Author Topic: РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  (Read 93371 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline geraka

• Member
  • **

Целия проблем колеги се поражда от това, че всеки си следва неговата си  "истина". Всеки си вярва в това, в което е убеден, без значение дали това е вярно или не. Но истината може да бъде само една! Дали е по средата, дали е в ляво или дясно няма значение. Никой не може да ме убеди, че помаците не са българи, това е моята истина. Друг пък не може да бъде убеден, че помаците са българи, онова си е неговата истина. Кой е прав и кой крив? Как да намерим истинската истина, в която всички да повярваме не защото така ни е удобно а защото, това наистина ще бъде Тя, ИСТИНАТА!?
   Едно малко крайно, мое мнение... Ако при превземането на България, османците бяха накрали всички да приемат исляма или след Освобождението на България, всички бяха приели християнството, сега нямаше да водим тези спорове. Всички щяхме да сме българи или турци и нямаше да спорим кой кои е...

Isyankar

• Guest

Считам себе си за пълноправен български гражданин с действащ български паспорт.Гордея се че България е остров на стабилноста, макар че в момента сме срам за Европа относно корупцията.

Но аз не съм виновен за това нито обособената общност към която принадлежа.Считам че именно тази общност, макар със нисък социален статус е пример за лоялност към Родината ни.

Интересно е коя е твоята общност, която е невинна за корупцията в страната и е пример за лоялност към Родината и още по-интересни би ли посочил други няколко други общности, които са виновни за корупцията и не са пример за лоялност към Родината. И последен въпрос - от това, което знаеш за мен във форума - аз към коя общност спадам ?

Offline Беглик

• Advanced member
Gerak, Истината е, че между хората трябва да има любов/уважение и разбирателство, защото дори и да се изясни с точност въпроса за произхода, ако ги няма тия прости неща всичко друго отива на кино. Виж какво стана в семейството на бай Йордан, старият Герак и колко то се различава от това, когато баба Марга беше жива:
Единственият и главен помощник в кръчмата на Герака беше неговата жена, баба Марга. Тя бе едра, породиста жена, запазена, здрава и пъргава, с весело сърце и с търговска душа. Дядо Йордан беше главата, баба Марга - душата на кръчмата. Тя се грижеше за всичко и нареждаше нейното домакинство. Тя чистеше и миеше съдовете, редеше двете стаи, определени за нощуване на пътници, поддържаше огъня в огнището, проветряваше зимника, запарваше бъчвите и прислужваше на селяните като момче.
        Цели четиридесет години - от млада булка до старица - тя се движеше в кръчмата между мъже усмихната, жизнерадостна, кога с хурка и вретено, кога с малко дете на ръце, и никога за нея не се чу лоша дума. Тя не позволяваше в кръчмата кавги и мръсни приказки и пъдеше пияниците. Всички я уважаваха и селяните не смееха да пущат пред нейно лица любичите си изобилни попръжни.
Геракът ценеше нейните способности, доверяваше и всичко, осланяше се на нейния ум и грижи и се гордееше с нея. Двамата бяха живели в обич и доверие, помагаха си и искаха да оставят на децата си добро име и добро наследство.
        Баба Марга и в къщи беше пълна господарка. Тя обичаше снахите и внучетата си, но се държеше строго с всички и когато кажеше нещо, искаше да бъде изпълнено. Когато мъмреше или съдеше за нещо синовете си, те, макар и възрастни, стоеха пред нея с наведени глави и не възразяваха. Тя тичаше цял ден от кръчмата до къщи, обикаляше из двора да види всичко ли е в ред, хранеше кокошките, свинете и гъските, хокаше ги като хора и когато ги мамеше, гласът и се чуваше по цялата махала. Тя говореше високо и се смееше със звънлив глас като мома.
        Но на пролет баба Марга се помина съвсем ненадейно. Заедно с нея от къщата на Гераците изчезна добрият и строгият дух, който държеше всичко в ред. Косата на дядо Йордан бързо посребря, неговата силна господарска ръка отслабна, отпусна юздите, и домашната колесница, която вървеше толоква равно и спокойно, изскочи от пътя си и затропоти по камъняка.

Offline Metka

• Forum fan
Интересно е коя е твоята общност, която е невинна за корупцията в страната и е пример за лоялност към Родината и още по-интересни би ли посочил други няколко други общности, които са виновни за корупцията и не са пример за лоялност към Родината. И последен въпрос - от това, което знаеш за мен във форума - аз към коя общност спадам ?

