Author Topic: Balkanlar ve Türkiye; Göç, Şehir ve Yerel Yönetimler  (Read 5328 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline plevnepomak

  • Senior member
  • ****
  • Posts: 182
  • Gender: Male
Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Erol Kaya, GENAR'a yaptırılan son araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türk dili ve lehçelerini konuşan bölgeler hakkında önemli çalışmalara imza atan Türk Dünyası Belediyeler Birliği, son yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. GENAR Araştırma Şirketine yaptırılan “Balkanlar ve Türkiye; Göç, Şehir ve Yerel Yönetimler” başlıklı araştırma, Balkanlar ve Türkiye"de yaşayan, göç etmiş insanlarla ilgili önemli gerçekleri ortaya koydu.

Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan ve Turgut Özal

“Balkanlar ve Türkiye; Göç, Şehir ve Yerel Yönetimler” araştırmasının sunum programı, Grand Cevahir Otelde gerçekleştirildi. Toplantıya ulusal medyadan köşe yazarları ve muhabirlerin yanı sıra, milletvekilleri, akademisyenler ve belediye başkanları yoğun ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Erol Kaya, araştırmanın kendi alanında bir ilk olduğunu vurguladı: ”Türk Dünyası Belediyeler Birliği, bugüne kadar yerel yönetimler arası işbirliğini güçlendiren birçok projeye imza attı. Bu çalışmaların yanı sıra buralarda yaşayan insanların kültürel anlamda ortak değerlerine vurgu yapan projeler hayata geçirildi. Balkanlar ile Türkiye arasında yaşanan göçler sonucu güçlü ve derin bağlar oluştuğunu biliyoruz. Bu son yaptığımız araştırma da bunu destekleyen sonuçlar içeriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan belki de en önemlisi ise farklı coğrafyalarda yaşayan soydaşlarımızın, Türkiye"den büyük beklentilerinin olmasıdır. Biz de bu beklentilerin farkında olmalı ve bölgedeki konumumuzu buna göre belirlemeliyiz.”

GENAR Araştırma Şirketi tarafından yürütülen araştırma kapsamında, 3 ayrı çalışma yapıldı: Balkan ülkelerinde yaşayanlar, Balkanlardan göç edip Türkiye"de yaşayanlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile araştırma kapsamında görüşmeler gerçekleştirildi. Her bir başlık altında kişilere farklı sorular soruldu ve alınan yanıtlar, Türk dili ve lehçelerini konuşan ülke ve bölgelerde yer alan halkların birbirlerine bakış açılarını ortaya koydu. Ayrıca araştırmada, bölgeler arası barış ve işbirliğinin güçlenmesini sağlayacak politikaların da ipuçları verildi.

Balkan Halkının Türkiye"den Beklentisi Yüksek

Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli bulgulardan birisi, Türkiye"nin bölgedeki rolü hakkındadır. Araştırma sonuçları, Türkiye"nin sahip olduğu demokratik değerlerin, Türk Dünyası"nca benimsenen değerler olduğunu, bu değerlerin ortak payda oluşturmasında, dolayısıyla dünya barışına katkı sağlanmasında Türkiye"nin model olarak kabule uygun bir yapıda olduğunu göstermektedir. Deneklerin anket sorularına verdiği cevaplar, bu tespiti destekleyici niteliktedir.

Balkanlarda Türkçe Konuşmak Prestij Unsuru

Türkçe bilme Balkanlarda bir prestij unsurudur. Örneğin Makedonya"da deneklerin %55"i Türk olmasına rağmen Türkçe bilenlerin oranı %81"dir. Araştırma sonuçları Arnavutların Türkçeye ilgisinin Boşnaklardan daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dikkate değer diğer bir bulgu ise Yunanistan"daki deneklerin %100"ünün Türkçe biliyor olması. Bulgaristan, Makedonya, Bosna, Arnavutluk, Kosova, Sancak, Yunanistan ve Gagauz bölgeleri genelinde ise Türkçe bilenlerin oranı % 46.

TRT, Tarkan, Galatasaray En Popüler

Balkanlarda en çok TRT-1 izlenmekte. Program olarak ise en çok diziler takip edilmektedir. Deneklerin en çok takip ettiği ve severek dinlediği Türk müzisyen ise %19 oran ile Tarkan. Onu Mustafa Sandal ve İbrahim Tatlıses takip ediyor. Diğer ülkelerin aksine Bosna"da, Sami Savni Özer ve Mercan Dede gibi tasavvuf müziği ile ilgilenen isimlerin üçüncü ve dördüncü sırayı alması ise dikkat çekmektedir. Deneklere hangi takımı tuttukları sorulduğunda, Galatasaray ile Fenerbahçe"nin yine başa baş bir mücadele içinde olduğu görülmektedir. Galatasaray %38.2 ile birinci, Fenerbahçe %37 ile ikinci konumdadır. Galatasaray"ın en çok desteklendiği ülke ise %60"a yakın oran ile Arnavutluk.

