Author Topic: РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  (Read 93370 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Исмет,отговарям ти най-искрено понеже като Админ минава и през мен- Метката НИКОГА НЕ е бил блокиран,дори и когато не пишеше временно профила му беше отворен и когато искаше можеше да пише,попитай него! За Чечлията имаше момент за едно кратко време Бан имаше причини,но отдавна може да си пише тук

Offline Kumuk

• Senior member
Браво Исмет. Сигурно си забелязал от доста време не бях се включвал във форума. Затова не можах да проследя какво стана  на 24.04 в Маниса. Разтаршувах се из форума защото ме интересуваше представлението на една Горда Помакиня идеалистка до мозака на костите си хаиди да и кажа и името: Скъпата за мене Daylek. Знаеш ли какво ми направи впечатление. Кое беше наи голямото събитийе и културно мероприятие за тази година на Помаците? Разбира се СЪБОРА В KARAAÇ MANİSA. Забележете Дами и Господа: никои от опонентите на така наречените ''радикални'' Помаци тук не е написал и един пост под темите за събора. Никои не го е интересува какво е станало там какво е вълнувало Помаците. Може да съм пропуснал някого но г-н Добрев ваш пост наистина не видях. Г-н Добрев а това което ще цитирам сега от поста ви ме нарани наи много:'' Референциите на съучениците ми християни обаче не бяха толкова премерени и често чувах етикета “помаци” зареден с известна доза негитивизъм. И до ден днешен това се възприема като обида в родния ми край и хората не възприемат с лекота този етикет. Това бе название привнесено отвън, название с което ни наричаха, когато изразяваха негативно отношение към нас, етикет поставен ни от българите християни.''  Аз никога не съм се срамувал да се нарека Помак и не познавам Помаци които да се срамуват и да възприемат като обида когато някои ги нарече Помак. Мога да напиша още много неща но ще спра до тук. Само искам да знаете че исках да отворя една тема ''Има ли нужда Исляма от Ренесанc и Реформа и Може ли да се направи реформа в Ислямския свят'' но точно заради някои хора тук се отказах. Както и да е да сте живи и здрави всичките. Каквото си мислите за нас Аллах да ви го даде два пъти повечне. Лека нощ.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ето и за Chechlyiata- profila mu,kazvai mu da pishe  ;) http://www.pomak.eu/board/index.php?action=profile;u=2208

Offline Metka

• Forum fan
Кумик, твоя грешка е че не си бил там.
Защото това бе празник не просто на помаците в Турция. Това бе триумф на помашка фолклорна експанзия.
Но кажеш ли "а", после трябва да кажеш и б, в, г и така нататак.
Затова бе нужно да преведеш текста на Daylek  за този събор и да го дадеш да го прочетеме на български.
Грехота е да се измъчваме така..
Това ще разведри и разкара задушаващата клюкарска атмосфера и клюкарското любопитсво

Offline Kumuk

• Senior member
Кумик, твоя грешка е че не си бил там.
Защото това бе празник не просто на помаците в Турция. Това бе триумф на помашка фолклорна експанзия.
Но кажеш ли "а", после трябва да кажеш и б, в, г и така нататак.
Затова бе нужно да преведеш текста на Daylek  за този събор и да го дадеш да го прочетеме на български.
Грехота е да се измъчваме така..
Това ще разведри и разкара задушаващата клюкарска атмосфера и клюкарското любопитсво

Извинявам се но наистина имам проблем с времето. Но все пак ще се опитам да преведа текста до края на тази седмица. А за това че е грешка че не съм бил там; Прав си но сигурно предполагаш че съм нямал физическата възможност иначе виж гризе ме съвеста че не съм бил там чак не мога да заспа и пак седнах пред компютара.  ;D

PETER

• Guest

Екзоминът-Помак,-тука трябваше най-много да се наблегне на дискусията,защото касае нас помаците и помашкия ни сайт. "

Да, и на мен това ми е любопитно.
Защо някои помаци се срамуват да се наричат помаци и защо за някои екзонимът помак е обида?
Разбира се мога да намеря инфо в мрежата, но ми е интересно Вашето мнение.

