Author Topic: Каква е разликата м/у Помак и българо-мюсулманин?  (Read 23215 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline havallar

• Advanced member
Краино съм възмотен от отношението на някой, към помаците на изток  от гр.Доспат.То не бяхме наричани „извънземни”,Помаци –християни”,”Саръевци” и какви ли не още епитети.
Последната тема” На вниманието на всички!!! Помашки събор!”- от  златоградския помак eron , свидетелсво за такова отношение.Човека прави покана с най-добри чувства за събор ,а Вие веднага му се нахвърлихте.Някой ще даде ли предложение как християните може да се изолират от този събор?Сигурно трябва да се използува военна техника,както правеха с нас по време на ВП.
  Същото отношение имахте им към Боян,който е направил не малко за този саит.Човека направи добронамерена забележка –да бъдем по отворени към света ,но не с фанатизъм.
  Задавал ли си е някой въпроса какво мисли светът за нас помаците.В такава светлина ли искате да визираме?За мен мнения като на Юзеров и др.,които се опитват да внасят омраза към др. етноси са вредни не само за сайта-но и за помашкото общесво.За да срещнем  разбиране,трябва да бъдем отворени към дискусии,а не постоянно да  отричаме.Ние сме в пряк контак всеки ден с християни и не може да не ги уважаваме.Друг е въпроса дали е обратното.Но това мнение ще се промени след като покажем какво мислим.
   Не знам защо се трият коментари на източно –родопските помаци.Нима нашето мнение не е Важно и ли има др причина ? /http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=1732.msg21201#msg21201/
В тази тема е изтрито всичко от 26.04-15.05.В нея бях посочил ,как крайни националисти ,копиращ всичко  от този саит/прочетете внимателно последните дискусии на въпросния/  ,неясно с каква цел, и се прикриваха.Въпреки ,че имат наложен Бан и се знае какво отношение имат към нас помаците.Объркан съм и от това ,че се търпяха журналисти на ТВ С……
    Задавал ли си е някой въпроса за отношението и провокациите на девинския помак ,дали не са породени от обидата пак на някой към помаклъка в тази част на родопите?
   Затова трябва да си зададем въпроса Неврокопскити помаци по –помаци ли са от Смоленските помаци?И каква е разликата м/у Помак и българо-мусулманин?Имаме ли място смоленските помаци в този сайт?Или………сайта да бъде преименуван на „Неврокопски Помак”?
Вече си мисля че някой иска да раздели помаклъка на отделни общности,които може по-лесно да манипулира.
 Навярно и тези мое мнение ще бъде изтрито,но както и да е.

Мисля,че това мнение ,ще е полезно за саита POMAK.EU,и дано е отворен за мнение на източно -родопските Помаци-извънземни..........

Offline Metka

• Forum fan
havallar, има нещо което ти или пропускаш несъзнателно или просто го правиш нарочно.
Според мене този коментар не е за тази тема.Този коментар си е за темата свързана с обявата за събора.
Нека да си има такав събор нека да са живи и здрави всички които ще го посетят.Ще се радваме да видиме снимки тука от този събор и да ги оцениме.
Замисли се обаче дали в обявата  пише помашки сабор?И дали това би било юридически обосновано?
Такова понятие в българския юридически смисъл не съществува.Освен това акцента в обявата е прорелигиозен.

Но тези неща за мене не са от толко голямо значение.
Има друго което се набива на очи.
След като там ще се осъществи нещо като културна среща между населението на днешна Гърция и България, по презумция организаторите на съборя трябва да допуснат и факта че голияма част, може би повече от хората ще са мислумани особено от Гърция, тоиест гръцки помаци.

