Author Topic: Помаците от Златоградско  (Read 18230 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

eron

• Guest
Помаците от Златоградско
« on: May 17, 2009, 14:53 »
"В демографската статистиката на професор Любомир Милетич от 1912 година е посочено, че в града живеят 200 помаци и 120 хриситяни."

Това говори, че помаците в Златоград винаги сме били повече от християните. В днешни времена нещата стоят по същия начин, само че има някои наши събратя, които се покръстват и ставам уж християни. Но аз имам много приятели от истинските християни, които ми са казвали, че в църквата се делят на "наши" -християни кореняци от Златоград и "ваши" - покръстени помаци. Ние останали истински помаци, не гледаме с лоши очи на покръстилите се наши събратя, а направо ги съжеляваме, че са се отрекли от корените си, от своята култура, от родовите си традиции.
А колкото до това да отговорят на въпроса: Защо приемат християнската религия? повечето отгаварят, че така било "модерно".
Но мога да твърдя, че в Златоград никога не е имало дразги междо християни и помаци. Веднъж попитах баба си защо старите християни знаят помашките песни и ги пеят с имената Мехмед и Салих, а не както напоследък ги модернизират с име  Стуен вместо Мехмед, например в песента "Листи са горо". Тя отговори така: "Ам те са, майка, израли въз нам и ние сме си пели нашесо и те със нам, ние сме празнили Байрем и те с нам, пък те ага празнеха Коледе и ние празнихме с тех. Пък на Хадралес беше най-хубаво от беше и помашки и християнски празник и тогава пеехме и играхме заедно."
В околните села около Златоград - Старцево, Долен, Цацаровци, Добримирци, Бенковски, Кушла население е 100% помашко. Трябва да кажа и друго, че когато помак залюби християнки родители и от двете страни не са много съгласни. Но когато двамата се обичат много родителите се съгласяват и така има и много смесени бракове в Златоград. В тези къщи се пее и Мевлит ит страна на помаците и се ходи на църква от страна на християните. Какво по-голямо доказателство, че Златоград е пример за съжителство междо помаци и християни.  ;)

река_Въча

• Guest
Ynt: Помаците от Златоградско
« Reply #1 on: May 17, 2009, 14:58 »
Поздравеления Ероне...Страхтона тема. Наистина толерантноста между религиите в Родопите е световно известна..Даже когато по новините кажат "Българският модел на толерантност" - все си мисля, че трябва да се разбира именно "Родопският модел на толерантност". Радвам се, че се обичате и уважавате независимо от религията.Религията се е сменяла и се семня - кръвта остава пак същата..

река_Въча

• Guest
« Reply #2 on: May 17, 2009, 15:03 »
Само ще кажа в нещо в защита на "отреклите се от корените си"
Аз мисля, че ако един помак се покръсти това не означава, че се отрича от корените си, още по-малко от родовите традиции. Аз познавам много такива християни помаци.Достойни хора са и не трябва да ги съдим.Още повече, че трябва да свикваме с това, защото тази тенденция ще се увеличи..ДАли ни харесва или не - няма значение..Те са наши братя и сестри и трябва да го обичаме..Хиляди са семействата в Родопите където бабата е мюсюлманка , а внуци те християни...
Обич е нужда между хората..В Родопите останахме малко и няма какво да делим...

Offline Ayshe Shukri

• Adviser
« Reply #3 on: May 17, 2009, 15:19 »
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1143.0.html
Ерон от тук може да видиш как се качват снимки.

река_Въча

• Guest
« Reply #4 on: May 17, 2009, 15:54 »
Показателни снимки - общото м/у тях е че се вижда мъката и трудното битие на помаците..
Направо ме разплакват такива снимки..

река_Въча

• Guest
« Reply #5 on: May 17, 2009, 16:11 »
Ероне - джамията в Златоград в какво състояние е?Имаш ли снимка

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #6 on: May 17, 2009, 16:19 »
eron, благодаря много за снимките и клиповете, които пускаш в сайта - давай все така  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #7 on: May 17, 2009, 16:24 »
eron, Благодаря за чудните снимки от живота на помака в Родопите!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #9 on: May 17, 2009, 16:25 »
Помакини от Смолянско

Ерон като се загледах в тези снимки от близо, очите ми се напълниха със сълзи...
Това са нашите майки..
Но защо са толко самотни?
Защо нас ни няма при тях за да се радват на синовете и внучтата си както е било в тяхната отминала реалност?
Защо Ерон? Нима всички села в родопите ще опустяват малко по малко?
Колко е тъжно наистина.
Отидоха си безвъзратно времената когато навсякаде по родопите се слушаше овчарска свирня или отекващи зуци от звънци на кози.
Отива си и мита за родопите че мистиката там е жива.
И сега доиде времето да сме модерни.
Защото е модерно да си модерен.
Защото това което гледаме по Тв го копираме едно към едно в бита си.
Защото сме съпричастни към латиноамериканските сериали и плачем за героините от филма а не плачем за реалните ни възрастни майки които ни гледат тъжно от тези снимки.
Те дори собствените ни майки не ни се сардят че не им помагаме толко колкото за това че се чустват незначими, колкото затова че не им обръщаме внимание...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #10 on: May 17, 2009, 16:30 »
  Метка братко,за каква радост говориш да има в нашите майки и бащи.Колко хора останаха в Родопите? Всичко живо е по гурбет,на майките ни останаха само сухите сълзи да чакат нас да се върнем!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #11 on: May 17, 2009, 16:35 »
Помакини от Смолянско

Eh oris, moya shto si tai jestoka...  :'(

река_Въча

• Guest
« Reply #12 on: May 17, 2009, 16:38 »
за 1-ви път съм съгласен с пост на Метка..
Оставихме нашите майки и бащи горе в баира , а ние тръгнахме по света да дирим по-добро бъдеще.Но какво е по-добро бъдеще? Дали ми е по-добре, че имам пари, че мога да ида на дискотека, че се водя независим - това ли е щастието - или щастието да си до майка и баща, да сме заедно, да делим бедноста и мизерията, да плачем заедно, да се радваме заедно - това е най-голямото щастие - горе сред мизерятя,овцете и семейството..
Много ми е тежко и тъжно... :'(

Offline Ади

• Senior member
« Reply #13 on: May 17, 2009, 16:47 »
 ;)

река_Въча

• Guest
« Reply #14 on: May 17, 2009, 16:58 »
Така е...и като се върнеш в неделя вечер пак те забожда сърцето от меланхолия...