Намирам темата и дебата до тук за едни от най-смислените и без плява,спам, флууд или която дума се избере. Поздравявам Боян за темата. Ако успеем да я опазим от обичайните залитания и влизания в коловоз може би ще се получи нещо.
За някои от нещата нямам мнение, за някои не искам да изказвам, но е вярно, че напоследък повечето дебати са сведени до ние християните и вие мюсюлманите с мяркаща се сянка в тъмнината на Турция. Не е лъжа, че напоследък форумът отчасти заприлича на фен клуб на фолкпевци. Всичко е сведено до дребни заяждания, монолози на тема богословие, история написана от световно неизвестни личности и прокрадваща се нишка на сепаратизъм. Защо се получава така? Може би защото много хора се оттеглиха, а защо е друг въпрос. Не искам обаче да обръщам внимание на майсторите на спама. Те просто са си намерили празна ниша и си играйкат.
Уважаеми съфорумци! Има особенно отношение от страна на християните към мюсюлманите, в частност към помаците. Към помаците може би е по засилено поради споменати вече в темата причини. Надявам се обаче да не сте доловили такова в моето отношение, аз пък от своя страна не намирам нишка на неуважение нито в постовете на Фотакиев, нито в тези на Исанкяр, даже на Пламен... Ако съм се припрял с някого за нещо, то не е било заради произход, а заради позиции. АЗ не искам да си сменя никой вярата. Не искам и да му се натрапва. Слепи ще сме се направили ако не си кажем, че има налаган нетипичен ислям в Родопите. Мен не ме притеснява исляма на Гелина, Ади, Мустафа, Шабан, Ондер, Назми, Кумук.... Притеснява ме исляма на мирвам, юзеиров, снейк, субиги курт, торбеш. Последните биха ме притеснили даже ако проповядаха християнсто. Те го правят безусловно, натрапчиво, монотонно, неуморно и приемайки чуждото мнение дотолкова, доколкото е използваемо за целта им. Аз също познавам две обикновени момчета, които неусетно се озоваха в Йордания, учиха ислямско право и като се върнаха не приличаха на себе си. Получи се така, че от тяхната пасивна агресия започнаха да се притесняват близките им мюсюлмани.
Това, което се случва правейки си изводи от постовете на ония 90% на Боян, които може би са преувеличени, но съществуват е, че тези хора водят повярвалите им към сепаратизъм. Примери в околността колкото щеш. Играчка, плачка, някоя селска сватба, шамар, изстрел и неусетно се озоваваш в централните новини на ББС.
Мустафа, излез от дребните детайли. Не се хващай за думата. Има хипербола, но доста неща са наречени така, както се мислят. Уникални са твърденията за произхода на помаците. Исанкяр беше попитал преди и не получи отговор на въпроса КЪДЕ СА ВСИЧКИТЕ ОНИЯ БЪЛГАРИ ПРИЕЛИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ИСЛЯМА? Няма ги. Изчезнали са. Изпарили се!
Боян си е изразил мнението. Нека да го уважим. Сега ще тръгнат ония поредици за провокация, възраждане, налагане на друга вяра, неуважение на изстрадалия помашки народ... Не е така. Поне не го усещам така.
Докато пиша и правя превюто се нароиха 7 нови поста. Или аз пиша бавно или темата наистина е интересна или ще бъде удавена в празни приказки.
Да поспра.