Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 565510 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
склавини е гръцката транскрипция на името на първото славянско племе атакувало Византия- славините.
Точно,ама за общо всички са наречени "славяни"..

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
През 823 г. във връзка с обсадата на византийската столица от войската на Тома СКЛАВИНИНА (хахаха), император Михаил II (820–829) бил принуден да мобилизира и пленените сирийци намиращи се в града.

Ако говорим за Протоевангелието от Иаков. То е написано е в египетски юдео-християнски среди през втората половина на II век. Невиждам никаква мюсюлманска връзка. А колкото до Евангелието Детство, приписвано е на ап. Тома, разказва за чудесата, извършени от детето Иисус. Датата на написването му не е установена.

В Библията няма какво да те вдъхнови. Източниците на Стария завет са от героични песни, епически повествования, предания, легенди, семейни хроники и пр. А на новия най-старото евангелие и е на Марка е не по-старо от 3 век. Така че невиждам с каво могат да вдахновят читателите му. Отковението на йоан е една мътна и кървава а мистиката там е толкова символична че има да си я интерпретираш както ти падне. Няма нищо разбиратено в него. Ако става на въпрос книгата на Енох е много по-бистра и поучителна. Ама нали е апокрифна.

Offline ficinka

• Adviser
    Димитров ден при помаците от Тетевнско

Помаците от Тетевенския край празнуват Димитров ден на 8 ноември. За селяните в Балкана това е краят на лятото и началото на зимата. Всеки хубав ден след Димитров ден е дар от природата, сиромашко лято. Ако пък се случи зимата да превари и да завали сняг преди Димитров ден, се казва, че зимата се е изяловила. За стопаните е важно къде лежат овцете или козите сутринта на 8 ноември. Ако лежат в двора на кошарата, то зимата ще е мака и топла, ако са под навеса, то тя ще е люта. На този ден се главяват пастири за зимата. Освен това някога цял ден е свирела музика и са се играли хора. На другия ден след Димитров ден, 9 ноември, е Мишин ден. От изгрев за заник не се шие, плете, тъче преде и снове.  Тъй като всичко „пипнато” го нападат мишките или пък в този ден се завъждат мишките и пакостят на всички.  Този тип езически празници са изключително важни за помаците и за тях най-много се следи дали се спазват. За това как минава празника в къщата следи най-старата жена от семейството

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
    Димитров ден при помаците от Тетевнско

Помаците от Тетевенския край празнуват Димитров ден на 8 ноември. За селяните в Балкана това е краят на лятото и началото на зимата. Всеки хубав ден след Димитров ден е дар от природата, сиромашко лято. Ако пък се случи зимата да превари и да завали сняг преди Димитров ден, се казва, че зимата се е изяловила. За стопаните е важно къде лежат овцете или козите сутринта на 8 ноември. Ако лежат в двора на кошарата, то зимата ще е мака и топла, ако са под навеса, то тя ще е люта. На този ден се главяват пастири за зимата. Освен това някога цял ден е свирела музика и са се играли хора. На другия ден след Димитров ден, 9 ноември, е Мишин ден. От изгрев за заник не се шие, плете, тъче преде и снове.  Тъй като всичко „пипнато” го нападат мишките или пък в този ден се завъждат мишките и пакостят на всички.  Този тип езически празници са изключително важни за помаците и за тях най-много се следи дали се спазват. За това как минава празника в къщата следи най-старата жена от семейството

Фицинка при нас в Еленския Балкан тия празници се отбелязват па абсолютно същия начин, и Димитров ден и Мишин ден. Но вече традциите много малко хора ги спазват. Радвам се, че вие ги пазите. А на пролет в началото на юни имате ли един ден- Прекос (Костадиновден), когато започва да се коси?

Offline ficinka

• Adviser
Фицинка при нас в Еленския Балкан тия празници се отбелязват па абсолютно същия начин, и Димитров ден и Мишин ден. Но вече традциите много малко хора ги спазват. Радвам се, че вие ги пазите. А на пролет в началото на юни имате ли един ден- Прекос (Костадиновден), когато започва да се коси?
Това са неща които ми разказаха по старите хора , ще попитам за този празник и ще ти пиша ,може и да има .