Би било редно да се покани и мислумански проповедник - Ходжа , а защо не и главния мюфтия на България , които е от помашките среди, или пак главния мюфтия на Гърция да речем.И това също да се пише в обявата.
Нека да има и християнски свещенник и нека да си провежда службите си, но е хубаво да ги видиме като гости на събора съответно като представители на християнството и на исляма.
Така се прави във всяка цивилизована страна по света.за да няма напрежение и за да не се делят хората по религии е нужно такива инициативи да се подкрепят.
Нека тука Назми да каже как е в Америка при него, как се провеждат разни културни мероприятия икогато присъстват духовници, от колкорелигии представители има.
Начина по които    е направена обявата, според мене дискриминира онези представители на мислуманската общност които биха отишли на този събор.А такива в този саит има много.Освен това има и атеисти които също биха се обидили.
Знаеш ли че е вазможно някои да се обиди и да заведе дело срещу България , конкретно срещу Министерството на културата, за това че дори и по не пряк начин разделя хората ?
Пишеш защо е допуснат тука журналист - ами журналисти има много.
Нека да идват стига да не ни представят в негативна светлина и стига да спазват правилата .
Твърдението ти че се делим на регионален принцип е популизъм.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
havallar, лично аз много те уважам като помак! Ти промени ника си, но си и идентичността си. Откровено казано обаче тази тема не я очаквах от теб. Знам, че имаш добро отношение към организания "Родина" в миналото, но чак пък да защитаващ събор, с главно действащо лице Боян Саръев?! Би могъл да засегнеш проблема в съответната тема, а не да отваряш нова за да даваш поводи за нови съмнение към определени участници тук.

Искам да обърнеш внимание на следното - всички помаци, които писаха в онази тема за "Златоградския събор" изразиха възмущение към християнски обреди литургия и водоствет , както и към снимката с параклиса, която е символа на този събор. Към форклорната част лично аз не съм изразявал отрицателно отношение.

Сам знаеш, че наскоро имаше подобен събор в Маниса, Турция. Срещу него също имаше забележки както от турска, така и от българска страна. Имаше инцидент и с българското знаме на сцената там. Ти се възмути, че християни, които са присъствали там, са били наречени "помаци". Не е така - събора се нарича "помашки", а не изпълнителите в него.

Докато в случая със "събора в Златоград" програмата "издава фронта". Не можеш да каниш помаци на литургия, още повече, такива, които още помнят разказите на родителите им за насилствените покръствания през 1912 година.

"Българин-мюсюлманин" не е тъждествено с "помак". Общото между двете е религията, различното е културата. Така например, ако утре Иван от София смени християнската си религия с ислямската, той ще стане българин-мюсюлманин, но не и помак. Традиционната култура при помаците е уникална, тя се е сформирала в продължение на векове, предавала се е и обогатявала от поколение на поколение за да стане такава, каквато е днес. Религия се сменя за ден, култура се гради със столетия. "Българин-мюсюлманин" е понятие внедрено отвън, с единствената цел да показва етническата ни принадлежност. "Българин-мохамеданин" пък е подигравка с изповядващите религията Ислям.

Не съм в този сайт за да прокарвам някакви идея. Но докато виждам открити опити за обсебване на двете единствено неподлежащи на съмнение характеристики на "помашката общност", а именно религията и културата ни /която включва и фолклора/, винаги ще се обаждам, пък макар и с риск да бъда обвиняван в "радикализъм". 

За регионално деление е абсурдно да говорим. Въпросът е принципен, а не географски.

Offline Metka

• Forum fan
Между другото, тъй като в заглавието на темата пише "мюсулманин",
се сещам, че би било хубаво хората с необходимите знания да уточнят
за да бъде ясно как е правилно да се каже на български:

"мюсюлманин/ка", "мюсулманин/ка", "мусулманин/ка", "мюслюманин/ка" и т.н. (доколкото има т.н.)

На литературен език в България правилната дума е - Мюсюлманин.
Спор няма.
Аз лично използвам думата по слледните начини  - мислюманин,муслиманин понякога и от бързане - мислуманин.
Но за мене това е едно и също нещо.
В къщата която съм роден до ден днешен хората в нея казват - мислюманин.
Освен това  вътре в мислюманските общности на балканите , особоно в бивша Югославия се използва думата
- муслимани.

Едно време в www.pomaknet.org , ти ми се скара за това че аз там използвах термина - етно културна общност.
такива неща не се забравят.
 Аз от тогава заради респекта към тебе до ден днешен използвам термина които ти ми наложи назидателно -
- обособена или специфична общност.
Наистина тогава се чуствах адски подтиснат и комплексиран.
 Правописните грешки са неизбежни .
Неизбежно е и друго - нашият диалект.
Освен това всеки един език в света  се развива - еволюира.
Навлизат чужди думи като научни термини и от друга страна ъндърграунд културата инплантира всекидневно лафове от улицата.
Използването на тези лафове понякога е здравословно особено за подтиснатите комплексари.
Наистина имат релкаксиращ ефект.

Isyankar

• Guest
Аз имам 2 въпроса.

Каква е разликата между българин и българо-християнин ?

