Author Topic: Разговор с Иса Мeрсим и Антонина Желязкова  (Read 17796 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nezir_9

• Advanced member
Иначе обичам да общувам с възрастни хора, но много рядко си ходя на село!
Баща ми е 80-годишен.

Offline Metka

• Forum fan
Да имам, виж си личните събщения..

Offline RIBNOVO

• Senior member
zdraveite.ako sadq po zaglavieto.imate razgovor s 6efa na otvoreno o6testvo i edin ot kursantite zavar6ili vamerikanskiq universitet gr.blagoevgrad.iskam da znam kakva e temata na razgovor s tezi dostoini xora?

Offline nezir_9

• Advanced member
zdraveite.ako sadq po zaglavieto.imate razgovor s 6efa na otvoreno o6testvo i edin ot kursantite zavar6ili vamerikanskiq universitet gr.blagoevgrad.iskam da znam kakva e temata na razgovor s tezi dostoini xora?
Виж тук:
http://www.librev.com/index.php?option=com_content&task=view&id=571&Itemid=26
 и http://www.kultura.bg/article.php?id=15633

PETER

• Guest
Кучетата си лаят, кервана си върви!

Така е!
Докато има кой да плаща на керванджиите.

Offline nezir_9

• Advanced member
Както е известно, не всичко е пари. И не всичко се измерва с пари.

А относно керванджиите, зависи.
Дали са собственици или наети.
Но ... какво значение има.
Става въпрос кучетата дали са насъскани или по природа са си клети!?!

PETER

• Guest
"Което не се измерва с пари се измерва с много пари"

"Куче което лае не хапе"  ...
само предупреждава стопанина за вълци, лисици и други диви навлеци.

А това дали керванджиите са собственици или наети няма значение.
Все "Интереса клати феса"

Offline saleika

• Advanced member

4udno  ::) PETER sigoren lisi 4e i zdraveto se izmerva s MNOGO PARİ

Offline nezir_9

• Advanced member

"Куче което лае не хапе"  ...
само предупреждава стопанина за вълци, лисици и други диви навлеци.

А това дали керванджиите са собственици или наети няма значение.
Все "Интереса клати феса"

Добро владеене на клишета!
Браво!

Offline Metka

• Forum fan
Историкът-османист Антонина Желязкова:

ДПС все още е необходима на България, но партията трябва да се реформира

Мария Филева

Г-жо Желязкова, символ на какво може да е Чанаккале, обявен в словото на Ахмед Доган пред делегатите на Националната конференция за новата историческа матрица на новата толерантност и на новата европейска идентичност? Той каза още, че пътят на ЕС към себе си минава през Дарданелите и Чанаккале.

Вече близо 20 години ние наблюдаваме феномен в ДПС и особено в част от политическия елит – те се опитват да говорят изключително сложно. Докато можем да го възприемаме донякъде за нормално за лидера Ахмед Доган, защото той все пак е философ по образование, негови последователи и близки приближени до ръководството на ДПС се опитват доста успешно да го имитират и дори да го надминават в една сложна изказност. Дори не мога да разбера защо им е необходима. Много пъти тази изказност е пищна, но се явява като едно словоблудство – не носи някакво съдържание, а просто са едни наредени красиви и сложни думи, за да могат да изглеждат на някакво много високо елитарно ниво, което да впечатлява техните симпатизанти.

Имате предвид парадигмите, визията, либералните портали..

Всичко, което говорят лидерите на ДПС, като се започне с Ахмед Доган. Еманация на сложното говорене е Лютви Местан, за когото между другото вървят шеги – че изучава речника за чужди думи и можем да преценим кога е стигнал до Л и кога до Р. Т.е. това е така опредметено в българския политически живот, че подлежи на ирония и сарказъм.

Местан винаги е бил в тройката на най-добрите оратори в парламента. Последния път, мисля, отстъпи челното място на Андрей Пантев.

Не знам кой го намира за оратор. На една научна конференция в Софийския университет професор от Филологическия факултет каза, че е изключително впечатлен от прекрасния български на Лютви Местан, след като в неговото слово почти нямаше български думи. Бяха наредени чуждици до чуждици, откъдето много трудно се схващаше съдържанието на неговата мисъл.