Offline ficinka

• Adviser
На много места съм чувал как помаците по внушение на българите говорят че говорят най-чистия български език. Ако става под въпрос аз говоря най-чистия български защото селото ми е в Златарешкия балкан. А Златарица е във Велико Търновско. Но не казвам че говоря най-чистия език поради простата причина, че мойто семейство са от Доспатско а там говорят най-разваления български език тоест Смоленския диалект. Тук в Галата не е по различно пример "Але го туке" първо да оставим "але го" която означава "ето го" да вземем са мо думата "туке" което означава "тука". Има ли смисъл да продължавам?
После да погледнем това най-чистите българи. Първо както казва Балканджията ние сме непокорни славяни не сме българи. Вторите са били съвсем друг народ, с друга култура и език който е много далеч от нашия. Второ "най-чистите", ако сме такива ние трябва да говорим на езика им, тоест на езика на Аспарух и Крум, а ние говорим език близак до сръбския, руския т. е. славянски. Другия термин мохамедани. Незнам някъде да има такава общност. Чувал съм за алияни. Някъде дори съм чел че те алияните до голяма степен били и мохамедани защото наравно с Али първия братовчет на Мухаммед обожествявали и втория, като съставяли троица подобна на християнската Аллах, Мухамед, Али. Аз лично не мога да се самоопределя по вероизповедание за мохамеданин, тъй като не отправям молитвите си към Мухаммед подобно на християнина (Христос) и будиста (Буда), които са били хора обикаляли по земите на Палестина и Индия. Но ако предположим че под българин мохамеданин се има в предвид българин мюсюлманин, то би трябвало да си задаваме въпроса и "Какви мюсюлманисме, като не изпълняваме нищо свързано с религията ни?" И какво остава, че сме само българи, а малко по отдолу какво пишем че сме с помашка кръв. И колко много фенове дето не са с помашка кръв влязаха в клуба само. Да не вземат после да ни обвинят че насилсвено сме ви направили помаци?
Да има логика в думите ти, но какви мюсюлмани сме като не изълняваме нищо свързано с религията ли, като казваш нищо какво точно имаш в предвид, тва че не ходим на джамия ли ,щото има много неща които ги спазваме или казано по точно слушаме твоите съвети и който иска ги следва който не неги следва, това не означава че не е мюсолманин или греша.Е аз не съм толкова компетентна ти ще кажеш, дори назнам какво пише в корана но милея за това дори и малко помашко останало в нас и ако не искаме то да изчезне за винаги мисля че някой трябва да ни насърчава а не обвинява .Ако след като не следвам религията по твоите думи не съм помакиня тогава да се покръстя ли ,не искам но мога ,има много такива тук ,но не искам понеже съм горда с нашите хора и ми харесват помашките традиций без да са поставени като решение на проблема или ги спазваш и си помак или не и не си .Както и да е аз се чувствам такава в душата и сърцето си а останалото не е от значение за мен.

Offline ficinka

• Adviser
    Покриването на къща при българо-мохамеданите в Тетевенско

Интересен и атрактивен обичай при покриването на къща при българо-мохамеданите е поставянето на клон на покрива. Той се отсича от младо дърво и се заковава на най-високата греда. Клонът се накичва с дарове, предимно разноцветни платове, които комшиите даряват на стопаните за здраве. След като се постави и последната цигла, клонът се сваля, част от даровете се дават на майсторите, а другата част остава за дома. Домът се освещава с бутилка вино, завързана с въже за стряхата. Преди да „се влезе” в къщата се прави курбан. Овен, с превързани с червена кърпа очи, се вкарва в къщата и се освещава от ходжата, след което се коли навън. С кръвта се намазват стените и ъглите против уроки, магии, болести и нещастия. С месото от курбана се прави трапеза за махалата. Приготвят се две-три ястия. Обичай, който събира цялото село е  /д/зефетът. Той се прави с музика, гостите носят на домакините подаръци или пък хвърлят пари.

Offline ficinka

• Adviser
Балканджия а това има ли го при вас.Явно много си приличаме балканджийте.

Offline ficinka

• Adviser

След Димитровден е Байрам. Байрам е за прошка.  72 дена след Рамазан Байрам е Курбан Байрам. Месец Рамазан е месец с много достойнства и благодат. Споменатият в Коран-и-Керим и в Хадисите на Пророка е деветият месец на ислямския календар. Според мюсюлманските богослови Рамазан е едно от многото имена на Аллаха, което значи изгарянето на греховете с прошка и опрощение на греховете от Всевишния. В този месец с лишениета, глада и жаждата се държи оруч /постене , говеене/ - доказателство за вярата. От оруча са освободени хора, които са на път; войници, изпълняващи специални поръчения; жени в напреднала бременост и кърмачки; болни, на които се налага да приемат лекарства, и много възрастни хора.
Оруч – 30 дена след зазоряване до залез слънце не се яде, пие и не се влиза в полово сношение и се предпазват от неща, които могат да развалят Оруча. Не е действителен Оручът без нийет /възнамерение/.Нийетът трябва да се направи от сърце. Прекратяването на Оруча става с вода или други течности. Фидйе или откуп дават тези , които нямат сили да държат оруч  от старост или отпадналост. Едно фидйе е равно на яденето на бедняк за един ден. Този, който няма възможност да изплати фидйе, иска прошка от Аллах.
На Курбан Байрам се коли овен и се раздава на комшиите. И на двата Байрама се правят баклави

