Author Topic: РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  (Read 93379 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline geraka

• Member
  • **
"Пази ме боже от приятели, от враговете сам ще се пазя"

Винаги съм се чудел на тази народна "мъдрост"... Може би приятели, трябва да се изписва с кавички? Или този "блестящ" ум, който я е "родил" е нямал приятели или не е разбирал смисъла на тази дума.  ;)

Offline Snake

• Forum fan
Tq v BG li e suzdadena  tazi narodna mudrost.

Offline geraka

• Member
  • **

О, значи саботажът е бил подготвян отдавна! Нищо ... пригласяйте си ... първите мнения на новите участници изказват много неща. 

Като не е твой проблема, тогава за какво се обаждаш?

А виденията не са за саботажи и конспирации, а за "фанатизираните действия на радикалната групировка от Неврокоп", присвоила си правата върху сайта www.pomak.eu .

......

Offline geraka

• Member
  • **
Tq v BG li e suzdadena  tazi narodna mudrost.

Е, и?

Offline Dobrev

• Forum fan
@ mustafa_b - НИКОГА няма да проявя уважение към човек, обидил родителите ми, без те да имат нищо общо нито с дискусиите ни, нито със сайта.
Бояне, имай доблестта да цитираш с линк. Винаги съм ценил това твое качество. Сега вече окончателно изгубих доверието и в него.
Думите по-горе не са мои! Единствената възможност аз да съм автор на това "изречение" е частичен цитат извън контекст.

Мустафа,
Не си ме разбрал. Не говорех за теб, а за уважението, което искаш да проявя към дадени участници. http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1837.msg20384.html#msg20384

Писанията на тези участници може да ги видиш и тук, то си личи кои са.
Няма как да ти ги цитирам, защото тези обиди бяха в лични съобщения от преди повече от 6-7 месеца. Освен ако администраторите не пазят архив на личните съобщения, иначе няма как да ти ги цитирам с линк.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Разбрах, Бояне! Видях името си в поредицата от цитати и не предполагах, че е обръщение към мен. Още съм раздразнен от снощи и дори не съм забелязал кльомбата. Извинявам ти се за недоразумението!

Offline Беглик

• Advanced member
Мустафа, вчера беше предоставил един много хубав текст от Корана. Познаваш ли поне един човек, който го спазва? Ако познаваш, то само като си помислиш за него раздразнението ти ще се смали.

Бояне, изкачвал ли си връх Бат. снежник? Ако да, то само като си спомниш за гледките, които се откриват от там, безсънието ти ще се намали значително.

Tralala

• Guest
С поведението си във форума, всеки засегнал се, може да опровергае или потвърди мненията и на абc, и на Ралица, и на автора, без да е необходимо сам да окачествява себе си субективно.
А по темата ще си позволя да перифразим рекламния слоган на сайта на БТВ "Влизаш любопитен, излизаш информиран" за pomak.eu така: "Влизаш любопитен, оставаш объркан."

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Сериозна дискусия се е получила през последните 12 часа...

Защо голяма част от пишещите се правят, че не разбират за какво иде реч? 

Първо Боян Добрев не е обвинявал и поставял под общ знаменател всички, които пишат тук.  В този форум има хора, с които е удоволствие да се водят дискусии.  Аз съм разговарял с доста от вас и ако не ми беше приятно, то не бих го правил, достатъчно ми е ценно времето.  Но има и такива, които мразят всичко българско и християнско, обиждат, нападат.  Подобно отношение е неприемливо, а не са малко случаите, когато това остава незабелязано от администраторите. 

Проблемът като цяло е съвсем елементарен.  Казвал съм и преди, че тук много често се борави погрешно с терминология, която не е ясна на всички - народ, нация, език, диалект, малцинства, демокрация и т.н.  Също така обърнах внимание в свой постинг вчера, че в този сайт никъде не е публикувано официалното мнение на ръководителите му по някои основни въпроси.  И когато на целия този фон започнат да се появяват призиви за отделен народ на територията на България в случая, със собствен език и собствен флаг, то това няма как да се тълкува двузначно. Именно тези обстоятелства с основание са причина всеки трезво мислещ гражданин на родината ни България да реагира по начин подобен на  реакцията на Боян Добрев.  Както виждате в случая изобщо не намесвам религията, защото правото на свободното й изповядване е гарантирано от Конституцията, а и религиозната принадлежност и етническата принадлежност са две коренно различни понятия. 

Тъй като предполагам каква ще е реакцията по отношение на написаното по-горе от мен, предварително искам да ви кажа, че в случая не би трябвало да се репликира с твърдения относно отношението към помаците, наблюдаващо се в определени среди, в частност визирам форума на Атака, които не намирам за основателни, но те са обект на отделна дискусия.                       

