Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
fotakiev:
--- Quote from: pomak BG on June 02, 2009, 17:10 ---Когато ги учил да вярват и да се молят единствено на Аллах (Отец) имах предвид молитвата Отче наш ... от Библията,
--- End quote ---
От думите ти се разбира, че някой се молят освен на Бог и на друг и затова Христос им дал тази молитва.Не е било затова.
Хората просто питали Иисус как да се молят и тои има дал пример с молитвата "Отче наш..", а изводите са си от теб.
--- Quote from: pomak BG on June 02, 2009, 17:10 ---При мюсюлманите съществува освен ритуално измиване, съществува и ритуално изкъпване. Прави се след като даден човек приеме исляма, след цикъл при жените, след полово снушение и полово облекчение и след като почине човек. Измива се остата и нусът и цялото тяло. Това ритуално искъпване може да се извърши в река, море и пр. след като човек се потопи цялостно. Ритуала се нарича гусюл.
--- End quote ---
Не винаги когато има облаци значи , че ще вали....
Нищо общо няма в този ритуал!
--- Quote from: pomak BG on June 02, 2009, 17:10 ---Аз познавам добре Библията и знам каде е този цитат. Но в същото време никаде не пише в Библията, че е ял свинско. Има много признаци за това, че не е ял свинско. Никаде в Библията не е обвиняван от иудеите, че е ял свинско. Защото ако е ял щеше да го обвинят за това.
--- End quote ---
Да, но е обвиняван за безброй други неща.И с примера, който каза че знаеш от Библиата показва какво му е било отношението конкретно за яденето и неяденето на такива храни.
--- Quote from: pomak BG on June 02, 2009, 17:10 ---Примерът ти със снимката не е убедителен. Между това което ми казваш и това което съм виждал по храмовете ви има разлика. Освен това на снимката ясно е фотографиран човека, а на иконата човека Иисус изглежда като европеец, което не отговаря на действителноста. Мога да съм по обедителен, все пак с това се занимавам, но ако упорстваш, ще ти давам и по фрапиращи доказателства.
--- End quote ---
Мога да те уверя, че това което ти казвам за иконите е така.Незнам какво си виждал в храмовете, но не е било нормално.Незабравяй, че по време на комунизма богословите в църквите са били бабите, а те са го карали наизуст...
А това, че Иисус не изглеждал като европеец ме развесели :)
--- Quote from: pomak BG on June 02, 2009, 17:10 --- Ти знаеш много малко за мюсюлманите, а аз знам достатъчно за християните. Може да ти прозвочи като самохвалство, но аз съм в състояние да те уча на християнство. Незабравяй, че аз освен че съм историк, съм и теолог. А един ислямски теолог в БГ е длъжен да научи християнството с цел да се защитава при определени ситуации, защото все пак християнската религия е офицялната религия на страната.
--- End quote ---
Направо нямам думи!
ficinka:
Tova za prostotiqta mi e qsno ,dori nqmam dumi,e az si priznavam 4e ne znam i tova i kazah,a za molitvata edno vreme vqrvah i mn sam se molila kogato brat mi koito be6e na 5g ymira6e i le6e6e v tezki maki dve godini na leglo predi bog ili Allah da go pribere pri sebesi ,i moleh se vsqka sytrin i vsqka ve4er predi da si legna i silno vqrvah 4e tam ima ne6to i 6te 4ue molitvite mi i 6te mu pomogne ,hodjata kaza 4e e stanal angel i allah go e pribral pri sebesi , togava sled kato po4ina izgybih vqra vav vsi4ko ,pitah se kade e spravedlivostta v toz momen, dali tova ne vidqlo ni6to ot jivota detence e zaslyjilo tez stra6ni maki ,dali toi ne pla6ta6e za gre6kite na roditeli te mi ako sa imali takiva ,a nqma bezgre6ni hora i tova znam ,
Metka:
--- Quote from: ficinka on June 02, 2009, 23:00 ---Tova za prostotiqta mi e qsno ,dori nqmam dumi,e az si priznavam 4e ne znam i tova i kazah,a za molitvata edno vreme vqrvah i mn sam se molila kogato brat mi koito be6e na 5g ymira6e i le6e6e v tezki maki dve godini na leglo predi bog ili Allah da go pribere pri sebesi ,i moleh se vsqka sytrin i vsqka ve4er predi da si legna i silno vqrvah 4e tam ima ne6to i 6te 4ue molitvite mi i 6te mu pomogne ,hodjata kaza 4e e stanal angel i allah go e pribral pri sebesi , togava sled kato po4ina izgybih vqra vav vsi4ko ,pitah se kade e spravedlivostta v toz momen, dali tova ne vidqlo ni6to ot jivota detence e zaslyjilo tez stra6ni maki ,dali toi ne pla6ta6e za gre6kite na roditeli te mi ako sa imali takiva ,a nqma bezgre6ni hora i tova znam ,
--- End quote ---
ficinka,най напред да те приветсвам с добре дошла в лоното на помашкия сайт.
