Отгоре на това се опитват да отговарят хора, които не живеят в Турция, а в България. Много добре си спомням постовете на kumuk, който се оплакваше, че помаците в Турция(особено младите) постепенно се асимилират. А този сайт е ГЛАСЪТ НА ПОМАЦИТЕ - независимо къде живеят...
ДИМЧО, да си зададем въпроса какво направи ти, ние, аз или другите за Помаците не само в БГ-то, но и в Турция, в Гърция, в Македония и другите Балкански страни? И какви хора живеещи от къде да говорят тук - отново Помаците от Марс ли, както се писаха онези Неврокопските Помаци през 2000г., които с това заявиха, несъгласието от тази повторна асимилаторска политика и незачитане на личното им право на самоопределение!
И какво направихме по време на 12-та, 72-ра, преди и по-време на "ВП", сега и в бъдеще какво ще се направи, като почнеш от - Корница, Брезница, Рибново, Дряново, Скребатно, Абланица, Крибул, Годешево, Туховища, Кочан - минем покрай ония "срамните събития" в Барутин, Бръщен, Црънча, Жижево,Триград,Тъмръш, Мугла, прескочим по натам към Смилянските и Ардинските селца, Богутево, Забърдо, Маданските и Рудоземските села и махали, та чак стигнем до Кирковските и Кърджалийските поселища!
Да не говорим пък за онези в Средната, Северната и Източната част на страната! Попитай и някой БГ-журналист дали отиде, я в Турция, я в Гърция или Македония да направи един поне смислен и безпристрастен репортаж, там за тези хора Помаците, без непременно да им се напява и натяква за онзи "първичен религиозен корен" и от това връзките им с България окончателно се прекъсват с което окончателно отблъскват тези хора от България!
После се чудим, защото така става! И това е именно затова, че с това се създаде впечатление, че за да си по народност и националност "българин", то непременно трябва да си и "християнин"!
И после след 50 - 100 години, да не земем да си задаваме подбни въпроси, като нашите съседи гърците, сигурно ще е късно!
А, между другото ти какъв си, ако не е тайна, по народност, етнос и религия, щото те гледам ми приличаш на ревностен защитник на нещо неопределено и непонятно?
Това е защото знам, че Помаците по принцип са мюсюлмани и се чувстват такива, и то доста по-сериозни, от някои други така наречени или наричащи се!