Защо мохамеданин за някои много обидно едва ли не ... В крайна сметка едните са християни (с главен пророк Христос), а другите мохамедани (с главен пророк Мохамед). Не казвам да се замени термина мюсюлманин с мохамеданин - но пък защо е за някои толкова обидно ... Аз като съм общувал с по-възрастни мюсюлмани - никой не се е обиждал от наименованието мохамеданин (не говоря за българо-мохамедани, а конкретно за самото понятие мохамеданин)...?

Tralala

• Guest
Колкото повече чета, толкова повече се обърквам  ;D

Говори се за "помашка култура". Този, който е възпитан в такава среда е ли "помак"?
Говори се за "помашки фолклор". Той не е ли част от българския такъв, като една от седемте фолклорни области на България?
Във вашата реалност, "помакът" може ли да е християнин или е задължително условие да е мюсюлманин.
Говорът ви диалект ли е или "помашки език"?

Кога ще проумеете, че толкова явно религиозно деление има във вашите съзнания, а не на християните.

Offline RIBNOVO

• Senior member
zdraveite.vijdam,4e ima zadadeni nqkolko vaprosa,na koito moga da dam to4en otgovor.na vaprosa kak trqbva da se kaje po pravilno.4etvartoto po red e nai pravilno.ili muslumanin/ka.tazi duma e arabska.proizliza ot korena seleme.ot sa6tiq koren e i dumata islqm.muslimanin ili muslumanin proizliza ot islqm.
na vaprosa na ISYANKAR za xristiqnin i muxamedanin.tova opredelenie ne e pravilno,za6toto kogato nari4a6 nqkogo xristiqnin se znae ,4e stava vapros za 4ovek koito priema xristos za bog.za da bada po to4en vqrva6t v troicata.kogato oba4e kaje6 na nqkogo muxamedanin.e obidno,za6toto Muxammed a.s.e edin ot prorocite na vsevi6niq ne e bog.zatova ni to4noto opredelenie si ostava muslumanin.

Isyankar

• Guest
za6toto kogato nari4a6 nqkogo xristiqnin se znae ,4e stava vapros za 4ovek koito priema xristos za bog.za da bada po to4en vqrva6t v troicata.
Не е така... Аз не познавам християни, които да се молят на Христос или да искат прошка от Христос - всички се молим на Бога, който според мнозина се казва Йехова, но това с имената не е толкова важно. Христос е просто един негов пророк, както Мохамед и е имал за цел да ни отвори очите за Бога ...

Offline Metka

• Forum fan
Не е така... Аз не познавам християни, които да се молят на Христос или да искат прошка от Христос - всички се молим на Бога, който според мнозина се казва Йехова, но това с имената не е толкова важно. Христос е просто един негов пророк, както Мохамед и е имал за цел да ни отвори очите за Бога ...
Isyankar, тази твоя вресия приближава християнството до исляма.
Но с този твои коментар, които за мене е революционен, незнам доколко си убеден в него де,
но с този коментар със сигурност ще бъдеш разпознат като еретик и ще станеш лесна плячка на християнските догматици.
Да за нас Христос е пророк.
Но съм сигурен че това не е по християнските канони с изключение на някои протестански течения .
Та сега се приготви да те атакува светата Инквизиция ;D :D ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Подобни на горните въпроси съм задавал многократно тук в този форум, но все още не съм получил конкретни отговори, а и не очаквам да получа ;)

Така и не ми става ясно в очите и съзнанието на помаците като какъв ще се третира даден помак, който си промени религията, т.е. вече да не изповядва исляма.  А какво става в обратния случай - например християнин, който живее в Родопите, промени си религията и приеме исляма? Получавал съм абсурдни "отговори" - в единия случай щял да бъде съжаляван, а в другия - ставал помак...   

В известна степен съм съгласен, че помак не винаги е еквивалентно на българо-мюсюлманин.  Аз например съм от Варна и ако приема исляма, то по тази логика ще стана българо-мюсюлманин, но това няма да ме направи помак.  В този смисъл за мен лично правилното понятие е помак, което следва да се отъждествява с културно-религиозна малцинствена група, част от българския народ.

