Author Topic: Предложение за промяна на правилата във форума  (Read 25116 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Здравейте,

Предлагам промяна на действащите правила на форума или по-точно добавяне на две нови точки :

1. Форумът е замислен и осъществен като място за среща на хората по света, самоопределящи се като помаци. Всеки е добре дошъл в този форум при положение, че с поведението си тук изразява уважение към специфичните особености на помашките традиция, бит, култура и религия. Модераторите имат правото да изтриват всяко мнение, което противоречи на форумната политика, а именно - поставя под съмнение и /или/ цели да унижи тези особености, както и да налагат забрана на авторите на подобни мнения.

2. Не се опитвайте да се държите като модератори и да давате оценка на дадено мнение или потребител. Всеки човек има правото да изрази своята гледна точка, стига тя да не засяга /обижда/ пряко друг/и/ потребител/и/. Ако прецените, че даден пост има обиден характер или не е по темата уведомете модераторите. Модераторите имат правото да променят или да премахват постове по всяко време. Кое е спам, вулгарно, непристойно, и др. е по тяхна преценка, а не по преценка на потребителите.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Мустафа, благодаря за това напомняне за точка 1, с което да се каже отново за това място, какво представлява, като място за срещи и на какви хора е!  :( Напоследък, много често една част от форумниците "бивши помаци" определящи се като "Непомаци" , упорито и настоятелно се стремят да игнорират тази точка!   :o Затова е добре, някой отвреме-навреме да напомня за това, или в обратния случай, аз или други такива, които като мен се чувстват Помаци, не би трябвало да имаме място тук при "Непомаците",  за да си тровим нервите с едни и същи припявки и прищявки!  :o То, изглежда понякога , че с "българохристияните", човек може да се разбере много по-лесно по разни теми касаещи Помаците, отколкото с разни комплексирани помаци, превърнали са се в "Непомаци"!  :o Такива имаше и по време на различните Възродителни процеси от 1912г. и особено в "изпитателния полигон" на "В.П." и на "комунизма" наречен - "Смолянски окръг"!  >:(  :o

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Аз поткрепям идеята на Мустафа и до колкото мога ще се старая да излекувам комплексите на тези комплексирани помаци чрез познанията си в историята и религията. Призовавам тези помаци да отворят тема в която да ги науча на помаклък.

Offline Metka

• Forum fan
Az sashto podkrepqm ideiqta na Mustafa.
Podkrepqm q s dvete si race :D

Tralala

• Guest
Az sashto podkrepqm ideiqta na Mustafa.
Podkrepqm q s dvete si race :D

А на мен ще ми я разясниш при удобен случай ;)

Offline abc

• Forum fan
Точка 1 ми прилича малко на чл.1 от старата Конституция. Прилича ми и на борбата със зъби и нокти на евреите да се инкриминира отричането на Холокост навсякъде по света. Има някои дето са ги чули, но повечето са запазили разума си. Защото се оказва, че холокоста е доста преувеличен, както и,че други народи са дали много повече жертви във войната, но не вдигат врява и си носят кръста достойно.

Скромно сравнение - неговоренето за произхода на помаците е като полагане на боя върху ръждив участък на автомобила. За момента е лъскаво, но като минат година, две или три се оказва, че ръздата е направила пробойна и не може да се оправи...

Isyankar

• Guest
Точка 1 ми прилича малко на чл.1 от старата Конституция.

А на мен ми прилича на чл.301 от съвременната конституция на една друга съседна нам държава....

Offline muti6

• Adviser
Правото на самооределяне е едно от основните права на човека. Това, че имаш гражданство в една страна, по никакъв начин не може да те задължи да се определяш от преобладаващата националност в нея. Преобладаващата част от хората, които живеят в България са български граждани, но това не означава, че трябва да им се натрапва определението българи като етикет за идентичност.
В същото време голяма част от обществото у нас отказва, че в страната може да живеят хора, които не се чувстват българи и за които "Аз съм българче" не се усеща като "първа радост". Пътят към нормализиране на българското общество е свързан с приемането на различието и другостта, а не с упорито повтаряне на формулировки от 19. век за етническа чистота. . Така, мислят само комплексирани организми с неразвито национално чувство. Така че бъдете по- любезни един към друг, колкото и да сме различни, тогава може би нещата ще станат по-добри.

Isyankar

• Guest
Правото на самооределяне е едно от основните права на човека. Това, че имаш гражданство в една страна, по никакъв начин не може да те задължи да се определяш от преобладаващата националност в нея.

Националност се придобива, а не се самоопределя. В България никой не си избира националността, тъй като по презюнкция е само една. В България няма преобладаващи и непреобладаващи националности. 100% от гражданите на Р България принадлежат към българската националност. Когато цитираш "Аз съм българче" си представяй, че под "българче" се има предвид националност, а не етническа, етнографска, религиозна или каквото и да било друга принадлежност различна от националната. Няма да е красиво стихотворението да звучи с Аз съм български гражданин или нещо подобно. А, ако не ти харесва да си от българска националност - съжалявам, но вариантите на българските паспорти са само с една националност - българската....Мултинационални страна по света има - избери си, ако не ти харесва еднонационалната Р България.

Извод:

Да се прави юридическа разлика между нация, етнос, етнографска общност, религиозна общност и пр.

Пример:

България е еднонационална мултиетническа, мултиетнографска, мултирелигиозна страна.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Проблема е че форума е за помаците, а те не са само в България и не са само с български паспорти.

Offline abc

• Forum fan
Мултиш, епитетите и емоциите пречат на разума. Не съм усетил да се гони етническа чистота. Гонят се свободните съчинения.

Аз съм българче е друга тема. С донякъде българска гъвкавост е по лесно да се самоасимилираш с германци, американци и занзибарци, но до последно с български инат ще се отричаш от българското. Защо? Въпроса е принципен, не персонален.

Темата обаче е друга.

Isyankar

• Guest
Аз коментирам за помаците с български паспорти, тъй като в предното мнение се изразяваше някакъв срам от българската националност и паспорт...Всяка страна си има различни закони и конституция...Просто напомних как стоят нещата в българската.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
За да не тръгне дискусията в грешна посока ще се опитам да направя кратко разяснение по т. 1.

Идеята е да се разбере, че форумът е специфичен, т.е. отговаря на потребностите на определени участници. Това са т.нар. "домакини" във форума. Държа дебело да отбележа, че това съвсем не означава деление на етнически, верски или друг принцип с цел дискриминация на определени членове, тъй като форумът не е с широка насоченост, а както вече казахме "специфичен"- ориентиран към определена маса, определяща себе си като помаци. И както във форума на феновете на ЦСКА не се толерират мнения от рода на "сините са най-велики", така и тук не е нужно постоянно да се напомня, че мнения, "подлагащи под съмнение и осмиващи помашката култура" представляват провокация по отношение насочеността на форума /убежденията на "домакините"/. Преценката за това, какво представлява дадено мнение, е изцяло в правомощията на Админите и модераторите.

Второто правило е класическо /има го във всеки форум/ и дава пълни права на модераторите с цел гарантиране на ред и нормални условия за дискутиране.

Offline saleika

• Advanced member
TEMA   Предложение за промяна на правилата във форума

Molq samo po temata drugi postove 6te badat istriti

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
А на мен ми прилича на чл.301 от съвременната конституция на една друга съседна нам държава....

Това мнение противоречи дори и на настоящите правила на форума.