Author Topic: Шарената черга България  (Read 10524 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Шарената черга България
« on: May 19, 2009, 09:57 »
Здравейте  на всички. Аз съм тук нов, но вече почвам да се ориентирам. По повод на историите за омраза и за насилие и за други такива неща ще ви разкажа нещо. Нашата страна е като една шарена черга. В нея са вплетени безброй нишки с най различни цветове. Това прави чергата красива, тя все едно е жива и грее с цветовете на дъгата. Но има хора които искат да извадят от чергата един цвят и да кажат- Ти си по добър от останалите цветове, защо седиш с тях да те грозят? И така нишка, по нишка, цвят по цвят искат да разделят чергата и от всеки цвят да изтъкат нова, едноцветна черга. Но по- красива ли е едноцветната черга? По красива ли е градината с 10 вида цветя или тази в която има само нарциси? По красива ли е зелената, окосена английска морава, от колкото тучната и окичена с безброй цветя планинска ливада? Братя, нека не позволяваме да ни разединяват разни хора, нарекли себе си лидери. Защото лидерите трябва да обединяват, а такъв лидер уви още не е дошъл. Нека бъдем единни и запазим шарената черга!!!!!
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Tralala

• Guest
Ynt: Шарената черга България
« Reply #1 on: May 19, 2009, 10:25 »
Балканджи, много поетично. Метафорите са впечатляващи. Съгласна съм с всяка една твоя дума.  :)

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #2 on: May 19, 2009, 10:38 »
Здравейте  на всички. Аз съм тук нов, но вече почвам да се ориентирам. По повод на историите за омраза и за насилие и за други такива неща ще ви разкажа нещо. Нашата страна е като една шарена черга. В нея са вплетени безброй нишки с най различни цветове. Това прави чергата красива, тя все едно е жива и грее с цветовете на дъгата. Но има хора които искат да извадят от чергата един цвят и да кажат- Ти си по добър от останалите цветове, защо седиш с тях да те грозят? И така нишка, по нишка, цвят по цвят искат да разделят чергата и от всеки цвят да изтъкат нова, едноцветна черга. Но по- красива ли е едноцветната черга? По красива ли е градината с 10 вида цветя или тази в която има само нарциси? По красива ли е зелената, окосена английска морава, от колкото тучната и окичена с безброй цветя планинска ливада? Братя, нека не позволяваме да ни разединяват разни хора, нарекли себе си лидери. Защото лидерите трябва да обединяват, а такъв лидер уви още не е дошъл. Нека бъдем единни и запазим шарената черга!!!!!

Dobre kazano! :) I az sym za edinstvoto i 6arenata 4erga.

Offline rado

• Senior member
« Reply #3 on: May 19, 2009, 13:12 »
Браво градски, добре казано стига да има кой да слуша.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #4 on: May 19, 2009, 14:17 »
Балканджия, абсолютно съм съгласен с теб!
В същия дух, при нас казват - "сам камък къща не прави".

Offline gugu

• Senior member
« Reply #5 on: May 19, 2009, 14:26 »
Мисля че призивът и идеята не са нови, но така силно поетично изречени не можеш да им се съпротивляваш  :)

Offline chech224

• Avarage member
« Reply #6 on: May 19, 2009, 17:53 »
Така е,
България, Балканите, са шарени,
Континентите, цялата планета са още по-шарени ,
Вселената е най-шарена,
...
Животът е шарен.
...
Мненията са шарени.
...
Всичко е шарено.

Ако шареното е красиво, БАЛАНса = съвършенна красота
(както е подсказано от древни времена от Белан / МакБел или БелМек).

река_Въча

• Guest
« Reply #7 on: May 19, 2009, 19:33 »
А, ако се вгледа човек с набито око в този килим, ще види, че червеното например има много нюанси - по-светло,по-тъмно...Та така е и нашата помашката нишка - на пръв поглед еднакви (червен), ама всъщност с няколко нюанса..

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #8 on: May 20, 2009, 09:39 »
Благодаря ви приятели за коментарите!!! Това ми беше на сърцето и това написах. Радвам се, че ви е харесало.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #9 on: May 20, 2009, 10:25 »
Така е,  / Öyle ya
България, Балканите, са шарени, / bulgaristan ve balkanlar rengarenk
Континентите, цялата планета са още по-шарени , / Kıtalar, bütün dünya daha renkli 
Вселената е най-шарена, / Kainat en renklisi
...
Животът е шарен. / Yaşam renkli
...
Мненията са шарени. / Düşünceler renkli
...
Всичко е шарено. / Herşey renkli

Ако шареното е красиво, БАЛАНса = съвършенна красота / Eğer renkler güzelse denge = mükemmel güzellikler
(както е подсказано от древни времена от Белан / МакБел или БелМек).

(eski zamanlarda belenede söylendiği gibi)
Si vis pacem, para bellum !

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #10 on: May 20, 2009, 10:25 »
А, ако се вгледа човек с набито око в този килим, ще види, че червеното например има много нюанси - по-светло,по-тъмно...Та така е и нашата помашката нишка - на пръв поглед еднакви (червен), ама всъщност с няколко нюанса..
Прав си брат. Всяка от нишките си има нюанси, което прави чергата още по- хубава. Колкото повече нюанси има в живота, толкова по интересен е той. Живота ни е шарен, земята ни е шарена. Какво имаме да делим, защо да се караме. Нека се радваме заедно на малкото дни, които са ни отредени на Земята!!!

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #11 on: May 20, 2009, 11:09 »
Всеки един нюанс е част от разширението на Вселената/Хармонията и част от достигането на пълния и капацитет.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #12 on: May 20, 2009, 15:43 »
Още за нюансите:
Магда Каменова –режисьор на филма “История с куче, без куче”:

Беше се слял с природата

Спомням си, че го извикахме от селото, в което живееше, дадох му сценария на “История с куче, без куче” и нещата тръгнаха веднага. Беше впечатляващо това, че лесно създаде великолепен контакт с момиченцето, което изпълняваше главната роля във филма и никога няма да забравя епизодите, които имаха заедно. Слабаков бе актьор на нюансите. С него се снимаше лесно. Всъщност едва ли някой режисьор е имал проблем докато са работили заедно, но аз няма да забравя следната случка: Последният епизод на филма е в едно кино с много хора и там кокершпаньолът Роро трябваше да го открие сред стотиците хора -масовка. Ние се притеснявахме дали ще се получи, но кучето прекоси залата, откри го и скочи в скута му- бяхме изумени, но такъв беше той, обичаха го всички.

Прекрасен човек, сърдечен, топъл, непретенциозен, но не и по отношение на работата си- там бе перфекционист, но не прояваваше капризи. Суетата му бе неприсъща и това се доказва от факта, че сравнително млад и в силите си той отиде да живее в малкото Севлиевско село Бериево. Направи го, защото търсеше естествения контакт с природата. Най –характерното за него бе връзката му с нея. Той сякаш се беше слял околния свят. Той не отсичаше клонка, не махаше дори храстите- смяташе, че всяка живинка има право на живот. Мисля, че имаше един спокоен и уравновесен живот в последните си години.

neru

• Guest
Re: Шарената черга България
« Reply #14 on: April 16, 2010, 10:18 »