Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 565488 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline svilen.

• Member
  • **
http://www.vbox7.com/play:9d15f40cКойто не е идвал в Тетевенският край,ето едно клипче да добиете поне малка предсатава за Тетевен и тетевенският балкан ;)
ficinka blagodarq za prekrasnite klip4eta idval sam tam v teteven i ribarica i v mestnosta kadeto e zaklan benkovski prekrasen krai nqmam dumi BLAGODARQ TI I 6TE SE RADVAM DA KA4I6 I OT GRADE6NICA AKO IMA6 ....

Offline ficinka

• Adviser
Всъщност, и в това село имало от вашия сой - в махалата Асен. Брей, абе вие сте навсякъде... :D
Да не е помашко село но има и там отнашите помаци ,също и в махала Асен ,село Торос,Бресница ,Кирчево , абе наистина сме навсякъде дори там където си мислиш че няма помаци винаги ще се намери поне един повярвай

Offline ficinka

• Adviser
А дали самите "помаци" правят разлика между турци, българи-мохамедани, цигани, ислямизирани цигани...? Ето от тия има навсякъде!
Мисля че тези които не осъзнават разликата дори и не си правят труда да я осъзнават са българите, е не всички но повечето от тях, чувала съм как наричат нас помаците белите цигани и т.н. ,що се отнася до турците не съммного сигорна че разбират разликата, както каза pomakbg някой от помаците в Градежница отричат исляма понеже не правят разлика между религия и произхода ни, те си мислятче като изповядват исляма са турци, а много казват как да правя това и това аз да не съм турчин,аз лично мисля че помаците сме най-чистите българи,сменили вярата си прес османско иго,и станали българо-мохамедани, това си е мое мнение ,а в този сайт съм за да науча дали съм била права или не,прочетох доста различни мнения,версии и т.н. но незнам защо все още съмси на същото мнение ние сме българо-мохамедани говорящи български език ,ако някой има нещо интересно да разкаже с интерес ще прочета мнението му ,но не обещавам че ще променя моето ,също и не ангажирам никого с него,горда съм че съм помакиня ,религиозна  или не аз пак си оставам такава,във вените ми тече помашка кръв и това не може да се промени пък и не искам

Offline ficinka

• Adviser
ficinka blagodarq za prekrasnite klip4eta idval sam tam v teteven i ribarica i v mestnosta kadeto e zaklan benkovski prekrasen krai nqmam dumi BLAGODARQ TI I 6TE SE RADVAM DA KA4I6 I OT GRADE6NICA AKO IMA6 ....
Няма нуждада ми благодариш ,да ще кача и на Градежница тези ги намерих във Vbox7 случайно, не са мои но ми харесаха,пък и тук предполагам има много балканджий исках да нидят че и нашият балкане прекрасен също както тяхният,

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Мисля че тези които не осъзнават разликата дори и не си правят труда да я осъзнават са българите, е не всички но повечето от тях, чувала съм как наричат нас помаците белите цигани и т.н. ,що се отнася до турците не съммного сигорна че разбират разликата, както каза pomakbg някой от помаците в Градежница отричат исляма понеже не правят разлика между религия и произхода ни, те си мислятче като изповядват исляма са турци, а много казват как да правя това и това аз да не съм турчин,аз лично мисля че помаците сме най-чистите българи,сменили вярата си прес османско иго,и станали българо-мохамедани, това си е мое мнение ,а в този сайт съм за да науча дали съм била права или не,прочетох доста различни мнения,версии и т.н. но незнам защо все още съмси на същото мнение ние сме българо-мохамедани говорящи български език ,ако някой има нещо интересно да разкаже с интерес ще прочета мнението му ,но не обещавам че ще променя моето ,също и не ангажирам никого с него,горда съм че съм помакиня ,религиозна  или не аз пак си оставам такава,във вените ми тече помашка кръв и това не може да се промени пък и не искам

Вече съм ти голям фен!

Offline Сидхарта

• Historian
Пиши и мен във фен клуба.

Offline ficinka

• Adviser
Добре сте дошли  ;) 8)

Offline Dobrev

• Forum fan
Ficinka,
И аз съм от същия клуб.  ;D

Offline ficinka

• Adviser
Е значи сме много в клуба и все готини хора ,  ;)

Offline Българин

• Advanced member
Вчера минах през вашия край на път за Троян. Ще си купувам парцел в село Шипково - прекрасно място в подножието на връх Васильов, само че не от вашата част, а от южната му страна. Ако е живот и здраве и се пенсионирам един ден - отивам да живея там с бабата.

Offline ficinka

• Adviser
Да шипково е едно прекрасно селце,тишина и чист въздух, красива природа ,какво повече му трябва на човек да изкара добре старините си ,е и бабата до себе си разбирасе, къде без половинката , не става ,сам човек не е за никъде. ;)

Offline Българин

• Advanced member
Да, така си представям живота след 30 години - ще гледам овце, ще кося ливадата, ще задявам другите баби, ще посрещам приятелите си, ще църкам троянска сливова и ще пиша мемоари...:))))))))

Offline abc

• Forum fan
..., ще задявам другите баби, ...:))))))))

Ще задявам другите баби води до усещането за една от тях ;)

Offline Българин

• Advanced member
Е, много буквално приемаш нещата. Ще задявам другите баби по принцип, за да дразня мойта и да я държа в кондиция... ;D ;D ;D

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
На много места съм чувал как помаците по внушение на българите говорят че говорят най-чистия български език. Ако става под въпрос аз говоря най-чистия български защото селото ми е в Златарешкия балкан. А Златарица е във Велико Търновско. Но не казвам че говоря най-чистия език поради простата причина, че мойто семейство са от Доспатско а там говорят най-разваления български език тоест Смоленския диалект. Тук в Галата не е по различно пример "Але го туке" първо да оставим "але го" която означава "ето го" да вземем са мо думата "туке" което означава "тука". Има ли смисъл да продължавам?
После да погледнем това най-чистите българи. Първо както казва Балканджията ние сме непокорни славяни не сме българи. Вторите са били съвсем друг народ, с друга култура и език който е много далеч от нашия. Второ "най-чистите", ако сме такива ние трябва да говорим на езика им, тоест на езика на Аспарух и Крум, а ние говорим език близак до сръбския, руския т. е. славянски. Другия термин мохамедани. Незнам някъде да има такава общност. Чувал съм за алияни. Някъде дори съм чел че те алияните до голяма степен били и мохамедани защото наравно с Али първия братовчет на Мухаммед обожествявали и втория, като съставяли троица подобна на християнската Аллах, Мухамед, Али. Аз лично не мога да се самоопределя по вероизповедание за мохамеданин, тъй като не отправям молитвите си към Мухаммед подобно на християнина (Христос) и будиста (Буда), които са били хора обикаляли по земите на Палестина и Индия. Но ако предположим че под българин мохамеданин се има в предвид българин мюсюлманин, то би трябвало да си задаваме въпроса и "Какви мюсюлманисме, като не изпълняваме нищо свързано с религията ни?" И какво остава, че сме само българи, а малко по отдолу какво пишем че сме с помашка кръв. И колко много фенове дето не са с помашка кръв влязаха в клуба само. Да не вземат после да ни обвинят че насилсвено сме ви направили помаци?