Author Topic: Каква е разликата м/у Помак и българо-мюсулманин?  (Read 23279 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
hahahaha spoko, az mn dobre zn kakvo ozna4avat i mn dobre sam se samoopredelil, ama mn hora ima kadeto vse o6te sa zabludeni ili obarkani.

Всеки отговаря сам за себе си.

Tralala

• Guest
Тралала не съм съгласен с теб за помашкия фолклоф, който бил част от българския. Според Димитрина Кауфман в Родопите при помаците съществува известна разлика в начина на звукообразуване при пеене, което е предимно носово, фалцетно, докато при българите е гръдно. 

Фолклорът на "помаците" от Ловеч, Тетевен, Сев. България, Източните и Западните Родопи отговаря ли на тази особеност? Или има характеристиките на териториалното деление, споменато от мен?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
За Родобите ти писах, колкото до тетевенско фолклора на месните помаци е уникален. По Скат пускат много често песните на народния певец Марин Иванов, който пее много Черновидски пени, но много научи и от помаците и си ги пее като свои, като Стоянова майка, която в оригинал си е Махмудова майка от Бабинци, в което село няма българи, а са само помаци и песента се пее като такава в всички помашки села. Тя е и химна на тетевенските помаци. От тукашни специалисти съм научил, че тетевенските помашки песни са уникални и специфични единствено за помаците, както от гледна точка на текстовете, които са свързани предимно с действителни помашки случки и събития, специфични са също и в изпълнението на музиката им, която е характерна само за помашкия район. Околните български села си имат свой стил на пеене.

Tralala

• Guest
...

Мерси за пояснението! Виждам, че за себе си разграничаваш "помаците" от българите.

З.. в което село няма българи, а са само помаци ...

Offline Metka

• Forum fan
Мерси за пояснението! Виждам, че за себе си разграничаваш "помаците" от българите.

A ти от името на всички българи ли го казваш това или от някоя политическа централа?

Tralala

• Guest
...

Питането към мен ли е? Не схващам...

Offline geraka

• Member
  • **

До къде стигнахме, да разграничаваме помаците от българите... Защо се стигна до тук? Кой направи така, че да се стигне до тук? И до къде ще се стигне? Срам и позор!

Isyankar

• Guest
geraka,

Днеска "разгриначаваме", утре "въоръжаваме" - други ден ...

Ей това е целта на душманите на България...Разделяй и владей...насъскай ги едни срещу други в държавата и ги остави сами да се унищожат...Е, да, ама другаде, ако проработи този план по-назапад, тук не стана .... Ще трябва да ги разочаровам тези, които го кроят....

Isyankar

• Guest
Isyankar, тази твоя вресия приближава християнството до исляма.
Но с този твои коментар, които за мене е революционен, незнам доколко си убеден в него де,
но с този коментар със сигурност ще бъдеш разпознат като еретик и ще станеш лесна плячка на християнските догматици.
Да за нас Христос е пророк.
Но съм сигурен че това не е по християнските канони с изключение на някои протестански течения .
Та сега се приготви да те атакува светата Инквизиция ;D :D ;)

С риска да ме заподозреш, че обвинявам твоята религия в назадничева, ама знаеш ли колко ме боли за инквизиции и християнски догми и т.н...Гордея се, че живея в светска страна, че религията ми е разпространена вече няколко века предимно и почти изцяло в светски страни и изобщо не ми пука да изразя това мое виждане и схващане за религията....Даже при първа възможност на по-висока трибуна бих го потвърдил ....

Аз съм млад човек....познавам може би няколко хиляди човека за краткия си житейски път...Бога ми, не помня някой да се е молил на Христос, когато има проблем или да се е моли на Христос да му прости някой грях...Всички се молят на единствения Бог......И не виждам как точно Христос няма да е пророк като всички християни знаят, че се ражда и живее именно, за да напомни  в онези малко безверни тогава времена на хората, че има Бог ... той всъщност затвърждава вярата към Бога ... той пророкува на хората за второто пришествие и, че ще дойде съдния ден и всички да живеем в страхопочитание към Бога ... никога не е казвал молете се на мен като умра или някакви такива неща....той непреъкснато е проповядвал вярата към Бога ... 

А, че съм приближавал християнството към исляма ? - Да горят в ада онези, които го раздалечават. Никой не е спечелил нищо от това раздалчеване през всичките векове.....Вярваме в един и същи Бог .... факта, че водим религиозни спорове - ако аз бях Бог (дано да не прозвуча много антирелигиозно за някои по-религиозни), ама да ви кажа не бих приел нито едните, нито другите при себе си в Рая или там каквото е ... Това е абсурдно....Бог е един - какви са тия спорове кой как се молил ... Нима това е най-важното когато човек не живее праведно ?

Offline geraka

• Member
  • **
geraka,

Днеска "разгриначаваме", утре "въоръжаваме" - други ден ...

Ей това е целта на душманите на България...Разделяй и владей...насъскай ги едни срещу други в държавата и ги остави сами да се унищожат...Е, да, ама другаде, ако проработи този план по-назапад, тук не стана .... Ще трябва да ги разочаровам тези, които го кроят....

Кой каквото сее, това ще жъне. Лошото, е че понякога жънат на сеячите децата и внуците...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Не знам и не ми се рови Кой отвори тази тема да се обърква народа.В самото заглавие е сбъркано,и не разбирам как Не се намери един свестен да разграничи нещата!!! Каква е разликата между Помак и българин- мюслюманин???? Защо се бъркат понятия като религия,произход,националност... Толкова ли е сложно! Самата Тема е подигравка със трезво мислещите.Помака е български гражданин,ако е роден в БГ,религията се наследява от родителите или се променя.Какво значи разлика с българо-мюсюлманин?  И между помаците има изповядващи християнска религия,както и българи приели мюсюлманска религия.В света има хиляди такива случай.Не разбирам за какво се говори за разлика и прилика.Произхода на един народ си няма нищо общо с религията!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Вижте тов което говорите не ме вълнува. До каде стигнехме и каде отиваме. Стигнахме до 2009 г. и отиваме към другото хилядолетие. А кой е виновен за това то се знае. Не е бах Хасан, който няколко пъти не бил Хасан а някакъв друг, нали? Не мисля да се спирам на това, а да обърна страницата на друг по важен проблем. Досега не бях чувал някой помак да присвоява песен от даден български район и да си я преписва за негова. А за такива българи чух доста ето един пример споменатия от мен Марин Иванов, който в предаването "От българско по българско" им излиза мед от остите, когато говорят за него. Гледах едно предаване послучай Освобождението на България и там поканиха един дрът кумунис от Глогово. В селото е известен като Керим или Керимата. Дядому известен с прекора дядо Менче заповядал да отрежат главата на Бенковски в местноста Кървавото кладенче и пощадил живота на Захари Стоянов, защото му се видял че момчето е твърде млад за обезоглавяване. Нашия Керима обаче поканил внучката си да рецитира стихотворението аз съм българче, в което няма нищо лошо, тъй като стихотворението си е литературно произведение и може да го рицитира всеки един. Но когато запяха песента Махмудова майка в типичен Възродителен стил Маринова майка, тогава водещата пусна клипа със споменатия по горе Марин Иванов и с цялата си некомпетентност заяви, че помаците от Глогово пеели неговата песен.

Offline Metka

• Forum fan
Цялата тема е празник на смамаджиите.С много малко изключения.
Превърнахме саита в обикновен чат за мърморене и бъбрене.
Предлагам да се изтрие.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42