Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (3/255) > >>

karaveli:
0884169005 E MOI GSM.SKYPE PILEV79 A KAKVI PROPOVEDI PISHESH, AZ  OT BIBLIYATA VIE PRIZNAVSATE LI ISUS   ISA? ZNAM CHE DA

karaveli:
praktikuva li se obryada sunet v galata i gradeshnica? a otnosno yastiyata po svatbi sym chuval che ima tradicionno yastie bob s meso.....koeto se servira sega taka lie?

pomak BG:
Аз една книга издадах и я продавах и в Градежница. Един от Габара знае незнае заяви че според мен произхода ни бил персийски. Такова нещо не съм писал, ама ако знае че българите за произхода си са на това мнение, ще ме боготвори хахаха. При мен имам още няколко тъй че няма да е проблем за мен да те снабдя и тебе. Стига когато дойда по Градежница да ми се преставиш. Ще му дам и на него една и ще му кажа ако съм писал нещо такова книгата за него ще е безплатна. Колкото до това което говориш, аз невиждам кой насила може да прилага каквото и да е било. Насила ни сменяха имената и ни фъргаха шалварите, ама за обратното не съм чувал някъде да е имало такова нещо. На едно място един писа че ние сме били добре, че са ни давали по 300 долара за да забулваме женице си. И така не разбрах кой ги е давал тези пари, че да забуля и мойта.
За предмета религия ако го ваведат в Тетевен и ако е християнски ще е голямо шоо. При положение че 80% от учениците са от нашите села. Ще се дигне такъв шум, че този предмет няма да просъществува повече от един месец (най-много). Аз поисках да го ваведа в Галата, за целта бях събрал повече от 80 заявления за две години. И въпреки законните основания, тогавашната общинска кметица Цеца Димитрова не ми позволи. Предмета си е редовен, преподава се във всяка една европейска страна. В България не одговаря на политиката. Тук целта е да не се знае много за мюсюлманската религия и населението да се очуждава от нея.
За децата също си права. По принцип всеки се ражда правоверен (непорочен), но всеки избира последством към каде да се насочи. Според мен добре ще е да се напътстват децата в религията. Да им се дава пример с другите деца, които поради пиянство и дрога катастрофират и пропадат. Доколкото знам в Градежница ще се състоят корбани поради зачестялите трагични случеи на деца. Всичко това да се дава като поука. А след това всеки да си отговаря за последствията. Аз често викам там на хората, че им проповядвам, не за да ги правя мюсюлмани, а за да разберат от какво се отричат. Че те се отричат от ислама, но в същото време не го познават.
Колкото до това че всеки разчита на собствените си ръце, за това не съм съгласен. Разчитайки на ръцете си засееш в градината си домати, ще бъдеш ли сигорна че те ще поникнат и в градината ти ще има берекет. Не всичко е до рацете. И най-големите атеизти, когато в тях се отвори една душевна празнота те търсят някакво спасени и гледат да я запълнят, като обикновенно тръгват по криви пътища, ходейки при ясновидки, екстрасенки, магьосници и пр.   

pomak BG:
Какво да ти кажа Каравели за въпросите ти отговора е тук http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1659.0.html
Аз не пиша проповеди. Суннети се правят всяка година. Тази година например се обрязаха 31 дечица от Галата, Градежница, Глогово, Кирчево и Борима.
За нас Иса синът на Мериам е един пратеник, който има изцяло човешка същност. Той учел учениците си да вярват и да се молят единствено на Аллах (Отец), като ги научил на молитвата Отче наш. Той също бил обрязан, говял четиредесет дни в пустинята подомно на мюсюлманите, тъй като след това и огладнявал. Извършил е ритуалното потапяне като при мюсюлманите преди да приеме мисията си. Не ял свинско, не е проповярвал на сподвижниците си да се молят на изображения и на всичко това което днес сте вие християните.
Вие няматели такова традиционно ястие хахаха?

karaveli:
zdravey husein mehmed ISUS / ISA E SINYT NA BOG , taka pishe v bibliyata....niyamam namerenie da se zaiyajdam s teb ni nai malko........no tyi kato az se interesyvam ot pomacite i izsledvam tehniya proizhod, a inache ima razlichni versii .....nai izvestnatae che sa prieli isliyama nasila ot tyrcite, chel sym v edna knijka za galata i gradeshnica  kak sa potyrcheni, ot ordite na svirepiya MIZRA TATARSKI .no ne sym bil ochevidec i nemoga na sto procenta da viyarvam v tazi versia....a kolkoto do ikonite az sym evangelski hristiyanin i ne se ,oliya na ikoni a na BOG .pisano e che moje da go prizovem vav vytreshnata si staichka ,  misliya che truabva dase obichame nezavisimo ot religiyata bratko ......a za yastieto sym chuval , e imame tradicionni yastya i to mnogo.a vashata balkava si ya biva , pomacite praviyat strashni sladkishi a az mnogo obicham sladko.
ako idvam v galata moje dase zapoznaem lichno ako imash jelanie? v momenta pisha razkazi proza ''ZVYN NA CHJNOVE''za pomaci kozari v planinata , dano ya izdam.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version