Offline ficinka

• Adviser
Друг голям празник за змии е Благовец, на 7 април.  Тогава се връзват люлки,  които се развързват на Димитровсен.
След Благовец старите хора празнуват Разпети петък, петъка преди Гергьовден. На Гергьовден, 6 май, се колят агнета, принася се жертва да плодородие.
След това е Иримъ, на 14 май. За гръм и трясък. Името идва от някакъв светец от Корана, за който нищо не зная.
После са Русалиите, Русалската седмица, някъде втората половина на юни. Тук някъде и е Вълтоломей, но не зная датата. Следват Петровден и Илинден, които се свързват с панаирите в Български извор и Кирчево.
Към края на септември е Кръстовден, той само се споменава и накрая Димитровден

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Друг голям празник за змии е Благовец, на 7 април.  Тогава се връзват люлки,  които се развързват на Димитровсен.
След Благовец старите хора празнуват Разпети петък, петъка преди Гергьовден. На Гергьовден, 6 май, се колят агнета, принася се жертва да плодородие.
След това е Иримъ, на 14 май. За гръм и трясък. Името идва от някакъв светец от Корана, за който нищо не зная.
После са Русалиите, Русалската седмица, някъде втората половина на юни. Тук някъде и е Вълтоломей, но не зная датата. Следват Петровден и Илинден, които се свързват с панаирите в Български извор и Кирчево.
Към края на септември е Кръстовден, той само се споменава и накрая Димитровден

Фицинка, на Благовец палим огън и го прескачаме и викаме "Бягайте змии и гущери". Тогава идва кукувицата и винаги ходим сити и с пара в джоба, че както ни закука кукувицата, така ще бъдем цяла година. Какво точно правите на Разпети петък? Ние не работим нищо тогава.   Имаше нещо за гърма ама мисля, че на Илинден- 2-ри август, ама може и пролетта да има. Русалската седмица е много почитана при нас. Тогава идват русалиите и дават плодородие на нивите. Иначе живеят "оттатък Дунава". Въртоломей също имахме ама не се сещам как се празнува. Да кръстовден и ние само го споменаваме, няма някакъв специфичен обичай,

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Според мюсюлманските богослови Рамазан е едно от многото имена на Аллаха
Наистина ли едно от имената на Аллах е Рамазан?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
   Покриването на къща при българо-мохамеданите в Тетевенско

Интересен и атрактивен обичай при покриването на къща при българо-мохамеданите е поставянето на клон на покрива. Той се отсича от младо дърво и се заковава на най-високата греда. Клонът се накичва с дарове, предимно разноцветни платове, които комшиите даряват на стопаните за здраве. След като се постави и последната цигла, клонът се сваля, част от даровете се дават на майсторите, а другата част остава за дома. Домът се освещава с бутилка вино, завързана с въже за стряхата. Преди да „се влезе” в къщата се прави курбан. Овен, с превързани с червена кърпа очи, се вкарва в къщата и се освещава от ходжата, след което се коли навън. С кръвта се намазват стените и ъглите против уроки, магии, болести и нещастия. С месото от курбана се прави трапеза за махалата. Приготвят се две-три ястия. Обичай, който събира цялото село е  /д/зефетът. Той се прави с музика, гостите носят на домакините подаръци или пък хвърлят пари.

Фицинка и ние отсичаме клони и го заковаваме на най високата греда, и за него връзвам друг клон за да стане кръст и на него окачаме ризата на маистора и пак има дарове, Когато се сложи последната керемида клона се сваля и се раздават пак нещата. Коли се агне с кръвта му се оплискват ъглите. За вино обичай немаме ама то при нас лози не виреят. Иначе слагаме в темела ракия понякога. Мисля че агнето пак му се връзваха очите ама не съм сигурен. И от него се прави курбан и се яде от цялото село.

Offline imersim

• Member
  • **
Наистина ли едно от имената на Аллах е Рамазан?

Рамазан(Рамадан ) е името на деветият месец от каленра по Хи(д)жра. Той е третия от свещените месеци. През този месец са постите(оруч, говеене, търпяне) за мюсюлманите.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям

Рамазан(Рамадан ) е името на деветият месец от каленра по Хи(д)жра. Той е третия от свещените месеци. През този месец са постите(оруч, говеене, търпяне) за мюсюлманите.
Да Имерсим, знам тези подробности. Въпросът ми беше към ficinka, за да провери тя самата и да се поправи. Аллах да е доволен от теб за отговора.