Назми,
в предишния си пост конкретно се обърнах към река_Въча, но имах предвид subigu kurt. За него се отнасяха думите ми.
За река_Въча колкото и да съм против банове и т.н. не знам защо не може да усети тонът на форума ... Всеки си има тези, идеи и схващания, но банове не се раздават заради тях, а заради начина по който ги излагат....Не може така агресивно да се подхожда....
Ето, темата е за графа "Помаци". Река_Въча можеше просто да обясни, че е против такава графа и той лично се обижда от подобно наименование и познава много хора, които чувстват същото. Ама изказвания от типа - аз изразявам волята на всички помаци ... Трябва да уважаваме мнението на хората и да търсим защо е такова, ако не ни харесва ... И на мен не ми се нрави (ето колко съм искрен), че има помаци от Якоруда дето казват, че са турци макар една дума да не знаят на турски, ама не съм заглушавал ушите на всички с някакви лозунги и т.н....Напротив...Разсъждавам и давам личното ми мнение защо това е така....
Ето отново моята позиция .... Субигу_Курт е доста прав със своите призиви (макар и малко агресивно поднесени) към всички помаци да се самоопределят като турци и така ще се появи графата помак....А аз питам какво правим като се появи ? Дали рязко няма да спадне броят на етническите турци в България ? Или пък един друг потребител, който ми намекна за "етническа кампания" - ами, ако се проведе такава сред ромите и мнозина от тях се самоопределят като роми (макар и с турски майчин език), а не турци....Питам аз дали ще му хареса на един наш политик дето ни управлява от много години реално (с прякор Сокола), че броя на етническите турци изведнъж е намалял много драстично ?
Ето колко много политика може да има в една графа помаци .... Колко много политика и колко малко история и самоопределение (за каквито се опитва Река_Въча да ни говори, но отново малко с агресивен тон) ...
Нали целта е да има диаолог...Съветвам Река_Въча, в темите в които се коментират тези неща да попита например защо има помаци, които се пишат турци, защо има такива, които искат да се пишат нещо друго и т.н....Иначе разбрахме той как иска и какви са неговите наблюдения (лични) ... Не бива да не уважаваме чуждото мнение ...
Нека се изслушваме....Река_Въча - ти си родопски мюсюлманин (надявам се, че това е вярно за теб самоопределение и не те обижда) - разбрахме, че се самоопределяш като българин по етнос .... Не ти ли е интересно да попиташ онези, които са се самоопределили като турци ? Или пък онези, които искат да бъдат помаци ? Или пък онези, които твърдят, че помаците били торбеши ? И т.н......Нека да има диалог...А пък после най-наблюдателните ще си извадят истината от контекста
Макар, че истината винаги не е една на Балканите....
Да обобщя .... графа помаци най-много ще удари по интересите на турското етническо малцинство, а не на българското....А защо тогава я няма ? Ми кой управлява последните 10 години ? Законът за следващото преброяване вече мина в Парламента....чудеса значи отново да не очакваме....
А иначе няма как да заобиколим политиката в тази тема.....политиците решават тези неща в крайна сметка....