Ismet DRAMSKY

• Guest
Ами и аз незнам, що така ги е срам някои помаци от себе си и от Помашкото! Сигурно се комплексират от нещо , или пък им е по-хубаво да се наричата "турко-мюслимани" или пък "българе-христиане" за да избягат или да се скрият от националността или народността, без да я объркват спрямо различната религия или спрямо различната народно "турчин" или "българи", което не значи автоматически "чист мюслиманин" или "чист християнин", според териториалното си постоянно пребиваване! Според мен, това най-добре може да ни обясни, някой такъв срамуващ се от себе си и от рода си Помак - я от Златоград, я от Старцево, я от Беден, я от Брезе, я от Чепеларе или от некво друго извъземно помащко селце! Много ми е чудно тази неясна срамота! Остава да чакаме в сайта де се влючи някой такъв, срамещий се от истинския живот - Помак или пък бивш Помак!  :o

Offline Ralitsa

• Member
  • **
Ами и аз незнам, що така ги е срам някои помаци от себе си и от Помашкото! Сигурно се комплексират от нещо , или пък им е по-хубаво да се наричата "турко-мюслимани" или пък "българе-христиане" за да избягат или да се скрият от националността или народността, без да я объркват спрямо различната религия или спрямо различната народно "турчин" или "българи", което не значи автоматически "чист мюслиманин" или "чист християнин", според териториалното си постоянно пребиваване! Според мен, това най-добре може да ни обясни, някой такъв срамуващ се от себе си и от рода си Помак - я от Златоград, я от Старцево, я от Беден, я от Брезе, я от Чепеларе или от некво друго извъземно помащко селце! Много ми е чудно тази неясна срамота! Остава да чакаме в сайта де се влючи някой такъв, срамещий се от истинския живот - Помак или пък бивш Помак!  :o

Sled tova strahotno privetstvie edva li nqkoi takyv 6te se vklu4i v saita! Nai-malkoto za da obqsni kak i za6to se 4uvstva po tozi na4in.
Peter, mislq, 4e v tozi post po-gore se krie otgovora na vyprosa ti....

Offline Metka

• Forum fan
Sled tova strahotno privetstvie edva li nqkoi takyv 6te se vklu4i v saita! Nai-malkoto za da obqsni kak i za6to se 4uvstva po tozi na4in.
Peter, mislq, 4e v tozi post po-gore se krie otgovora na vyprosa ti....

Rallitsa, искам да те питам - Ти чустваш ли се нещо дискриминирана тук?
Чустваш ли си че си дискриминирана с нещо в своята Реалност?
Разкажи ама в друга тема.
Има напредвид че във всяка една общност има връзки на съвместимост и несъвместимост.Опровергай ме ако не етака.
Има приемливи различия и има неприемливи различия.
Има граници на "другостта".
Има даже и различна другост от тази която познава всеки един от нас.
Може би не ни разбираш понякога поради това че или не ние премаш такива каквито сме или доста неща свързани с травматичното ни минало не са ти понятни. В това няма нищо лошо, човек се учи докато е жив.
Ама разкажи ако имаш случай дали си била дискриминирана по този повод за който намекваш.

Offline shaban

• Forum fan
"Помак" не е  екзоним.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC

Определението "Помак" ,вече циркулира в обръщение като екзоним -/ външно название/  и ендоним /самоназвание/ , а това вече си е почти чист етноним. Така мисля.

Tralala

• Guest
Ами и аз незнам, що така ги е срам някои помаци от себе си и от Помашкото! ...Според мен, това най-добре може да ни обясни, някой такъв срамуващ се от себе си и от рода си Помак - я от Златоград, я от Старцево, я от Беден, я от Брезе, я от Чепеларе или от некво друго извъземно помащко селце! Много ми е чудно тази неясна срамота! Остава да чакаме в сайта де се влючи някой такъв, срамещий се от истинския живот - Помак или пък бивш Помак!  :o

Не отговарям на изискването ти да се включа, но...защо се говори за "срамещи се"??? Не може ли да са "чувстващи се..." Да се чувства българин мюсюлманин невъзможно ли ви изглежда? Не мисля, че е взаимноизключващо се такова етно-религиозно самоопределяне. Интересно е, ако такъв потребител представи усещането си и чувствата си и без да е обвиняван в "предателство", моля.

