Mustafa agbey,
Pomaklarin neden size yaklasinca sustular...?
Benim bir cevabim var bu davranislara, önce bu köylerde bircok tanidigim, akrabalarim bulunmaktadir, ikincisi kendimi de onlardan birini gördugum icin nedenini tahmin edebiliyorum, ucuncusu Bulgaristandan gelen pomaklar 90:lli yillardan sonra her hangi bölgeden gelmis olsalarda bence ayni sekilde davranmaktalar.
En onemli insanlarin travmalar. Bir zamanlar herkes konustuklarina cok dikat etmeliyidi, nerede kiminle, ne...
Bu insanin icinde derin birakan bir travmadir. O yuzden her bir tanimadigimizi kendimize bir tehlike isareti göruyorus, bu insanlarin icine kendimi de katiyorum, öyle davranabilirim cunkum. Bunlar ne isteyerek nede önceden planlanma.. bunlar hemen bir koruma reaksiyon olusuyor bizlerde. Yanlis birsey söyleyipte sonra neler gelebilir basimiza...?
O yuzden ben diyorum ki kusurumuza bakmayin.. Bunlardan kolay, kolay kurtulabilecegimizi sanmiyorum. Cok supheci bir topluluk oldugumuzu biliris, bir de cok kapali bir toplum. Bunlar tabi son yillarda degismeye baslamistir.. ama bence daha cok yillar alir.. mesela benim neslim ve benden öncekilerini o davranislar, dusunceler degismesi icin. Travmalar ise hic bir zaman sanirim kalkmaz uzerimizden.. bizler bu yuklerle yasadik, yasiyoruz, yasiyacagiz...
Her nekadar kurtulmak istesekte bize bunu nasil becerebilecegimizi kimse anlatmadi, herkez kendisine göre tedavi göruyor.. bu ne demek oluyor. hic bir psikolojik tedavi yoktur, sadece bunu yasayanlarla paylasabilmek tek kullandigimiz ilac ve tedavi simdiye kadar.
Bir atasözumuzu benim kucukluğumden beri hatirlarim "yureginde olan agzindan cikmasin" bunlar da tehlikelerden koruma gibi bir uyari aslinda.. tam da kelimelerle degil bu atasözu gösterisle söyleniyordu. Yeli yuregini isaret eder ve derdi burada olan ve sonra agzina dogru isaret ederek buradan cikmasin. Ben sanirim ki o yuzden kendim bile bircok kez istediklerimi, dusunduklerimi kaleme dökemiyorum.
Umarim anlasilabilen bir sekilde anlatabildim, bunu aciklamaya kendimi hissetim.
Malesef, hayatin verdigi darbelerin sonucu...