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Благодаря за съвета, Беглик! Ще го имам предвид. След снощната драма и аз прекарах безсънна нощ. Скоро ще трябва да изкачвам пак "Елтепе" ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
Аз одавна наблюдавам ПНК.Харесват ми някой негови мнения , макар че и сме били на обратни позиции.
Предлагам го за админ!
Нека да има и един представител на християнската общност!
Коментарите му са безпристрасни и умерени!
Освен това прави конструктивни предложения.

Метка,

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес!  Винаги съм се стремял да бъда обективен и безпристрастен с мненията си.  Може би не се е получавало във всички случаи, защото все пак не съм лишен от елементарните човешки емоции, а и човек винаги допуска грешки, просто така сме устроени. Но всички ние трябва да се учим от грешките си и да извличаме поука от тези на дедите ни!

Благодаря и за предложението ти за админ, но мисля, че с оглед най-вече професионалната ми ангажираност не бих могъл да приема евентуално такова.  Иначе с каквото мога, съобразно силите и възможностите ми бих помагал на този сайт да се развива, защото има нужда от него.           

Offline Rahmie

• Charter member
Сериозна дискусия се е получила през последните 12 часа...

Също така обърнах внимание в свой постинг вчера, че в този сайт никъде не е публикувано официалното мнение на ръководителите му по някои основни въпроси.

PNK2003,

Po koi tochno vaprosi iskash mnenieto na adminite...?

Mene lichno politika ne me interesuva, saytat imashe ot samoto nachalo tsel za kulturnata istorya, folklora, obichaite, bita, zapoznanstva... mejdu pomatsite ot tsyal svyat.

Otdavna ne mi se pishe, kato gledam kakvi golemi musulmani se izkarvat nashi chlenove tuka, bez da izbroyavam imena. Tezi nashi sashtite sa chlenove i vav edin drug sayt, kato gledat kakvi gavri tam se izvarshvat spryamo men. Kadeto tezi nashi golemi musulmani, ne obelvat daje i edna duma v zashtita, nali sme musulmani...?

Az edna jena pomakinya, maika i pri tova rodena vav dosta religiozen musulmanski rod, nikoga ne sam zabravila tezi tsennosti, ne sam si smenyala religiya... Moje da ne sam mnogo uchena, mnogo znaeshta, no ima tsennosti, koito rodat,  i vazpitanieto ti davat i ostavyat za tsyal jivot. A tuka tezi hora deto daje nyakoi koito, me poznavat, poznavat roda mi istoriyata mi moje bi po dobre ot mene, kakto i roda i istoriyata na moyat maj, koito sashto e ot selo Breznitsa, se pravyat na udareni i ne obelvat i edna duma, kak ne gi e sram...? Nyamat li pone malko dostoinstvo i da zashtityat edna jena ot rod ot svoeto selo, koito poznavat...

Da ne govorya za drugi musulmani sas koito sam si pisala na lichni poshti... kakvo e da si musulmanin pitam..? Samo da se tupash publichno po gardite che si takav li...? Da se radvash otstrani na gavrite, koito se sipyat po tvoi poznati... Kade e ostanala choveshtinata na musulmanite...? Takava pomiya po mene i oshte dvama admina, az prez jivota si ne sam chula, i to ot taka narecheni musulmani...

Kato govorya za musulmani, ne iskam da obvinya vsichki, ili pak nay-mako Mustafa_b, kogot az lichno uvajavam prekaleno mnogo... No znam che povecheto znayat koi sa tezi drugite...

No kakto kazvame Allah gleda, Allah zabavya no ne zabravya, i az vyarvam che e taka... Rano ili kasno vseki shte si poluchi zaslujenoto...

Offline Metka

• Forum fan
Метка,

Благодаря ти за добрите думи по мой адрес!  Винаги съм се стремял да бъда обективен и безпристрастен с мненията си.  Може би не се е получавало във всички случаи, защото все пак не съм лишен от елементарните човешки емоции, а и човек винаги допуска грешки, просто така сме устроени. Но всички ние трябва да се учим от грешките си и да извличаме поука от тези на дедите ни!

Благодаря и за предложението ти за админ, но мисля, че с оглед най-вече професионалната ми ангажираност не бих могъл да приема евентуално такова.  Иначе с каквото мога, съобразно силите и възможностите ми бих помагал на този сайт да се развива, защото има нужда от него.           