Позитивен факт е, че поне знае значението им.

Невинаги е сигурно това. Но както и да е. Направих това дълго въведение, защото в словото на Ахмед Доган, което имах възможност да прочета в интернет, това, което казва, буквално е някакъв нонсенс. Аз разбирам, че се опитва да направи цялостен анализ за 20 години участие на ДПС в политическия живот и въобще за прехода и градежа на демокрация и пазарна икономика в България. В пасажите, които са посветени на Дарданелите и Чанаккале, той говори в общоевропейски мащаб. Опитва се и вероятно би искал да формулира някаква перспектива на ЕС по повод разширяването му и колко би било важно ЕС да не остава един християнски клуб. Основно мисълта му е насочена за разширяване към Турция. Но в контекста на изключително сложното фигуративно говорене, което понякога губи своята нишка и същински смисъл, той споменава Дарданелите, Чанакале. Опитва се да разшири една своя стара фраза – че „Пътят на България към Европа минава през Босфора”. Тогава тя беше изтълкувана като скандална, но в нея имаше смисъл, защото бе абсолютно ясно и до ден-днешен е - че ако не се спазват правата на малцинствата и на основното малцинство у нас – турското, много трудно бихме били допуснати до европейския клуб и трудно бихме покрили критериите на ЕС.

Това ли е имал предвид, когато говореше за Босфора?

Да, това мисля – спазване на правата и пълна интеграция на турското малцинство, както и подобряване на двустранните отношения с Турция, които бяха доста влошени в края на 80-те години заради Възродителния процес.

А какъв е проблемът сега?

Сега няма проблем. За мен това е реплика – абсолютно празнодумие. Опитва се да каже, че изключително важно за бъдещето на Европа е отварянето на ЕС към Турция и нейното присъединяване. Това би могъл да го каже точно с тези думи, с които аз го казвам на вас. Но той отново прави сложна лексикална конфигурация, неясно защо. Може би търси отново скандалното, за да види какви ще бъдат реакциите. И впрочем реакциите дойдоха още същия ден, от ВМРО, напълно раздразнени.

Като оставим сложните думи, вие съгласни ли сте с казаното от Доган?

Не мога да говоря за словесната постановка, защото с нея той не казва нищо. Друго е, ако питате мен като експерт трябва ли ЕС да бъде отворен за присъединяването на Турция. Тук ви отговарям – да, трябва. Турция е от изключителна важност за ЕС и би било добре, колкото и дълго да продължават преговорните процеси и покриването на всички стандарти от нейна страна, да, рано или късно Турция трябва да стане част от ЕС. Знам всичките страхове. Те до голяма степен се дължат на непознаване. Икономиката на Турция е изключително бързо развиваща се, там почти няма безработица, държавата инвестира много средства в образованието – начално, средно и висше, има прекрасни университети и университетски градчета, за които ние можем само да мечтаем, има изследователски центрове на почти всички европейски страни, които са там много по-отдавна, отколкото стъпването на европейски институции у нас. Това е много дълъг разговор и е друга тема. В крайна сметка говорим за думите на Ахмед Доган. Убедена съм, зад пищната фраза за Дарданелите и Чанаккале няма нищо и само дълбочинни експерти като мен могат да се досетят, че Ахмед Доган има предвид, че трябва да се продължат преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Съдържа се и предварителната хипотеза, че ако бъде отхвърлена Турция, това би говорило изключително лошо за ЕС.

Проверка след ДПС-актива показа, че те свързват Чанаккале с историческата битка от началото на 20-ти век. Все пак някой припомни, че има и християнски следи, а това говорело за цивилизационните връзки.

Твърде дълбок исторически подтекст търсите в Дарданелите и Чанаккале. Това е преходът на Турция към Европа. Чанаккале е спирката на морските превозни средства, свързващи европейската с азиатската част, сега това е един много модерен пристанищен град. Но аз мисля, че вие отивате твърде далеч. И бих го отдала на някаква далечна традиционна култура – да се говори пищно и с украсени фрази, а това е ориенталско, знам го като османист. Т.е. нека да не търсим толкова дълбок смисъл във всички тези словоблудства, в които изпада както лидерът на ДПС, така и други от ДПС елита, които много рядко носят съдържанието, което вие сте се втурнали да търсите.