Забавни и фасулско лесни въпроси.
Културата на мойта специфична общност е формирана въпреки държавните институций.
Част от тази обшност в момента живее в България и Турция.Друга част живее по балканите..Сега напоследък има голияма диаспора и по Европа с тенденция да се увеличава статистически/записвай си в тефтера/, та даже и америка.Шаренийте на които се радваш от Рибново са продукт на тази ъндърграунд култура.Щастие е че официалната българска култура почна да ги забелязва тези неща след 1989г.По хубаво късно отколкото никога.
Заради това  онзи брадатия и очилат Карбовски направи май специално предаване.

Ако виниме политиците за корипциата което би било справедливо, това може да ни навреди, щоото сайта е именно за такава култура а не политика.Ама на тебе ше ти наврди най млого - ти си студентче с професия статистика.
От политиците има един народен представител от помашки пройзход който е един от най добрите статисти в България.Тоза е Алиосман Имамов.
Та мисалта ми е че може да ти е преподавател и ще разбере че не четеш, а се занимаваш с клюките на Рибново.
Пък в тебе има надежда за добра кариера, затова - политиката настрана.Освен това в България убиват писателите който пишат за корупцията.Сега да врънкаме за корупция в Булгария скоро са изборите и админите ще ни теглят балтията.Затова -сакън не!
Засега като те гледам ти спадаш към форумната общност.
Характерно за тази обшност е че сред нея има и номади.
Номади подобни на онзи номади които са преместват от пасище на пасище заеднои със стадата си. Е - тука в този форум има даже и един Овчар, който незнам какво стана с него каде изчезна.
Ама аз си те имам за европеец , ти самият го заяви .
Но за това какъв си ти и какво искаш не е моя работа а твоя.
Аиде и ме съжали все пак цияла баня ме чака...

Offline geraka

• Member
  • **
Gerak, Истината е, че между хората трябва да има любов/уважение и разбирателство, защото дори и да се изясни с точност въпроса за произхода, ако ги няма тия прости неща всичко друго отива на кино.

Да, много си прав. Това е друга истинска Истина.

Offline Snake

• Forum fan
Zabraneni sa lichnostni obidi.....

Offline Snake

• Forum fan

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Проблемът като цяло идва от това, че когато се говори за отделна "общност" трябва да става ясно какво точно се влага в това понятие (и подобните му).  Поради тази причина по-горе посочих, че е нужно на сайта да са поместени официалните становища на ръководството.  В противен случай сайтът рискува да бъде обект на нападки.   

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
......

Айде сега - и "свинският грип" го замесихте..........

Боян Добрев е много достоен човек и съжалявам, че досега не съм го познавал. Същото важи и за много други хора в сайта - Назми, Мустафа, Исмет, Рахмие... Твърде много сте, със сигурност ще пропусна някого.

Offline muti6

• Adviser
Dnes e moderno da se govori za tolerntvost ili za tova da si toleranten i mnozina obichat da pribaviat kam imeto si tozi epitet.Jalko e obache,che goliama chast ot nashite saforumnici ne razbirat smisala na tova poniatie.No izglejda e nai krivorazbrana e religioznata tolerantnost.Mnozina schitat, che sashtestvuvaneto i e nevazmojno,tai kato spored tiah religiata varvi raka za raka s fanatizma.Tolerantnostta mejdu religioznite obshtnosti e vav vzaimnoto zachitane.Oshte po moderno stana da se kritikuva religiata "Isliam"Proiznasia se prisada vinoven samo za tova che si muslulmanin i vseki vijda v nego potencialen terorist.Jalko za takiva hora.Az lichno poznavam mnogo kachestveni musulmani.Dobre beshe kazano ot Metka.Vseki da se ogleda v ogledaloto i da si zadade vaprosa:Koi sam az?Az kazvam drugo"Vsiaka jaba da si znae giola"

Offline Сидхарта

• Historian
Наистина Добрев е много достоен човек трогателно е как този човек се държи за истината за онези неща който държат човек за корените му въпреки бурите на времето.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ще искажа моето мнение в качеството ми не на Админ,а като човек дето лично познава Боян.Най-напред искам да искажа едно голямо човешко Благодаря,че пръв се сети да повдигне толкова важен въпрос за всички нас" Равносметка-Помак еu накъде отиваме"!Толкова много време и болка в признанието си може да отдели само човек който обича сайта и има душа сред нас.За съжаление темата е на път да се изпусне,след като се разводнява с постинги и повечето го карат на лични! Конкретно с болка признавам,че много малко наши членове NE разбраха какво е истинското послание на Темата! Боян даде тон за това с цел да си помогнем ние членовете тук за бъдещето на сайта,както и с темата улесни много и начертава пътища пред тези от тоито зависи дали ще се запази и утвърди Форума ни. И го удариха на лични,признавам си имаше само една негова грешка допусната в Афект за неврокопско,впоследствие се разбраха с mustafa_b.Вместо да се предизвикат дискусии накъде ще тръгне сайта и Форума ни се заеха и го разбраха много лично,едва ли не Боян иска и нас да иска да ни изкара други.Човека се е самоопределил като помак-българомохамеданин и защитава тезата си,но това не беше темата тук за Боян а за нас.Бих искал да призова тези които наистина искат да има дискусия да обърнат внимание на абзаците обозначени в черно в същата тази тема в началото и след тях какво е написал ето... НАЧАЛОТО на Сайта,"