По отношение на християнството и прословутата троица, която е трън в очите на мюсюлманите мисля, че редица теолози обясняват това по следния елементарен начин - така както водата има три агрегатни състояния, така и Бог се явява на хората по различни начини.  Който ви обяснява, че в християнството има повече от един Бог, то ви въвежда умишлено в заблуждение ;) 

Доста упреци понесе и този фолклорен събор в Златоград :) В официалното обявление на Община Златоград, а именно http://www.zlatograd.bg/?pid=2,2&id_news=82 , не виждам да се посочва, че става дума за "помашки" събор, а за ТРАНСГРАНИЧЕН фолклорен събор.  Който се дразни от литургии и водосвети, спокойно може да отиде на събора след 11:00 часа :) 

И ще ви задам един въпрос.  Ако аз например, като християнин, организирам някакво културно мероприятие, то ходжа или имам ли трябва да извикам за откриването му?  И това, че не съм ги извикал значи ли, че не мога да поканя приятелите си мюсюлмани да присъстват?  А ако приятелите ми мюсюлмани организират друго такова културно мероприятие, на което естествено са поканили имам или ходжа, това значи ли, че след като ме поканят и мен, аз трябва да се правя на обиден и да не отида, защото няма поп?  Въобще с това мислене къде ще стигнем хич не зная...       

Offline RIBNOVO

• Senior member
isyankar.az ti govorq za xristiqnstvoto.bog, boji sin, i svetiq dux.ti togava ne si xristiqnin,sled kato priema6 xristos za prorok.opoznai molq te xristiqnite po dobre.

Offline RIBNOVO

• Senior member
pink2003.tova e tolkova elementarno.pomacite sa etnos,koqto na sto procenta izpalnqva islqma.ako izklu4im novite bix narekal xristiqni po nqkoi naseleni mesta v rodopite.nikoga oba4e ne e kasno da vidi6 pomaci xristiqni,muslumani,i dr.taka kakto moje da vidi6 nqkoi den ne samo balgarin.a i 6op ili karaka4anin muslumanin.otnosno tova dali troicata e tran v o4ite na muslumanite.o primera koito mi dava6 moga da kaja slednoto:Isus e roden,zna4i ima na4alo.osven tova v edna prit4a ot noviq zavet,kogato isus bil izma4van kazva:GOSPODI MOI PROSTI IM TE NEZNAQT KAKVO VAR6AT!pitam az na koi gospid se moli isus togava, ako toi samiqt e bog.imam dosta vaprosi kato tozi na koito az sa6to nemoga da si otgovorq.

Offline Metka

• Forum fan
Подобни на горните въпроси съм задавал многократно тук в този форум, но все още не съм получил конкретни отговори, а и не очаквам да получа ;)

Така и не ми става ясно в очите и съзнанието на помаците като какъв ще се третира даден помак, който си промени религията, т.е. вече да не изповядва исляма.  А какво става в обратния случай - например християнин, който живее в Родопите, промени си религията и приеме исляма? Получавал съм абсурдни "отговори" - в единия случай щял да бъде съжаляван, а в другия - ставал помак...  

В известна степен съм съгласен, че помак не винаги е еквивалентно на българо-мюсюлманин.  Аз например съм от Варна и ако приема исляма, то по тази логика ще стана българо-мюсюлманин, но това няма да ме направи помак.  В този смисъл за мен лично правилното понятие е помак, което следва да се отъждествява с културно-религиозна малцинствена група, част от българския народ.

По отношение на християнството и прословутата троица, която е трън в очите на мюсюлманите мисля, че редица теолози обясняват това по следния елементарен начин - така както водата има три агрегатни състояния, така и Бог се явява на хората по различни начини.  Който ви обяснява, че в християнството има повече от един Бог, то ви въвежда умишлено в заблуждение ;) 

Доста упреци понесе и този фолклорен събор в Златоград :) В официалното обявление на Община Златоград, а именно http://www.zlatograd.bg/?pid=2,2&id_news=82 , не виждам да се посочва, че става дума за "помашки" събор, а за ТРАНСГРАНИЧЕН фолклорен събор.  Който се дразни от литургии и водосвети, спокойно може да отиде на събора след 11:00 часа :) 

И ще ви задам един въпрос.  Ако аз например, като християнин, организирам някакво културно мероприятие, то ходжа или имам ли трябва да извикам за откриването му?  И това, че не съм ги извикал значи ли, че не мога да поканя приятелите си мюсюлмани да присъстват?  А ако приятелите ми мюсюлмани организират друго такова културно мероприятие, на което естествено са поканили имам или ходжа, това значи ли, че след като ме поканят и мен, аз трябва да се правя на обиден и да не отида, защото няма поп?  Въобще с това мислене къде ще стигнем хич не зная...      