Може би, защото Доган говори рядко. Това ли е печелившата стратегия – да се изказваш рядко и когато все пак го направиш, това да се превръща в събитие?

Във всички случаи. Ето той самият в словото си казва, и в това се чувства не огорчение, че това се е случило, а едно огромно самочувствие – че с една своя реплика е повлиял на изборните резултати.

Каза, че недоумява как може да се случи това.

Е, недоумява, разбира се. Но това е казано с едно огромно самочувствие. По същия начин като се връщаме назад в тези 20 години винаги е имало някакви крилати фрази, казани от Ахмед Доган, които са се преекспонирали, в които са се търсили всякакви смисли. А много пъти те са били случайно изпуснати.

Европейски тип политика ли прави ДПС?

Вече многократно съм казвала, че не мога да ги разглеждам в европейски контекст, защото те са една изключително затворена, капсулирана, йерархично изградена, авторитарна, лидерска и недемократична партия. Вие виждате, във всички партии се случва нещо и се знае какво е това. Може да не е хубаво за самите партии, че се разрояват на идейни течения и че се карат, че минават в опозиция, че се разпадат и загиват, някои от тях, но това е демокрацията.

Но явно стратегията на ДПС е печеливша. Те вдигат гласовете в подкрепа на всеки следващ вот.

Аз бих се уплашила, ако бях на мястото на Ахмед Доган и ме преизбират със 100 %. Това напомня за Северна Корея и на това, което имахме до 89-та година. Отново ще повторя тезата си – няма защо да се ровим в неговите сложни лексикални формули. Понякога ги изпуска без да иска, понякога нарочно, за да започне да се говори отново и да се върне интереса към него, ако е бил маргинализиран известно време. Но тази партия жадува за реформи. Защото тя все още е необходима на България.

Защо?

Защото все още не се е появила друга общонационална партия, която да предложи сигурност и равнопоставеност на малцинствата в България. Проблемът е, че ДПС твърде много преекспонира присъствието си в изпълнителната власт и в икономическата сфера, това признава и Доган в доклада си. Особено първите 10 години ДПС беше градивна политическа сила. Те направиха чудесни неща и в местната власт, и за сваляне на негативните стереотипи, и за успокояване на напреженията сред малцинствата в България,които все пак, не забравяйте, че излизаха от едни много тежки репресии – от 84-та до 89-та година. Движението изигра своята роля и тя не бива да им се отрича. От един момент нататък обаче те твърде дълго и твърде алчно се задържаха във властта. Основният дефект обаче е капсулацията. Сега тази партия има нужда вътрешно да се реформира.

А съгласни ли сте с тази реплика – Благодаря на избирателите и на Всевишния, че ни изпрати в опозиция, защото иначе бяхме свършили.

Съгласна съм, че бяха на ръба и беше абсолютно необходимо ДПС да излезе в опозиция. В крайна сметка с тази реплика Доган иска да бъде адекватен на обществените настроения. Обществото доста консенсусно се радва, че ДПС изпадна в опозиция, че са маргинализирани за известно време. Затова мисля, че това е реплика-реверанс към обществото, която едновременно с това, за да се запази респектът към движението, за да се запази внушението, че ДПС решава нещата бяха отправени нещата, че благодарение на избирателите и на Всевишния са имали шанс да изпаднат в опозиция.

петък, 18 декември 2009

www.vsekiden.com

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Антонина Желязкова е добър историк, но определено има големи пропуски в областта на политологията. Показа го във филма "Възродените - 20 години по-късно", демонстрира го и в настоящото интервю.

Shumarov

• Guest
За пропуските на Антонина не знам, но Сава Доганов след "оправянето" на България в екип със Симеон Секскобурготски се точи да "оправя" и Европата! Тясна е България за този гений с агентурно минало!Очертава пътя на Европа през Чанаккале, след като не успя да оправи пътищата в България!И го прави на висок и софистикиран езиков стил, какъвто овладяха комплексираните мюсюлмани в стремежа си да доказват на предубедените управляващи през времето на комунистическата диктатура!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Може и така да е. Но темата не е за Доган, а за интервюто на Желязкова с Иса Мерсим.