Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556266 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
За празниците при помаците в Тетевенско. Всичко което е написала Фици е така. Ние като помаци не трябва да гледаме на нещата скиптично а да приемаме фактите такива кавито са. Според тогавашните ислямски теолози живяли по тези земи, тези обичаи останали от езичеството а не от християнството с нищо не противоричели на ислямските догми и поради това тези обичаи се запазили и до ден днешен в кутурата на тетевенските помаци. Единсвено което до голяма степен пшротеворечи на един от стиховете свързан с петъчната молитва е това че през определените дни не трябва да се работи, докато в стихът от корана се казва, че когато дойте този час да се събереме за обща молитва и след това да се пръснем по земята за да търсим препитанието си. Естествено е че не може постоянно да се работи и най-вероятно подобното здържане от работа ни е останало от богомилите, които обикновенно живеели по-балканите. Тук трябва да отбел;ежим и факта, че не всички богомили приели исляма.

Offline pomak BG

• Historian
pomakBG, ти практикуваш ли да превеждаш на Български език това което казваш в молитвите си, за да те разбират хората..в Девинско така правят нашите имами. Бях на едно погребение в Настан, ходжата каквто каза на арабски (естествено не го разбираме), после го каза на Български...
Обеснявам и разяснявам на дългио и широко по време на погребения и мевлиди. Дори на едно място един се оплакал на Яне Янев, че съм използвам мъката на хората за да проповядвам исляма, други пък ако не разясня това което съм чел викат че съм изчел две германски и съм си отишъл. Объркваща ситуация ама какво да се прави много хора много интереси. Ти като говореше за хдожи да беше се пооточнил за кой точно говориш за някакъв ходжа от вашето село ли?

Offline pomak BG

• Historian
За спомената японка и нейната статия. Познавам я лично, както каза и Фици тя често ни посещава. Лично при мен е идвала не малко пъти. Запозната е добре с културата ни. Аз също съм написал някакви данни, като съм прочел и ръкописа на един жител на Глогово Ибрахим Глогов. Надявам се скоро време моите писания да излезат на мегдана.

Selcha

• Guest
Няма да споменавам за имена и населени места. Радващо е наистина, че ти си от малкото ходжи, които обясняват на Български..Няма как иначе..Благодаря ти за отговора

Offline abc

• Forum fan
Може би обяснява на български, но бяга като попарен от всичко българско :D Сакън някой да не вземе да каже, че между помаците и българите има нишка.... После ние сме били расисти и шовинисти ;)

Има една линия на поведение, поддържана от няколко активисти и всеки дръжнал да я оспори, особено ако е помак бива надменно поучен, че е заблуден и че не знае какво говори. Производната нишка е всячески да се разграничават активистите от всичко българско, както и в историята да се рови с лупа, но до 1878 година. Макар обикновено крушката да си има опашка, а на нашата крушка опшката е там някъде. Каквото е било, било е. За мене няма значение. А за ядрото?

Selcha

• Guest
а по-преди какво беше..Толерираните форумци (стълбовете на сайта) като чуят различно мнение и реагираха като ощипани девственици.Сакън някой да им е наранил егото и се почваше манипулацията и оплакването към администраторите..То бива, бива, ама това е смешно детско направо.Самите админи се видяха в чудо и банваха новите и неутвърдени членове въпреки тяхната воля - само и само да има мир.Нееднократно молеха за милост горките публично..Но уви..

Offline pomak BG

• Historian
abcd като ги ръсиш доуточнявай се.Вярно е че съм учил тефсир тълкуване на Корана, ама не съм длъжен да тълкувам всякакъв вид писания. Онова дето го пише латинската азбука се отнася и за теб Селча "Може би обяснява на български а пък бяга като попарен по всички линии." 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
а по-преди какво беше..Толерираните форумци (стълбовете на сайта) като чуят различно мнение и реагираха като ощипани девственици.Сакън някой да им е наранил егото и се почваше манипулацията и оплакването към администраторите..То бива, бива, ама това е смешно детско направо.Самите админи се видяха в чудо и банваха новите и неутвърдени членове въпреки тяхната воля - само и само да има мир.Нееднократно молеха за милост горките публично..Но уви..

Приятелю, престани да ръсиш акъл! И не дърпай дявола за опашката! Не забравяй, че след детските ти игрички с безбройните никове, сега си в изпитателен срок и това е последния ти шанс.

ПС- Онзи ден се бе застъпил за Кръстоносеца. Утре сигурно ще ни доведеш цяла сурия тук.

Selcha

• Guest
Ще се застъпвам за кого си искам - за мене цензурата е бич божи..това е..

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ами направи си форум без цензура. Тъкмо ще имаш с кого да си говориш там. В крайна сметка колко бяха никовете ти тук? Ние ги броихме до 25...

Selcha

• Guest
41 са по мои сметки

Offline oruch

• Senior member
41 са по мои сметки
Селча, извинявай, ти каква религия изпълняваш, ако не е тайна разбира се.

Selcha

• Guest
какво означава да изпълнявам??? Не клеча в джамията 5 пъти на ден. Софт мюсюлманин съм , така да се каже. Вярвам в Аллах, обрязан съм..Често му се моля, но не в джамия,а от душа и сърце.Правя го без да знам каквато и да е молитва на арабски..Моля Му се на Български..Ям свинско и сланина, пия често и прелюбодействам..

Offline oruch

• Senior member
какво означава да изпълнявам??? Не клеча в джамията 5 пъти на ден. Софт мюсюлманин съм , така да се каже. Вярвам в Аллах, обрязан съм..Често му се моля, но не в джамия,а от душа и сърце.Правя го без да знам каквато и да е молитва на арабски..Моля Му се на Български..Ям свинско и сланина, пия често и прелюбодействам..
Виж братко, хубаво е че се молиш.А това че ядеш свинсо и тем подобни харами, се носи отговорност другаде.Ма като тегледам, целта ти е друга.Не си искрен в отговора си.поздрави.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
И така ли вярваш на Аллах? Всеки ден правиш това, което ти е забранил. Да не би да е някаква нова мода мюсюлмани? И как така изпълняваш намаз на български?
Ама като те чета, усещам, че провокираш.
Селча, селча, умната.