Екзоминът-Помак,-тука трябваше най-много да се наблегне на дискусията,защото касае нас помаците и помашкия ни сайт. "Радикализма на Форума"- същината на проблема от последните две седмици и накрая" www.pomak.eu- гласът на помаците по света"" .Бих се радвал да продължат в тази насока дискусиите.Накрая се обръщам истински човешки към Боян-Благодаря че си сред нас!.И още нещо много хора се опитват с небивали глупости да изкарат Боян в разни там със Саръевци.Това е поредната инсинуация и клевета,заставам пред вас и казвам че е лъжа,всеки който ме познава тук помаците и приятели знае,че говоря истината.С поздрави- Назми!!!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Към Рахмие Днес-отговора ти дето си споделила болките и тревогите в предната страница7 дава постинга на PNK, че НЕ си длъжна да се принизяваш на нивото на хората,който те нападат неоснователно.Най-силното оръжие е БЕЗРАЗЛИЧИЕТО! Виж аз и Ондер не им обръщаме внимание,знаеш какви гнусотии и лъжи се изрекоха.При теб е друго,ти си жена и по чувствително ги изживяваш.Знаем тук във Форума,че си изградила далеч от родния край и Родина дом,семейство,добра работа.Всеки който го е изживял далеко знае какво му струва всичко това освен много работа,упоритост и лично време в хабене на нерви особено в началото когато не знаем и езика.Винаги ми е правило впечатление че се гордееш с родния ти край Брезница и на семейството ти,както и това че никога не си ни зарязала тук сайта и форума ни,за разлика от други дето напуснаха нас в най-трудните мигове  помак.еu, така че горе главата,тук има мислещи хора!

Ismet DRAMSKY

• Guest
Разглеждайки подробно различните теми от форума и разните спорове и блокироваки на участниците, като през това време се заслушах в някои от песните на "Бийтълс" и без да ща се разбунтувах за нищо и започнах да мисля провокативно не революционно, но да ме ИЗВИНЯВАТ драгите модератори, не е нищо лично или насочено към тях, ако тръгнах да разсъждавам по следния начин!

Тези от това наше ръководството на админстрацията , може да не са нещо особено и дали не са а само шепа послушни птици! Най-напред по ред причине, спряха да пишат във форума, след някво решение за блокировка на "МЕТКАТА" и след това на "ЧЕЧЛИЯТА" и след това отвреме на време на доста други, без тези хора да са си упражнявали цветущо уменията си за обиди и псувни, както някои други!

