"2. ULUSLARARASI BALKAN KONGRESİ SONUÇ BİLDİRİSİ'NDEN
Balkanlar bölgesi Türkiye açısından büyük önem arz etmektedir. Balkanlar’ı Türkiye açısından önemli kılan pek çok tarihsel, sosyal, ekonomik ve politik neden mevcuttur. Türkiye, sadece coğrafik açıdan değil, aynı zamanda tarihsel ve sosyokültürel anlamda bir Balkan ülkesidir. Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçısı olarak bu coğrafyada yaşayan milletlerle derin tarihsel ve sosyokültürel bağlara sahiptir.
Osmanlı İmparatorluğunun zayıflayıp Balkanlar’dan geri çekilmeye başlamasıyla birlikte Balkanlar’dan Anadolu’ya doğru göç dalgaları başlamıştır. Bu göç dalgaları günümüz Türkiye’sinde yaklaşık 7 milyon olarak tahmin edilen Balkan kökenli bir nüfus yaratmıştır. Ayrıca günümüz Balkan ülkelerinde yaklaşık 1,5 milyon Türk ve Türklerin de dâhil olduğu yaklaşık 9,5 milyon Müslüman nüfus yaşamaktadır. Dolayısıyla, Türkiye ile Balkan ülkelerinde yaşayan akraba topluluklar arasında sıkı ilişkiler ve canlı bağlar mevcuttur."
Kaynak:
http://www.tasam.org/index.php?altid=2867Burada vurgulamak istediğim nokta:
Türkiyede 7 milyon olarak tahmin edilen balkan kökenli bir nüfus vardır. Balkan ülkelerinde de 1,5 milyon Türk asıllı olmak üzere 9,5 milyon nüfus yaşamaktadır. Toplam 16,5 milyon nüfus eder.
Soydaş kavramının kapsayıcılığını bu perspektif açısından değerlendiriniz... Balkanlardaki Birbuçuk milyonu kazanmak için 9 buçuk milyonu ve bu nüfusun halen Türkiyedeki göçmenlerini de kapsayacak daha geniş bakışlı yaklaşımlar gerekiyor.