Offline jemal

• Historian
                                         QUO VADIS BOYANE?

Най- напред поздравления за опита ти за анализ на развитието и тенденциите в www.pomak.eu. Постинга  ми ще следва структурата на ващият и ще третира същите проблеми. Сайтът помак.еу за краткото време откакто съществува се превърна в полезно място за среща на помаци от различни краища на света,където могат да бъдат дискутирани всякакви аспекти от живота и ежедневието на помашката общност пръсната в различни  страни. Докато живях в България винаги съм бил част от живота на общността си за разлика от теб, преживявал съм по свой начин в душата си всички моменти на превратното време наречено възродителен процес, в резултат на което фамилията ми бе пръсната на няколко континента, а много от роднините ми лежаха по затворите, затова, че не приеха извършваната политика от Българската държава. Раните от това дълго ще носим със себе си и никога няма да зараснат.
Ужасен си останал от идеите и хипотезите за произхода на помаците направени във форума! А какво би казал за всички онези професори и академици изобщо интелектуалци в изстрадалото ни отечество, които явно с псевдотрудовете си или с мълчанието си подкрепиха т.нар. въздодителен процес. Защо не се намери един интелектуалец който да се извини на общността за нанесените и беди през 20-то столетие. Всички вкупом си измиха ръцете със известния марков сапун „...изъм”.И до днес няма и един осъден, даже символично за възродителния процес. Или ти го приемаш за завършващ етап на българското възраждане?
  Ислямското изповедание понесе най-тежко ударите на в.п-с, не беше лесно да бъдеш имам или ходжа в онези времена, хората дръзнали да продължат ислямските традиции веднага попадаха под ударите на Държавна сигурност . Българската държава системно унищожаваше всички опити за свободно развитие на изповеданията в страната. Каде според тебе трябва да се учат новите лидери на ислямското изповедание? Може би в католическите и протестантските университети на запад или в православните академии на Русия. Естествения център на исляма са  Арабските страни и е съвсем естествено там да отиват да се учат младежите посветили се на вярата, бих се радвал ако нашите младежи завършват най-престижните университети от тях. Какво дава Българската държава за да помогне на религиозните общности и конкретно на помашката в това отношение?
Наистина извади на бял свят много материали сварзани с помашката и балканска история във форума за които наистина заслужаваш похвала, но това не значи, че проблемите са изяснени. Само един пример, през 1930 година в Лондон излиза книга на английския историк Steven Runciman озаглавена The History of the First Bulgarian Empire, книга с големи достойнства, която намери бял свят в любимото ни отечество 60 години по-късно само защото поддържаше хунската теория за произхода на българите.
Израснали сме в една, почти идентична социална и битова среда, аз съм минал горе долу по същата пътека малко преди тебе и съм свидетел на отношението на мнозинството към малцинството в страната ни.Преглътвали сме и преживели всякакви подмятания и намеквания по адрес на помаците, но така бе възпитавано българското общество в прословутия патриотизъм. Създаването на етнонима българо-мохамедани и неговото налагане в публичното пространство поставя началото на официалното изолиране на помаците в зората на третата българска държава.Определяйки и  наричайки ги българо-мохамедани,нещо което звучи като българин, но не съвсем, българин с  едно наум,  т.е. нещо като Петко Бочаровата фраза „ Да, ама не”, има пагубни психологически последици във възприемането на общността като нещо равнопоставено, още по малко идентично. Десетилетия наред се тръбеше, че православието е онази сила запазила българското и българския народ в годините на Османската империя. Изниква въпроса, как в продължение на повече от 5 века, при абсолютно различна религиозна доктрина помакът запазва своят език непокътнат, ревностно отстоява всичките си традиции и обичаи, даже ги развива по един уникален начин.Османлиите са имали достатъчно време да ни направят други, или каквито си искат, но не са успяли. Факта,че говориш български, не те прави автоматично българин, чувството за принадлежност към определен народ не се вменява насила. Спомням си един интересен виц от времето на смяната на имената на турците в България през 1984 година. Иванчо попитал Марийка, колко вида българи има в страната?  тя отговорила,че не знае,тогава Иванчо ги изредил: българи 1300, българи 1300S (ec) и българи 1300 фес. Така, че извода си е твой...
