Author Topic: Българите в Мала Азия  (Read 24434 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Ynt: Българите в Мала Азия
« Reply #15 on: May 15, 2009, 11:56 »
А защо истинските българи трябва да са непременно наследници на българите дошли с Аспарух. Това означава, че днес почти няма истински българи, а ние сме нещо фалшиво....Аз не мисля, че съм фалшив...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #16 on: May 15, 2009, 11:58 »
Самоопределението му е майката ...

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #17 on: May 15, 2009, 12:01 »
To hubavo vseki 6te se samoopredelq ama togava nikoi nqma da go vzeme na seriozno..

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #18 on: May 15, 2009, 12:03 »
Именно това имам предвид. А то да ти кажа определено си личи, кои са българи и кои не са от тези, който се самоопределят като такива. Днешните българи са смес между славяни и траки. А истинските българи са днешните капанци в Разградско, които все още се имат за отделен народ от нас, въпреки че също се назовават българи. А има и част от истинските българи, които са се претопили сред прииждащото тюркско население след завоеванието на България от османците.

Днешните капанци са едни от най-чистите българи, ако говорим от гледна точка на генотипи и т.н. Известно е, че днешните капанци са били последните поданници на Първото българско царство, които са приели християнството. И това се е случило много след смъртта на цар Борис Покръстителя. Но капанците винаги са живеели изолирано от останалото население. Включвали са се в общите държавни дела само, когато е трябвало да се воюва с Византия. Запазили са се като отделна група дори и по време на османското робство. Дори и при най-масовото обезбългаряване и ислямизиране в началото на османското робство, а този процес е бил най-силен точно в Североизточна България, те са успели да се съхранят като българи и християни и са били изключително непокорни и войнствени. Накрая турците са вдигнали ръце от тях и са ги оставили на мира в селата им, които са били нещо като острови в огромното тогава мюсюлманско море. Живеели са изолирано почти до началото на 20 век и в тези села не са се допускали да живеят никакви други етноси. Чак в последните 100 години са започнали да се смесват с другите български групи, заселени в Лудогорието - главно балканджии и бежанци от Западните покрайнини.

Ето заради тези неща страшно много се гордея, че съм наполовина капанец. Родът ми по майчина линия е бил един от най-големите и влиятелни капански кланове, като гнездото им е в днешното село Осенец. А родословното ни дърво се е запазило и всеки от нас си знае предците.

Но не си прав, че капанците се имат за отделен народ от останалите българи. Те се смятат за най-чистите българи.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #19 on: May 15, 2009, 12:03 »
Така. Значи има стотици примери в историята как един народ приема името на друг. Французите, които са келти приемат имато на германците Франки, Руснаците славяни приемат името на викингското племе Рус, власите стават Романия заради Рим (Рома)...Примерите са безкрайни и ние сме един от тях. Колкото и на някой да не им се иска. Живеем в 21 век и трябва да бъдем обективни. Аз безкрайно много уважавам и почитам народа на спарух, защото без него днес може би щяхме да си говорим на гръцки или на друг език. Именно те направиха държавата ни и я запазиха. Те заслужават почит и уважение. Но трябва и да признаем, че те почти не са играли роля в етногенезиса на днешните българи. Конника и орача никога не намират общ език, още повече да се омесят. Пример за това са капанците, които до преди 50 години дори и не са помисляли да се оженят за човек извън тяхната общност.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #20 on: May 15, 2009, 12:07 »

Но не си прав, че капанците се имат за отделен народ от останалите българи. Те се смятат за най-чистите българи.
Това казвам и аз. Те се имат за българи а на нас казват че не сме :) Там е работата. Аз лично познавам няколко капанци, които ми викат "славянино" а на себе си "българите" :)

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #21 on: May 15, 2009, 12:11 »
Ей туй Балканския манталитет е чудо невиждано.Изключителен Феномен.  Като почне да не ти отърва и почваш да търсиш причини кои тие виновен. И винаги извода е че други са ти били виновни и не приемаш каквито и да е факти и доказателства. Разбирам огорчението ви че 1/4 от Българския генетичен материал излязал  Тюркски ама защо увъртате е търсите причини да отхвърлите научен факт. Анализите се правят по заявленийе на донора. Tоест този които е искал да му се направи анализ е заявил че е Българин. След това се изчислили средностатичиския генетичен материал на всички заявили че са Българи. От месец и половина чета тук как някои съфорумци реват защо не приемете че сте чисти Българи за какво ви е Помашко самоопределение и т.н.

