Author Topic: Красотата на България !  (Read 49622 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline daczo

• Forum fan
Ynt: Красотата на България !
« Reply #15 on: May 19, 2009, 02:53 »
Predi mnogo godini kato dete,tatko rano predi da e izgrialo slynceto me kachvashe na bivolska kola i otivahme na nivata.Tam slushah pesnite na pticite prez denia i aromata na treva i cvetia.Pribirahme se po tymno.Po pytia slyshah svireneto na shturcite.V moeto detsko syrce se sybirashe lubov kym planinata,poleto i rekite.Oshte ne znaeh che tova e moiata rodina.Igraeh si po brazdite.Posle vzeha zemiata.Sega poniakoga synuvam,no niama veche tatko,majka i tazi zemia koiato obicham.

Offline daczo

• Forum fan

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #17 on: June 08, 2009, 00:03 »
http://www.senseofbulgaria.org/index_real.phpСтрахотна родина си имаме,за всички помаци които са извън България 8)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #18 on: June 08, 2009, 10:41 »
Ще ви пусна малко снимки от моя Еленски Балкан. Както всички знаем балканджиите и родопчаните сме роднини.
Ето част от красотите на Еленския Балкан:

Моето село, Бойковци:

аз на скалите:

Бойковци през зимата:

Бойковска гора зелена:

Индиана Джоунс:

Бойковчани (има ме и мене):

майка (русата отляво) ми, една братовчедка, и комшийче :

нашата къща- баща ми, братовчедката, аз и сестра ми.

стария орех в двора:

къща в селото:

тракийското светилище "Чукала мома лешници", до село Бойковци:

мюсюлманските гробища до селото:

град Елена:

Жаркото слънце на Балкана:

Залез над Еленския Балкан:

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #19 on: June 08, 2009, 12:00 »
Красиви снимки,Балканджия! :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #20 on: June 08, 2009, 12:57 »
Благодаря, Гелина!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #21 on: June 08, 2009, 13:15 »
Балканджия, аз също харесах снимките ти.Признавам си любопитството ми мина всякакви граници относно снимката с надгробни камани.
Ако тази снимка беше в националиситечски форум сигурно щеше да бъде оплюта и опредлена като снимка на турски гробища.
Предполагам че ти самият щеше да бъдеш обвинен че си агент на "мръсните турци" и оплют едва ли не като Мартина Балева.
Снимката показва и друго - в Еленския балкан не живеят "варвари" които чупят паметници на културата ни.
Това е добър пример за толерантност на някакво ниво и традиционна форма на етнически модел.
Разбира се ние се разграничаваме от всякакво посегателство и обругаване на такива паметници както преди известно време беше качен някакв клип , който показваше варварско отношение към християнско гробище.
Надгробните паметни плочи за мене по скоро имат значение за паметта на определен род или родословно дърво.
Има голяма значимост и за  каменоделството като изкуство и каменоделния краснопис като част от калиграфското изкуство.
Поради забраната да се изографисват лица на хора в исляма е развита науката калиграфия която е уникална.
Мисля че ще баде инетерсно тези паметници да се снимат от близо и тука нашите съфорумци предполагам че с удоволствие ще преведат написаното на тях.
Би било интересно и да разкажеш какво е станало с наследниците на тези хора които са изоставили тези надгробни паметници.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #22 on: June 08, 2009, 13:25 »
Благодаря Метка. Наследниците на хората погребани в тези гробища все още си живеят е една от махалите на моето село. Те са турци. А на самите камъни никога не съм виждал надписи.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #23 on: June 08, 2009, 13:32 »
Балканджия, хубави снимки! Ми то в т'ва село нема къщи бре  ;)

На каква надморска височина е селцето? Виждам, че има овощни дръвчета. Те какви са?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #24 on: June 08, 2009, 13:41 »
Това е характерния тип за Еленско селища- така наречените "колиби". Разпръснати къщи, които въобще не са колиби, защото са минимум на по 2 етажа. Тук виждаш само 2 от махалите на селото, а има и още няколко. Мисля че селото на около 1000 метра височина, А дръвчетата, които виждаш са основно сливи, и то местни. Имаме също местни ябълки и круши и един румънски сорт лоза. Само това вирее, дори черешите почти не раждат, защото мръзнат.

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #25 on: June 08, 2009, 14:12 »
Балканджия, снимките ти наистина са прекрасни!Личи, че са правени с много любов. А специално тази с надгробните камъни привлече най-много и моето внимание.Наистина се зарадвах, като видях че са запазени и до днес.Защото тук в Родопите и по-специално Смолянско наистина има единствено останки от тези плочи,сякаш  само за да напомнят, че някога наистина са съществували и са били ценни.Разказвали са ми, че подобни камъни тук е имало по-високи от 1.5м , но са натрошени и използвани за пътна настилка.Пълно варварство! На места обаче се откриват и някои по-запазени. Ще се опитам да кача няколко снимки и ще се радвам, ако наистина както казва Metka се намери някой, който да ги преведе (макар че, не се разчитат много) Все пак според мен  са уникални!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #26 on: June 08, 2009, 14:23 »
Това е ужасно!!! При нас никога не е имало подобно нещо. Дори и не сме си помисляли подбно нещо. Това е варварство. При нас има и камъни по 2 метра.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #27 on: June 08, 2009, 14:27 »
По молба на наши съфорумници побликувам символа издълбан отгоре и отстрани на тракийското светлище до моето село, Бойковци.

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #28 on: June 08, 2009, 14:33 »
Страхотни снимки , благодаря ти Балканджия

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #29 on: June 09, 2009, 03:15 »
 author=dim56
      Балканджия, благодаря за прекрасните снимки  ;D