Esir Kampındaki Güreş:
Molla Seyit, Balkan Savaşı' na katılmış, büyük kahramanlıklar göstermiş, esir de düşmüştür. 5 yıl esir kalmış. İngilizler güreş yapan pehlivanları esirlere gösterip:
- Bizim pehlivanlarla güreşecek var mı? diye sorduklarında,
Seyit pehlivan:
Ben güreşirim, der. Güreş başlar. Seyit pehlivan rakibini yakalayıp, yıkacağına aklı kestikten sonra, yerden bir taş alır, bir kaç kez sıkar, sonra pa-zularını şişirir. Böyle yapınca arkadaşları Seyit Pehlivan' m galip geleceği işaretini aldılar. Çünkü; her güreşten önce Seyit Pehlivan böyle yaparmış. Çetin bir güreş sonunda Seyit Pehlivan Sicimoğlu gibi, İngiliz güreşçiyi de sırt üstü vurur. Seyit Pehlivan' ı iyi bir döverler. O sırada elinde pala bıçakla kalabalığı yararak gelen bir kişi Seyit Pehlivan'ı alıp, kaçırır. Türk esirleri Molla Seyit Pehlivan'ın öldürüleceğini zannederek çok üzülürler. Birkaç ay Seyit Pehlivan esir kampına gelmez. Kampa aşırı derecede kilo alarak döner. Bu sürede Seyit Pehlivan'ın beslenerek zürriyetinden faydalanıldığı anlatılıyor
Esrarengiz Yıkılışı:
Güreşi dillere destan olan Molla Seyit Pehlivan'ın yıkılışı da esrarengiz. Kendi köyünde bir güreş esnasında peşrev yapar;
- Dişime göre bir pehlivan yok ki halka biraz güreş göstersem, der. O sırada omuzunda heybesiyle zayıf bir kişi:
- Ben güreşecektim diye seslenmiş. Halk: "daha önce gelseydin, baş güreş kaldı" der.
- Olsun, ben de başa güreşirim, diyerek, Seyit Pehlivan'ı tuş eder üzerine oturur. Kalkıp halkı selamlar:
- Bana Pomak Pehlivan derler. Başa konan mükâfatı, Sorgun'daki Urfani'nin Hanı'na götürün, der.
Seyit Pehlivan ağlayarak sahayı terkeder. Pomak Pehlivan' m nereli, kim, oraya nasıl geldiği hususunda kimse bir şey bilmiyor. Geldiği gibi sır olur.
İnsan güzeli diye tarif edilen Seyit Pehlivan'ın hanımı bir zurnacıyla kaçar. Sonu sefalet içinde öldüğü anlatılıyor. Sülâlesi Mehmet Ali adında bir torunu güreş yaparmış. Ancak o da askerde ölmüş. Molla Seyit Pehlivan ve bütün pehlivanlarımızı rahmetle analım.kAYNAK;
www.yozgatsorgun.bel.tr/index.php?module=modul_tek&modul=127&cat=391 - 81k -
Pomak Pehlivan' m nereli, kim, oraya nasıl geldiğn bilinmesede sitemizde sanada kucak açtık ve artık ölümsüzsün sorgunlu pomak pehlivanım,