Аз сега ви питам защо не приемате  научно доказателство че в Българския генетичен материал има повече  Тюркски гени М89Т - M89T - M172G (turkish / central asia) отколкото Славянски R1A - M17   (slavic / m17 ilirian/arcaic или Тракийски E3B1 - M78  (thracian-sub mediterrian)?

А бе ще ни разберете вие  ама ме е страх че накрая  Турците и Българите ще излязат че  са по близки роднини отколкото  Помаците и Турците или Българите и Помаците ;D

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #22 on: May 15, 2009, 12:14 »
Ей туй Балканския манталитет е чудо невиждано.Изключителен Феномен.  Като почне да не ти отърва и почваш да търсиш причини кои тие виновен. И винаги извода е че други са ти били виновни и не приемаш каквито и да е факти и доказателства. Разбирам огорчението ви че 1/4 от Българския генетичен материал излязал  Тюркски ама защо увъртате е търсите причини да отхвърлите научен факт. Анализите се правят по заявленийе на донора. Tоест този които е искал да му се направи анализ е заявил че е Българин. След това се изчислили средностатичиския генетичен материал на всички заявили че са Българи. От месец и половина чета тук как някои съфорумци реват защо не приемете че сте чисти Българи за какво ви е Помашко самоопределение и т.н.

Аз сега ви питам защо не приемате  научно доказателство че в Българския генетичен материал има повече  Тюркски гени М89Т - M89T - M172G (turkish / central asia) отколкото Славянски R1A - M17   (slavic / m17 ilirian/arcaic или Тракийски E3B1 - M78  (thracian-sub mediterrian)?

А бе ще ни разберете вие  ама ме е страх че накрая  Турците и Българите ще излязат че  са по близки роднини отколкото  Помаците и Турците или Българите и Помаците ;D

..ne prekalqva6 li malko?!
I koi po-to4no VAS ne razbirame?

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #23 on: May 15, 2009, 12:19 »
..ne prekalqva6 li malko?!
I koi po-to4no VAS ne razbirame?

Не виждам с какво съм прекалил а ако не долавяш иронията в последното изречение проблема е твой съжалявам. Все пак извиняваи ако съм те обидил макар че не виждам нищо обидно в написаното от мен.

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #24 on: May 15, 2009, 12:20 »
Mnogo dobre ti dolovih ironiqta, zatova kazvam, 4e prekalqva6!
Vyv foruma se predstaviha dostaty4no istori4eski dokazatelstva v protivoves na teoriqta vi za turkskiq proizhod na bylgarite.

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #25 on: May 15, 2009, 12:31 »
1. Първо аз нямам никаква теория. Не съм историк. Приемам световно всепризнатата теория и всичко е толкова. Защото теориите създадени от Българи или Турци за мене са субективни.

2. Историята може понякога да е субективна но генетичното изследване не е. Твърдя го защо малко или много професията ми е свързана с такива изследвания.

Ще те помоля да правиш разлика между Хипотеза, Теория и НАУЧНО ДОКАЗАН ФАКТ

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #26 on: May 15, 2009, 12:34 »
Nqma problem, az 6te pravq razlika.
Ti ne kaza oba4e koi sa "nie" i "vie"?

Isyankar

• Guest
« Reply #27 on: May 15, 2009, 12:36 »
Ако има народи, освен българския и турския (и някои други балкански евентуално), които да са по-разнообразни в своя генотип на индивидуално ниво - да дойдат да ми се обадят. Даже е смешно да се дават осреднени резултати ... У някой добруджанец може и да има 10% тюркски гени, а у някой тракиец като мен и 80% .... Това не значи, че средно имаме по 45% ...

В България, сред българския етнос само се срещат поне 5 расови подтипа ... Генетични осреднени изследвания не би трябвало да се възприемат сериозно ... Можем да коментираме данните за определен човек от определен район и да сравняваме...ама така средноаритметично става като оная приказка "Аз ям свинско, ти ядеш зеле - за статистиката двамата сме яли средно свинско със зеле" ...

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #28 on: May 15, 2009, 12:42 »
Веднага ти отговарям защото никога не съм го премълчавал или крил. Ние сме тези които се самоопределяме като Помаци а вие които ...........................................  Моля те само да не ми слагаш етикети като ''сепаратист'' или ''фундаменталист''. Не съм и никога няма да бъда такъв.

Правя корекция: Вие сте тези които ни определяте като Българи :)

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #29 on: May 15, 2009, 12:47 »
Az etiketi ne slagam i ne opredelqm koi kakyv e...