За повечето неща си прав.

Относно коментара за събора нещата са доста объркани.И ти да си на нашето място  ще тие трудно да вземеш позиция.
Въпреки мойте коментари аз наистина бих отишъл от любопитсво, за да видя на живо какво представляват гръцките помаци от които тука има само един представител във форума .

Но твоте размишления и въпроси относно коментарите ни за събора за мене са обясними по следният начин :
Ти си космполит.
Обикаляш на много места по света и добронамереното ти любопитсво е нещо което всички култури по света толерират.
Но това не е така в България.
Ти сам неведнаж си казвал че не харесваш българският манталитет и комплекси.
За да се промени това обаче не е нужна революция разбира се.
Казвам революция ако си мислиш че имам в предвид, непременно навсякаде да има поп и ходжа така както е в развитите демокраций по време на празници особено кадето населението е смесено като в Златоград.

Не е нужно да правиме copy -paste на това което става на запад - 100процента.
На балканите има добри позабравени традиции освен паленето фитила на бурето с барут.

Такава една традиция останала в българската народопсихология е описана дори и от българските възрожденци.

Дори и по време на османската империя и след това до 1944 година, най важните хора в традиционното българско село са:

-Кмета, Попа, Ходжата, Равина,пъдаря, бръснаря и селския луд.

Тъй като този проект е с пари от ЕУ по програмата за трансгранично сътрудничество е нужно да има подобаващо представителство на съответните общности.
Един Ходжа в повече едва ли ще навреди някому.
По този начин ще легитимира това място като истински междукултурен обмен между балкански страни и етноси.

А пък за другите въпроси които задаваш още от самото начало, ще помисля , ама няма да бързам.
Приемам го лично и не мога наизуст да одговарям.

Offline PNK2003

• Forum fan
Метка,

Благодаря за коментара ти. 

Сега бих искал да обърна внимание предимно на дискутирания събор.  Напълно съм съгласен с теб, че когато се организират съвместни празници, тържества или събори е добре да има духовни лица от всички основни религии, което е пример за взаимно уважение.  Но в случая обърнах внимание на друго.  Отварям една скоба за да кажа, че в действителност не съм запознат в детайли какво точно представлява този събор в Златоград и изказвам мнение по принцип.  Имах предвид, че зависи кой точно организира даденото мероприятие.  Например ако трябва християнин да освещава свой нов дом, то нормалното е да извика само поп.  Но това не значи, че той не е толерантен и не уважава тези, които изповядват друга религия.  Също така това, че е извикал само поп не означава, че не може да покани приятели, изповядващи други религии.  Аналогично и за мюсюлманите.

Това, което искам да кажа е, че не трябва постоянно мюсюлманите като чуят за християнство и да бягат като попарени или обратното.  И вечно да се търси под вола теле...

Offline PNK2003

• Forum fan
pink2003.tova e tolkova elementarno.pomacite sa etnos,koqto na sto procenta izpalnqva islqma.ako izklu4im novite bix narekal xristiqni po nqkoi naseleni mesta v rodopite.nikoga oba4e ne e kasno da vidi6 pomaci xristiqni,muslumani,i dr.taka kakto moje da vidi6 nqkoi den ne samo balgarin.a i 6op ili karaka4anin muslumanin.otnosno tova dali troicata e tran v o4ite na muslumanite.o primera koito mi dava6 moga da kaja slednoto:Isus e roden,zna4i ima na4alo.osven tova v edna prit4a ot noviq zavet,kogato isus bil izma4van kazva:GOSPODI MOI PROSTI IM TE NEZNAQT KAKVO VAR6AT!pitam az na koi gospid se moli isus togava, ako toi samiqt e bog.imam dosta vaprosi kato tozi na koito az sa6to nemoga da si otgovorq.

Вижте, аз не съм толкова религиозен и не приемам всичко, което се казва и пише за чиста монета. Подобни въпроси и аз си задавам.  Предполагам, че идеята е Бог да се е явил на хората чрез своя син Исус.  Не се твърди, че Бог е Исус Христос. 

Трябва да се има предвид също така, че преди 20 века някои явления (физични, медицински и т.н.) в природата са били необясними.  И друго обяснение освен Бог е нямало.  Днес, в този етап на развитие, науката дава обяснения на толкова много неща, които в миналото са били загадка.