Метка,
Благодаря ти за добрите думи по мой адрес! Винаги съм се стремял да бъда обективен и безпристрастен с мненията си. Може би не се е получавало във всички случаи, защото все пак не съм лишен от елементарните човешки емоции, а и човек винаги допуска грешки, просто така сме устроени. Но всички ние трябва да се учим от грешките си и да извличаме поука от тези на дедите ни!
Благодаря и за предложението ти за админ, но мисля, че с оглед най-вече професионалната ми ангажираност не бих могъл да приема евентуално такова. Иначе с каквото мога, съобразно силите и възможностите ми бих помагал на този сайт да се развива, защото има нужда от него.
Ангажиран си както всеки от нас, но си поне съпричастен.Видимо е че се стараеш да общуваш по добър начин.
Естествено имаме разминавания относно пройзхода ни , но това не е препани камък.
За нас е важно че не си шовинист.
Освен това с никой не се заяждаш заради определено различие.
Има на много места примери как общуваш без проблеми с хора които имат крайни възгледи, независимо от религиозна принадлежност.
Обаче като че ли това поведение не се забелязва от форумците.А то е много важно за нас.
Макар да отдавам маловажно значение за произхода на който и да е било,
намирам за много удобно тука да споделя виждането си относно идентитета ми.
Считам себе си за пълноправен български гражданин с действащ български паспорт.Гордея се че България е остров на стабилноста, макар че в момента сме срам за Европа относно корупцията.
Но аз не съм виновен за това нито обособената общност към която принадлежа.Считам че именно тази общност, макар със нисък социален статус е пример за лоялност към Родината ни.Видимо е че накои искат да ни искарат инкубатор на религиозен радикализъм въпреки разграниченията ни от определени негативни тенденций.
Другото е че аз не смятам че мойте корени са от чист български пройзход. Имам доказателства за това.
В общноста към която принадлежа има родствени фамилий чиито корени са идентични с етноними на други общности които живеят на Балканите например:
- Турчинови;
- Бошнакови;
- Черкезови;
- Арнаутинови;
- Маджарови;
- Бекташеви;
-Арапови;
- Масърлиеви и така нататак....
Допускам че има и родове които имат български произход или корени, това е нормално.Но не говоря от името на онези които отхвърлят това.
Може би проблема не е в никои от тука които ги отрича тези неща, проблема е в балканската и българската етнография, която изглежда е обслужвала определени политически интереси и е игнорирала тези етноними.
Но пак повтарям за мене произхода не е важен, важното е че ние тука от много балклански държави можем да правиме мостове между нас.
Но съм категоричен противник на поръчково насилствено налагане на идентичност.
Добър пример е общуването ни с нашенците от Македония тука в самият сайт.
Считам също така за важно и факта че на практика нашата култура като синтез между османската култура от една страна и от друга страна след 1912 година до ден днешен сме част от българската култура и сме участвали доброволно в изграждането на българските институций.
Определено с културните връзки който създаваме тука, бихме могли да бъдем добър модел за подражание.
Имам в предвид негативните стереотипи и неизживяни комплекси за национална идентичност между македонци,гърци, турци, българи.
В коментарите ти определно забелязван насърчаване на тези тенденций за разбирателство между балканските общности, именно за това отново те предлагам за админ, може и символично за adviser.