Тука можеш да се чустваш като у дома.
Искам обаче да ти кажа че всъщност това което се е случило на тебе е възможно да се случи навсеки човек по земята.
Милиони хора на земята страдат и милиони хора се борим да запазиме вярата си независимо каква е.
Моето желание е тука да получиш духовна храна и съпричастност помашка.
И това ще се случи стига да го искаш.
Аз обаче неодумявам защото тука има една дузина ислямски теолози които биха могли да разяснят и да дадят обяснение на въпросите ти, но уви това не се случва, освен разбира се познатия на всички Хусеин Мехмед които ти го познаваш.Той човекът според мене изнемогва от различни проблеми.Да не забравяме и как го атакуваха , когато поде инициатива за правене на храм във вашето село.
Може би е най добре да ни разказваш за себе си и твоита общност която се чуства според мене като че ли изоставена дори и от нас тука.
Интересно на мене би било примерно твоита родствена традиция - разкази на по възрастни хора и разни стари снимки.Аз лично ще се заема , да амбицирам и останалите активни форумци да окажат нужното съдействие относно това да заемеш необходимото място и да се чустваш достатачно значима.
Иначе ние обичаме да философстваме, и се държиме понякога като герой и героини от латиноамерикански сериали.Надявам се разбира се тази тенденция да не се толерира и да стане така вазможно че да участваме в реалноста по добър начин за всички.
ficinka:
Blagodarq Metka ,az sa6to se nadqvam da se 4yvstvam kato y doma si tyk ,pak i tova tarsq ,otgovori na vaprosite koito imam ,da si priznaq malko mi e neqsno s kakvo to4no se zanimavate v toz sait ,ne iskam da izglejdam kato filosof pak i sam prekaleno malka na godini da se pravq na takava, ymeq da yvajavam mnenieto na vseki ,e az tova iskah da razkaja za na6ite hora no neznam kak i ot kade da zapo4na ,a snimki imam no taka i ne se opravih s tova kak da gi ka4a tyk ,no pak 6te probvam az lesno ne se otkazvam,tova koeto kazvam e tova koeto naistina milq ,ne obi4am da preigravam ,pak blagodarq za obarnatoto vnimanie ot tvoq strana ,ina4e saita e strahoten ,a za rodstvenata mi tradiciq ve4e nqma koi da popitam ,vsi4ki te mi rodnini po vazrastni sa6to i ba6ta mi (leka im prast) sa martvi ,no v seloto ima mn hora koito sigorno imat kakvo da kajat tai 4e 6te se postaraq da nay4a ne6to,badi jiv i zdrav
Metka:
Питаш с какво се занимаваме тука - ами одговора ми е със каквото ни душа поиска.Това е наш дом и наш глас.
наша памет и традиций, всичко е на доброволни начала.Аз пиша и споделям , другите също.
За снимките не се бой, ще се научиш или по скоро ще ти кажем как. Едно по едно.Аз знам как но сега нвремето мие малко. Може би утре ако се засечем , за мене ще е удоволствие да те науча.
Родствената традиция - ами бади свободна и разказвай така от сърце както ти идва отрака. не е нужно да имитираш или приличаш на Николай Хайтов.
Аз ще ти дам един мой доста успешен опит за такъв разказ със снимки след малко.
Видимо е че наистина ти си страдала много и близките ти са починали без да можете да се порадвате като другите хора кото ужким изглеждат щастливи.
Сетих се за един поет в този момент на размисъл поет за които напоследък доста спорим .Казва се Джелалеттин Руми.
Незнам да не би да те обидя , но ми хрумна идеята в памет на твоите родители и твоят брат които са починали да ти предложа едно стихотворение на Руми
което тои го е казал по случай предстоящата си смърт ето го:
".......
Когато умра,
когато ме изнасят на табута,
не мисли, че за този прашен свят
сърцето ми тъгува.
Нека никoй за мене не плаче,
нека никoй не каже: „Нещастие”.
Нещастие е да паднеш в Шейтански плен,
нещастие е да заслужиш Джехеннем.
Когато видиш да ме носят,
не плачи за моето заминаване,