Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (4/255) > >>

ficinka:
pomak bg ,ok vra6tam si dymite za tova 4e trqbva da raz4itame samo na sobstvenite si race ,ima logika v kazanoto ot teb i 6te se saglasq 4e ne vsi4ko zavisi samo ot nas,e vazmojno e da ima po vis6a sila ot nas no kade e tq kogato imame nyjda ot pomo6t,kogato gleda6 kak 6 g. dete e bolno i nqma lek za bolestta ,kogato ymirat mladi hora ,kade e gospod ili allah v sly4aq i za6to trqbva da se sly4va vsi4ko tova ,da ne bi da se dalji na tova 4e nqmame vqra v ni6to ,znam li vazmojno e i da e taka ,az te poznavam no s ydovolstvie 6te se zapoznaq s teb li4no ,rabotq v po6tata na seloto i ako ima6 idvane dobre si do6 da se zapoznaem ,i 6te mi e mn interesno da pro4eta knigata ti ,a 6to se otnasq za tova 4e horata govorqt 4e s djamiqta 6te trqbva da nosqt i feredjeta e taka ,taka se govori tova i kazvam ,az li4no dori sporq i se opitvam da obqsnq 4e nikoi ne moje da nakara nikogo da pravi ne6to protiv volqta my no e bezsmisleno da se opitvam da obqsnq ne6to na 4ovek koito ne iska da razbere ,tova veroqtno i ti go znae6 i to dobre,a za islqma 4e ne go razbirame sa6to si prav i tam ni e problema i s priemaneto ,moje i da se otri4at ot nego no na men li4no 6te mi e interesno da nay4a ne6to ,trydno e da vqrva6 v ne6to kato ne go razbira6 ,

ficinka:
И не следвай онова, което не знаеш! И слухът, и зрението, и сърцето - за всички тях ще бъде питано. Eto za tova govoreh ,otri4at ne6to koeto ne znaqt horata a tyk drugo e napisano ,tova ne e li grqh da sledva6 ne6to koeto neznae6 i ne ti e qsno

fotakiev:

--- Quote from: pomak BG on June 01, 2009, 09:36 ---
За нас Иса синът на Мериам е един пратеник, който има изцяло човешка същност.  

--- End quote ---
Да и аз зная, че е така при Вас

Той учел учениците си да вярват и да се молят единствено на Аллах (Отец), като ги научил на молитвата Отче наш.  

--- End quote ---
Къде в Курана, го има точно това?Или това са твой предположения?

Той също бил обрязан,  

--- End quote ---

Разбира се че ще е бил обрязан, нали е от Давидовото коляно..

говял четиредесет дни в пустинята подомно на мюсюлманите, тъй като след това и огладнявал.  

--- End quote ---
Голяма логика .. :)

Извършил е ритуалното потапяне като при мюсюлманите преди да приеме мисията си.

--- End quote ---
Потапянето е така нареченото кръщение, където в Библията е описано като слизане на Светият дух върху него.Незнам да ги има  при мусулманите това.При вас има ритуално умиване,което е съвсем различно.

Не ял свинско,  

--- End quote ---
Защо реши така?!Никъде не е казано.Даже учи, че не това което влиза през устата усквернява човека, а това което излиза от нея... ако искаш, ще ти дам цитата.

не е проповярвал на сподвижниците си да се молят на изображения  

--- End quote ---
Определено не го е казал.Защото изображенията не ти дават нищо.Идолуслужение е, и не е християнско.Иконите над които се молим, са нещо много различно.Първата икона в света е нарисувана от апостол Лука.Изобразил е дева Мария.Имаме и много самоизографисали се образи на Иисус.Това е просто за вдъхновение на молитвата и нищо повече.
Ще ти дам пример.Някъде дълеко си от семейството и много ти липсват.Имаш няколко малки снимчици в едно от преградите на портмонето си.Като ти домъчнее,разтваряш портмонето и поглеждаш снимките.Ако искаш и ги целуваш преди да засписш, за лека нощ.Това не означава , че целуваш хартията и боите, нали?

и на всичко това което днес сте вие християните.

--- End quote ---
Аз виждам само , че много малко знаем днес, един за друг.И по коствен начин си вадим изводите.

pomak BG:
Когато ги учил да вярват и да се молят единствено на Аллах (Отец) имах предвид молитвата Отче наш ... от Библията, но и в Корана има подобни стихове, като например:

5: 116.   И когато Аллах рече: “О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: “Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!” Рече: “Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.
117.   Казах им единствено това, което Ти ми повели: “Служете на Аллах  моя Бог и вашия Бог!” И бях им свидетел, докато живеех сред тях. А когато ме прибра, Ти им бе Надзорник. Ти на всяко нещо си свидетел.
118.   Ако ги измъчваш  те са Твои раби, а ако ги опростиш  Ти си Всемогъщия, Премъдрия.”
119.   Рече Аллах: “Това е Денят, когато за искрените ще е от полза искреността им.” Техни ще са Градините, сред които реки текат, там ще пребивават вечно и завинаги. Аллах ще е доволен от тях и те ще са доволни от Него. Това е великото спасение.

При мюсюлманите съществува освен ритуално измиване, съществува и ритуално изкъпване. Прави се след като даден човек приеме исляма, след цикъл при жените, след полово снушение и полово облекчение и след като почине човек. Измива се остата и нусът и цялото тяло. Това ритуално искъпване може да се извърши в река, море и пр. след като човек се потопи цялостно. Ритуала се нарича гусюл.

Аз познавам добре Библията и знам каде е този цитат. Но в същото време никаде не пише в Библията, че е ял свинско. Има много признаци за това, че не е ял свинско. Никаде в Библията не е обвиняван от иудеите, че е ял свинско. Защото ако е ял щеше да го обвинят за това.

Примерът ти със снимката не е убедителен. Между това което ми казваш и това което съм виждал по храмовете ви има разлика. Освен това на снимката ясно е фотографиран човека, а на иконата човека Иисус изглежда като европеец, което не отговаря на действителноста. Мога да съм по обедителен, все пак с това се занимавам, но ако упорстваш, ще ти давам и по фрапиращи доказателства.

Ти знаеш много малко за мюсюлманите, а аз знам достатъчно за християните. Може да ти прозвочи като самохвалство, но аз съм в състояние да те уча на християнство. Незабравяй, че аз освен че съм историк, съм и теолог. А един ислямски теолог в БГ е длъжен да научи християнството с цел да се защитава при определени ситуации, защото все пак християнската религия е офицялната религия на страната.

pomak BG:
ficinka на всичко което спомена отговора е изпитание. Тук в Галата директора на училището ми даде подобен пример. Каза ми че нямало Аллах, тъй като баща му омрял и го оставил твърде млад да се бори със живота. При мен е същото но с майками (Аллах рахмет ейлесин) или както казват българите Бог да я прости. Но аз не говоря същите работи каквито ги говори директора нали? Всичко което е свързано в човешкия живот е за изпитание на самия човек, дори и богатството му. Да не говорим за бедноста, болестите и пр. Ето един пример за болестите в пророка Ейюб (Йов), който бил изпитан с проказа. Трабва човек да е смирен и да се оповава на Аллах, за да очаква блага дали те ще са материални или духовни това не е в значение. А молитвата без значение е на какъв език ще я изречеш. И при това положение ти не следваш нещо което не знаеш нали. А ако незнаеш нещо ще се допитваш, човек не се е родил научен. Аз като не разбирам от механика питам този който разбира. Това не е грешно, похвално е да кажеш че не всичко ти е ясно.
За другото ми е смешно да го коментирам. Дето има една поговорка, че простотията е била сред хората.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version