Тука накратко ще ви разкажа един мой спомен .

Един път един инспектор от Окръжния Инспекторат по образование в Благоевград, присъствайки случайно в Брезница - попадна на празника "Арифе".

Общо взето си пролича че той за първи път се сблъска с истинката ни същност.
За първи път може би видя какво е тва "Арифе" и каква е тази масовост и движение на пременени млади момичета и жени които носят тепсий
с шарени и пъстри покривала.
Спомнам си как той помоли няколко момичета да се спрат за да ги пита какво правят.
Те се усмихнаха и му казаха че раздават "арифе".
Той не разбра какво е това , и вика:
 - Ами мога ли да ви помоля да ми го покажете "арифето"?
Пременените момичета дръпнаха пъстрите покривала на тепсийте и в тях се показаха блюдата със  сварен ориз и сакрални мекици.
Ние думаме на мекиците - "лакуми".
Те му дадоха една и тои  лапна топлата мекица на няколко залъка.
Просто момичетата проявиха милосърдие към него поради това че той се държеше дружелюбно.
Последва много интересна дискусия с местнита даскали които го придружаваха.
Поради атиестично - кумунистическото им възпитание те почнаха да пелтечат.
Знайно е че българската администрация по време на комунизма беше от съветски колониален тип.
Просто набития по макаренковски атеизъм в главите на даскалите не им помагаше в случая.
И така в тази разнородна група от един инспектор и няколко учитела ,  които се колебаеха дали са атеисти или българи християни-
на практика се получи една каша , нещо като "манджа с грозде"
Накрая инспекторът обобщи за празникът "Арифе", че то е един "чист" и запазен български празник.

Обаче  и до днес в средите на българохристиянската общност няма и не съществува обичай които би могъл да бъда пример за религиозен синкретизаъм.
Говоря за думите на Фичинка която казва от къде идва обичая при тях да боядисват яйца децата, тоест от даскалиците в училище които не са помакини.
Но на практика българите не правят "арифе" нито пък сакрални мекици на които ние им викаме "Лакуми".
И доста от тях са лицимерничили като гладния инспектор по горе.

Въпросът ми е защо представители от нашата общност боядисват яйца, някой се правят на Дядо Коледа дори , а от нашите традиций никой не взима нищо?

Защо ?
А?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Metka ,blagodarya ti za dobriya stil ( naroden) v koyto pişeş, kato zapoçneş da çeteş prosto ne e vızmojno da prekratiş. Pripomni mi detskite mi godini kogato po rıçen trud daskalicata ni nakara da si napravim survakalka i ni nakara da si gi zanesem u doma. Mayka mi sigurno ne razbra çe po tozi naçin se celi neşto koeto ne e v red no kogato başta mi doyde i vidya tazi şarena survakalka taka ni nasurvaka s neya çe oşte ne moga da go zabravya. Mayka mi beşe nay-mnogo ''nasurvakana'' vıpreki çe az byah nay-golemiya vinovnik. A sega si mislya çe bi tryabvalo da pratim başta mi da nasurvaka i tazi daskalica taka kakto si znae ta belkim tya razbere çe asimilaciyata e protiv şarenata çerga za koyato se borim v momenta i v tozi forum.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Че какво лошо има децата да отидат до Рилския манастир, бе приятелю? Какво лошо? Това ще ги асимилира ли?
Какво лошо има да правят сурвачки или да боядисват яйца? Турчетата в моя край също ги правят в училище. Не съм чул един от родителите им нещо да е възроптал, но ти - образован и сериозен човек, скачаш като дялов от тамян: "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".

Децата трябва да се запознават с обичаите на мнозинството от хората в държавата, за да бъдат подготвени за реалния живот в нея, а не да се самоизолират в някакво гето и само да слушат пеенето на ходжата. Това в никакъв случай не е асимилация, а правилна образователна политика. Нали сте поклонници на глобализма, универсализма и тем подобни -изми. Ето го глобализма!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Че какво лошо има децата да отидат до Рилския манастир, бе приятелю? Какво лошо? Това ще ги асимилира ли?
Какво лошо има да правят сурвачки или да боядисват яйца? Турчетата в моя край също ги правят в училище? Не съм чул един от родителите им нещо да е възроптал, но ти - образован и сериозен човек, скачаш като дялов от тамян: "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".

Децата трябва да се запознават с обичаите на мнозинството от хората в държавата, за да бъдат подготвени за реалния живот в нея, а не да се самоизолират в някакво гето и само да слушат пеенето на ходжата. Това в никакъв случай не е асимилация, а правилна образователна политика. Нали сте поклонници на глобализма, универсализма и тем подобни -изми. Ето го глобализма!
Българин, не че има нещо лошо да познаваме културите на останалите. Кажи ми, имало ли е случай българчетата от един два класа да тръгнат и да влязат в джамията и да гледат как се прави молитва? Сигурно в този случай ще има промиване на мозъци? Нека да сме обективни. А за тези "изми" всеки да си избира кой "изъм" да приеме.