Atatürk En Büyük Tarihi Şahsiyet

Balkanlarda akla gelen üç büyük tarihi şahsiyet sırasıyla, Atatürk, Fatih Sultan Mehmet ve Tito"dur. %20.2 Atatürk"ü, %5.6 Fatih Sultan Mehmet", %4.3 Tito takip ediyor.Deneklere aklınıza gelen 3 din büyüğü kimdir diye sorulduğunda Hz. Muhammed %34.5, Hz. İsa %7.8, Hz. Ebubekir %4.7 ile tercih edilmiş.

Türkiye"deki Göçmenler Mutlu

Araştırma kapsamında, 1912 ve sonrasında Balkanlar ve bağımsız devletlerden Türkiye"ye göç etmiş ve halen Türkiye"de yaşayan kişilerle de görüşmeler yapıldı. Göçmenler içinde, Türkiye"de yaşamaktan çok mutlu olanların oranı %64, mutlu olanların oranı %27.7 seviyesindedir. Hiç mutlu olmayanların oranı ise sadece %1.2"dir. Göçmenlerin %92"si geleceğini Türkiye"de görmektedir. Denekler arasında en çok önemsenen devlet adamı %56.3 ile Atatürk"tür. Bunu R.Tayyip Erdoğan (%11.6) ve Turgut Özal (%6.3) takip etmektedir.

Din ve Dil, Birleştirici Unsur

Türk Dünyası"nın omurgasını din ve dil unsurları oluşturmaktadır. Ne kadar lehçe, şive ve ağız farklılıkları bulunsa da, dahası çok temel inanç farklılıkları bulunsa da, Türk entisitesinden iki kişinin dil bakımından son tahlilde anlaşacabilecekleri söylenebilmektedir. Türkçenin Türk dünyasının en önemli ortak paydasını oluşturduğu, araştırma sonuçlarında da açıkça görülmektedir. Diğer bir önemli öğe ise İslamiyet"tir. Batı toplumlarında Türk ve Müslüman sıfatlarının birbiri yerine kullanılması İslamiyet"in Türklük üzerindeki belirleyici etkisini göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarının da ortaya koyduğu üzere, Türkiye bu bölgelerde yaşayan halkların beklentilerini ve kültürel bağlılıklarını doğru değerlendirip, buna uygun politikalar geliştirmelidir.

Balkan Ülkelerinde Yaşayanlara İlişkin çarpıcı sonuçlar;

Çocukların eğitim durumu;

İlköğretim %10,7, lise % 22,6, Üniversite %23,8, geriye kalan devam eden öğrenciler sınıfına giriyor.

Kendilerini hangi milletten hissediyorlar;

Gagauz % 35,4, Türk % 30,4, Arnavut %13,9

Boşnak %6,3, Sırp % 2,5, Hırvat %2,5, Pomak % 2,5, Bulgar % 1,3, Pravoslav % 1,3 ve diğer.

Çocuk sayısı;

1 çocuk % 29,2, 2 çocuk % 43,3, 3 çocuk% 16,9, 4 çocuk % 6,6, 5 çocuk % 2,2
Yaşadığı ülkede azınlık hissedenler;

Evet, % 50,4

Hayır, % 49,6

Bölgenin en temel sorunu;

İşsizlik % 24,6

Ekonomik Kalkınmanın Olmaması % 16,4

Eğitim Seviyesinin Düşük Olması % 9,3

Altyapı çalışmalarının yetersizliği % 5,1

Nasıl bir Sosyal Dayanışma içindeler;

Bireyler Olarak % 33,4

Akrabalar Olarak % 30,7

Camiler Aracılığıyla % 12,7

Dernekler-Vakıflar aracılığıyla % 12,6

Siyasi Olarak % 5,7

Kiliseler Aracılığıyla %0,8

Komşular daha çok kimler;

Kendi Milletinden % 57,7

Farklı milletlerden % 25,4

Akrabalardan % 16,9
http://www.haberaktuel.com/news_detail.php?id=195990&uniq_id=1242649449