Разбираемо е,че във форума се сблъскват много крайни мнения, но това е реалността – разни хора, разни идеали. Неприятно  и  крайно грозно е когато се отправят лични нападки, а се избягва същината на проблема който е разискван.Участниците в подобни схватки само показват своето умствено безсилие, интелектуална и нравствена ограниченост.
Наричаните от теб опоненти с определенията като:радикални муджахидини, фанатизирани и тесногръди хора, също показва твоето безсилие да бъдеш убедителен в твърденията си и позициите които отстояваш, така, че можеш да поработиш повече по въпроса.
Твърдението ти за радикализирането на форума ни няма нищо общо с действителността, не посочваш нито една статия, журналист или издание в подкрепа на цифрите които цитираш.Прилича ми повече на мнение почерпено от човек, който чете националистическите форуми.Нашият форум по никакъв начин не е пропагандирал сепаратистки или подобни идеи, мисля, че в сайта www.pomak.eu като цяло болшинството от участниците са наясно с критериите които са заложени в неговите правила. Воинственост и сепаратизъм са определения много пресилени и нереални за помашката общност като цяло. Те се използват от определени среди в България, само и само с предизборни цели и извличане на електорални дивиденти в предстоящите избори през лятото.
Нямам намерение да поставям диагнози, но смятам, че участниците в помак.еу са нормални хора,всеки със своите грижи и проблеми, страхове и тревоги, много от нас прокудени от родния край по едни или други причини.Призовавам всички към по- голямо уважение на опонента в спора, нега дискусиите бъдат ожесточени но не забравяме, че всеки един е роден от майка и никой не си я е избирал.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Jemal, в постинга ти има много истини казани! Като цяло нас помаците и за в бъдеще ще сме си Помаци.Историята е различна за всеки исказал се.Къде е истината за помаците!!!. Така и ще спорим,важно е да се знае ,че има такъв народ и ще го има,а как  други се опитват да ни определят не значи нищо.За мен най-важно е всеки за себе си да се САМООПРЕДЕЛИ КАК СЕ ЧУВСТВА.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Да Назми, най-важното е как се чустваш, а не друг да ти казва кой си. Да не сме животни, та да ни слагат етикети какви сме, кои сме. Помаци сме и нашето потомство ще са помаци и ще има помаци докато съществува този временен свят.
И защо трябва да се срамуваме, че сме помаци? И защо трябва да се крием, че сме помаци? Докато ние не уважаваме себе си, и другите няма да ни уважават.
Знам много примери за помаци и помакини, които са уважавани, защото казват истината и се гордеят, че са помаци. Но винаги щом започнем да се срамуваме, то веднага ще ни намразят.
Пак казвам - уважавай себе си, за да те уважават останалите

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Благодаря, jemal. Много добро и истинско описание на помашката действителност. Аз също бих искал да напиша нещо подобно, но поради лошо стечение на обстоятелствата /роден съм 1974г./ ми е била отнета възможността да израстна в помашка среда. До навършване на пълнолетие съм живял само 3 години в с.Корница. Но и те са достатъчни да запомня бремето на помаците в годините на ВП.

Що се отнася до Боян Добрев, той отдавна си има проблеми с Неврокопския край. Може би си мисли, че помаклъка няма кой знае колко общо с ислямската религия, затова се дразни от "шалварите" и другите нетипично български /християнски/ носии. Това си е негово право. А наше право е докажем, че не е прав.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1052.0.html

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42