Подобни на горните въпроси съм задавал многократно тук в този форум, но все още не съм получил конкретни отговори, а и не очаквам да получа
Така и не ми става ясно в очите и съзнанието на помаците като какъв ще се третира даден помак, който си промени религията, т.е. вече да не изповядва исляма. А какво става в обратния случай - например християнин, който живее в Родопите, промени си религията и приеме исляма? Получавал съм абсурдни "отговори" - в единия случай щял да бъде съжаляван, а в другия - ставал помак...
В известна степен съм съгласен, че помак не винаги е еквивалентно на българо-мюсюлманин. Аз например съм от Варна и ако приема исляма, то по тази логика ще стана българо-мюсюлманин, но това няма да ме направи помак. В този смисъл за мен лично правилното понятие е помак, което следва да се отъждествява с културно-религиозна малцинствена група, част от българския народ.
По отношение на християнството и прословутата троица, която е трън в очите на мюсюлманите мисля, че редица теолози обясняват това по следния елементарен начин - така както водата има три агрегатни състояния, така и Бог се явява на хората по различни начини. Който ви обяснява, че в християнството има повече от един Бог, то ви въвежда умишлено в заблуждение
Доста упреци понесе и този фолклорен събор в Златоград В официалното обявление на Община Златоград, а именно http://www.zlatograd.bg/?pid=2,2&id_news=82 , не виждам да се посочва, че става дума за "помашки" събор, а за ТРАНСГРАНИЧЕН фолклорен събор. Който се дразни от литургии и водосвети, спокойно може да отиде на събора след 11:00 часа
И ще ви задам един въпрос. Ако аз например, като християнин, организирам някакво културно мероприятие, то ходжа или имам ли трябва да извикам за откриването му? И това, че не съм ги извикал значи ли, че не мога да поканя приятелите си мюсюлмани да присъстват? А ако приятелите ми мюсюлмани организират друго такова културно мероприятие, на което естествено са поканили имам или ходжа, това значи ли, че след като ме поканят и мен, аз трябва да се правя на обиден и да не отида, защото няма поп? Въобще с това мислене къде ще стигнем хич не зная...
За повечето неща си прав.
Относно коментара за събора нещата са доста объркани.И ти да си на нашето място ще тие трудно да вземеш позиция.
Въпреки мойте коментари аз наистина бих отишъл от любопитсво, за да видя на живо какво представляват гръцките помаци от които тука има само един представител във форума .
Но твоте размишления и въпроси относно коментарите ни за събора за мене са обясними по следният начин :
Ти си космполит.
Обикаляш на много места по света и добронамереното ти любопитсво е нещо което всички култури по света толерират.
Но това не е така в България.
Ти сам неведнаж си казвал че не харесваш българският манталитет и комплекси.
За да се промени това обаче не е нужна революция разбира се.
Казвам революция ако си мислиш че имам в предвид, непременно навсякаде да има поп и ходжа така както е в развитите демокраций по време на празници особено кадето населението е смесено като в Златоград.
Не е нужно да правиме copy -paste на това което става на запад - 100процента.
На балканите има добри позабравени традиции освен паленето фитила на бурето с барут.
Такава една традиция останала в българската народопсихология е описана дори и от българските възрожденци.
Дори и по време на османската империя и след това до 1944 година, най важните хора в традиционното българско село са:
-Кмета, Попа, Ходжата, Равина,пъдаря, бръснаря и селския луд.
Тъй като този проект е с пари от ЕУ по програмата за трансгранично сътрудничество е нужно да има подобаващо представителство на съответните общности.
Един Ходжа в повече едва ли ще навреди някому.
По този начин ще легитимира това място като истински междукултурен обмен между балкански страни и етноси.
А пък за другите въпроси които задаваш още от самото начало, ще помисля , ама няма да бързам.
Приемам го лично и не мога наизуст да одговарям.