Следва ли да се приема това за абсолютна нелогична постъпка, тъй като това е напълно ненужно и без това, онези неправилно низвергнатите спират да пиша поради някакви си свои лични причини! И този блокаж, дали не показва само някакъ страх от такива свободни в мнението си хора! След това, вече може да се появи и съмнение за поставата на пълен бан - без право за писане нито за четене. Това не би трябвало да се приема и за ненужно глупава постъпка на главний император! Защо? - ами защото е напълно ненужно!
То и без това много хора по тази причина накрая сами спират да участват и да пишат! Вчера, или днес беше, наш Боянчо подхвърли, че някакви от Неврокопско, както и "няколко чечнци", били терористи, подклаждали не знам какво си и т.н. Явно под "някои чеченци" се визира според мен основно човека с името - "Чечлията", което име по-скоро произлиза от географската област ЧЕЧ и други подобни. Да, но в БГ-то това име, няма абсолютно нищо общо с действията на чеченските терористи в Руската федерация! И от там вероятно едва въпроса, за интересно заключение на Величеството, на базата на какви действия и коментари авторът на подобно заключени е определил, че лицето Х заема някаква крайна позиция и то политическа, при положение, че може би подобно или подобни лица да са абсолютно безпартийни или дори да са отвратени от правенето на "политика" в БГ-то и другите земни кълбета по нашата вселена. Но както и да е, може да има и други причини, поради която да са блокирани или да не желаят да пишат тук, една от тях може да е именно всичките тези кавги постоянни.
Най-лесно от действията спрямо подобни лица , а защо не и  , че всеки от нас може да изпадне в подобна ситуация, и да се приеме от това, че ние ще се приемем и приравним на един друг анти-информационен форум. И в тук да се цели да има постоянно някакви кавги и някакви спорове. Ако човек поиска да влезе в сайта за да получи някаква информация за историята, бита и културата на помаците, какво открива, какво ще намира? Само караници и безредици, дето и Янето, "ваклото шиле" не би могло да предизвика такива! И от това да следват последствията, че да се превърне в нищополезен и да няма пускана почти на никаква полезна информация. Или, ако дори и да се  пусне такава, тя още на третия (най-много на петия) коментар вече да се е превърне в караница, или в масивен off-topic, като и в двата случая да продължава средно да 7-8 страници. И защо тогава да се нарича форума "гласа на помаците"? Това ли е гласа на помаците? Само караници и препирни? Когато някой помак се обади и поиска гласът му да бъде чут, той веднага ще е заглушен от гласа на силно подкладени "Панславяни", "Пантурки", "Етнопартиотаре-българе" или "Про-българе-или про-турке-настроени-помаци", като пак се достига до максимум 7-8 страници караници и off-topic!
И след разни блокажи или липса на всякакви стойностни коментари, някои да бъдат дори безмълвно обвинени в конспирация на национално ниво и планиране на терористични актове. И от това може да следва, че форума може остане като една черна космическа дупка със същите проблеми и да се чудим къде да търсим причините за това! И със сигурност те не са, ни най-малко в самите участници на форума, а и ни да се появяват и съмнения за това в неговото модрериано подвластие и отсъствие на или наличие на безконтролна или приглуша ломотеща свободия! Защото би трябвало един форум, един сайт, един вестник, една книга, една статия да има своя цел и своя идея?
Ако се парадира с това, че идеята е да бъде "гласа на помаците", то не бива истината да е жестоко различна от това, защото да не би излезе всъщност да е "гласа на тези, които искат да кажат нещо за , или към помаците". А за да се приеме наистина като "глас на помаците", трябва ли непомаците обиждащи всички останали да си мерят малко приказките или не, а ако не го правят, ще трябва ли да бъдат санкционирани от властимеющите във форума.
Не би подхождало на властимащите да заявяват, че това не било демократично, въпреки че демокрацията и интернет обществата по интерес и с определена идея си нямат нищо общо, тъй като демокрацията е политически модел и когато имаме форум с дадена идея, трябва да има "нежна" цензура, подобие на "нежната" революция върху това, което не се вписва в идеята! А и голяма част от истината май, че е, да не се ползват "властта", за да зазвучи наистина "гласа на помаците", премахвайки или ограничавайки вносителите на напрежение, (което все повече ескалира до 7-8 страници караници).
Защо трябва да навява съмнение за свише-шефство на властимащи с МеВеРейци, ДАНСаджии, ДеСеджии, и разни други .......джии, или кой като иска да ги именува разните товарищи, да не би от страх да не ги  нахокат, или пък да се разсеят съмненията за зле прикрита идея за вековное разобличение мечтание и нагласах помаци и его дисидентчици сред ним, да не би случайно те да сборуват и сделать "заговор хилядолетие" срещу някой, срещу нещо и ччем более срещу Великие Имперсках Интересах? И точно за това можно спрат большие полезни идеи и стойностних беседах, что ни будут изолирани или блокирани и липсата на всякякавая писменость, да доведат превръщение етот место в такое безнадеждное с минималная научна стойност, что будет далшее времене генерират само , кавги, караници и страници по новье досиета учасником, за да може завтра, други ден или след несколкое десетилетие и превратности  временах, почти всекий участник да има право да кандидатства за получаване на репресирание, дисидентские, антифашисткие или антинацисткие пенсиье! Та, върху това и аз се опитвам да размишлявам, щото гледай, старостта си иде, ей , и трябва да се помисле и за неква заслуженка пенсия, за да може поколение да каже нявга, умре си чиляка за правда за правда и за свободна изгода и за по-височка пенсийка от "народа"! Ама, то, народът ни вопъл ни стон, само му дай "зов за победу"! Ам, то не ще остане кой да побеждаваме, веч! Все ний победихме и всеки душман осталсья в киреч!    :o

Матйп, бе УИЛИ, майтап!   ;D  ???  :D  ;)

Offline dim56

• Forum fan
Вземам отношение по поста на Рахмие
Рахмие, щях много по-рано да реагирам, но предполагах, че визираните от теб хора ще имат доблестта поне на ЛС или по друг начин да ви се извинят . Но и аз ще ти кажа като Назми - горе главата, животът продължава, пък всеки рано или късно си получава по заслугите.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42