Ангажиран си както всеки от нас, но си поне съпричастен.Видимо е че се стараеш да общуваш по добър начин.
Естествено имаме разминавания относно пройзхода ни , но това не е препани камък.
За нас е важно че не си шовинист.
Освен това с никой не се заяждаш заради определено различие.
Има на много места примери как общуваш без проблеми с хора които имат крайни възгледи, независимо от религиозна принадлежност.
Обаче като че ли това поведение не се забелязва от форумците.А то е много важно за нас.

Макар да отдавам маловажно значение за произхода на който и да е било,
намирам за много удобно тука да споделя виждането си относно идентитета ми.

Считам себе си за пълноправен български гражданин с действащ български паспорт.Гордея се че България е остров на стабилноста, макар че в момента сме срам за Европа относно корупцията.
Но аз не съм виновен за това нито обособената общност към която принадлежа.Считам че именно тази общност, макар със нисък социален статус е пример за лоялност към Родината ни.Видимо е че накои искат да ни искарат инкубатор на религиозен радикализъм въпреки разграниченията ни от определени негативни тенденций.
Другото е че аз не смятам че мойте корени са от чист български пройзход. Имам доказателства за това.
В общноста към която принадлежа има родствени фамилий чиито корени са идентични с етноними на други общности които живеят на Балканите например:
- Турчинови;
- Бошнакови;
- Черкезови;
- Арнаутинови;
- Маджарови;
- Бекташеви;
-Арапови;
- Масърлиеви и така нататак....
Допускам че има и родове които имат български произход или корени, това е нормално.Но не говоря от името на онези които отхвърлят това.
Може би проблема не е в никои от тука които ги отрича тези неща, проблема е в балканската и българската етнография, която изглежда е обслужвала определени политически интереси и е игнорирала тези етноними.
Но пак повтарям за мене произхода не е важен, важното е че ние тука от много балклански държави можем да правиме мостове между нас.
Но съм категоричен противник на поръчково насилствено налагане на идентичност.
Добър пример е общуването ни с нашенците от Македония тука в самият сайт.
Считам също така за важно и факта че на практика нашата култура като синтез между османската култура от една страна и от друга страна след 1912 година до ден днешен сме част от българската култура и сме участвали доброволно в изграждането на българските институций.

Определено с културните връзки който създаваме тука, бихме могли да бъдем добър модел за подражание.
Имам  в предвид негативните стереотипи и неизживяни комплекси за национална идентичност между македонци,гърци,  турци, българи.

В коментарите ти определно забелязван насърчаване на тези тенденций за разбирателство между балканските общности, именно за това отново те предлагам за админ, може и символично за adviser.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Според мен, Рахмие, твоите констатации и твърдения са почти точно установени и за жалост на Помаклъка са си направо верни! Ако погледнем на много случки от живота, при които всеки е попадал случайно или не, то при подобни случаи, почти всеки е гледал да мълчи, да се скатае, да се скрие, да избяга да изрази лично мнение или защита, към своя събрат по съдба. Щото, това може да му навреди на него или да го постави в неблагоприятно положение и по-скоро се гледа, сеира отстрани с мисълта "нали мен лично не ме засяга", а понякога се мислим , че "така му се полага"! Те, това сигурно е една от чертите на Помаклъка с които не може да се гордее, нехарактерна ни за турци, ни за виетнамци, ни за араби, ни за цигани , нито пък за много, много общности. Ама, то и зато ни няма никъде по преброителните графички, дето си задаваме въпроси в другите теми. Това може да се види и по чужбината най-вече, черти с които като правя в момента сравнение си мисля, че Помаклъка си приличаме много по това и доста сходниме се с новобългарският етнос, за голямо съжаление и срам и на двете групи "великани" или мълчаливи "ДЖУДЖЕТА"! Сигурно с това , сме си само едни сеирджии и големи бабаити, но не там където трябва, а в собственото си самочувствие и самолюбие! Не знам случая, но от казаните горе думи, само предполагам и размишлявам! Ех, може и дано да съм грешник в тези си свои , глупави мои помисли!  >:(

Offline PNK2003

• Forum fan
Рахмие,

Лично на мен мнението на голяма част от админите ми е известно, защото почти всеки ден съм в този форум.  Но с цел да се предотвратят евентуални нападки към ръководството на сайта, мисля, че би било добре да се знае официалното му становище по някои от дискутираните "проблемни" въпроси.

По отношение на нападките спрямо вас и семейството ви не сте длъжна да се принизявате на нивото на хората, които ви атакуват неоснователно.  Просто бъдете силна в случая и използвайте най-мощното оръжие - безразличието!  Дори когато мразите, все пак изпитвате някакви чувства, които най-вероятно хората, които ви огорчават не заслужават...       

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42