Назмика, много навреме поставен въпрос, щото току-виж и след некой друг ден, година следващото преброяване ще се проведе!
Тъй, като Помаците сме много, ама много "големи и велики" хора, ний трудно се "организираме" за нещо полезно за себе си!
Или по-скоро, можем да се организираме, при положение, че правим все полезни неща, но все за другите!
Примерно, преди не-много години пратихме адин чилек помака Кемал Ататюрк да организира и направи от останките на Османската империя, на турките една убава и модерна държава на Балкана и още много други десетки полезни и хубави неща, но все за другите!
Кат, стане въпрос за самите си помаци, дори и нещо дребно да се направи, това става много сложно и невъзможно!
Правилно, споменаваш и за преброяването на Помаците!
На първо време, тъй като няма нито политична, нито неполитична организация на Помаците, ако се приеме, че този форум е едно малко общество на Помаклъка, се мислем, че йе възможно да сей отправи една молбичка, искане, прошение, заявление и т.н., до будещите преброителни надзираващи начелници, кат ги помолиме да на вписуватат и нас обикновените и проститчките помачкове в този списек, пък дор и да бидем на крайните места в класациите след турките, след циганите и разни други групи свързани с нашто БГ!
Пък, ако ли ней сакат, това си за техна губа, щот още от сега за мен си решавам, ако на нема пак там като същества, да зема да са пиша, я "марсиянец", я "пакистанец", я "азраилин", я "гърк" или може пък и "турк" или нещо другоподобно "иноземно" и "иностранно"!
Та, я ко ма питаш мен, въ опалномощавам да ма писувате в тая подписка и мен за това приброяване, щото утре-дргие ден, иле године, сакам ил не сакам, ще требева да са писувам сигурно "ром" или "сиганини" от близкий, древний римски "Ром" или "Рем", щот аресвам и доста млогу братята "сигани" и "роми", че и яз съм кат тех , много везсел и музикантен и в мен шъ продума я старий ген или млада весела крав!
А, засейга сам един млогу нейорганизиран Помак, и тува ми останулу от генийте на старите ний местни траки, дет са живуели на моя двор и са ми орали мойте ниви и са ми косиле ливадите, ам тва било доста йотдавна и тойя ген вейче са я затрил досега!
Ам чат-пат гой усещам че ми са убажда отврем-навреме по джейсема, като почнам да му ровичкам по имането и старете му канчета и съдове, дет му ги намират по некогашнете негови, а сега мои камачни нивички, яйлаци и владения!
Па и ме дума в саня, "да ней земваш да сай писуваш - трак, щото не сме не биле муслимани, а пак ай сигя, вий сте такива, и тува гой отбеляйзвайте вав ваште приброителне дефтери, па немой закачейте и другине наше брачеде е оние сектантите ил другине ристиенете, дан ни са пишат и те така" !
Кой кат сака тъй да си са писува!
Тай, Назми млогу убаво и навреме подхващаш този лаф за броенето и летоброенето!