Author Topic: Малцинствата  (Read 70798 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Ynt: Малцинствата
« Reply #60 on: May 09, 2009, 15:16 »
Дали съм доволен или не си е моя работа..
Кажи нещо по темата..И пак ще припомня върпоса "Къде по света човек самоопределил се като "помак" бива записван под този термин в графата "етнос" и къде може да се прочете такава официална статистика"
Благодаря!

В Гърция!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #61 on: May 09, 2009, 15:41 »
"Повчето форумци сме роднини и познати". Виж какво казваш..това дори се забелязва от пръв поглед..
а какво е подзаглавието на сайта - "The voice of pomaks" - "Гласът на помаците"
Не е никак коректно да се говори от шепа хора за всички помаци по света..
Иначе подзаглавието трябва де се промени на "Гласът на помаците - рода Х."
Никой не ми отговори обаче как е по света..Има ли някъде възможност, при свободно изявяване на самоопределение като "помак" същия термин да бъде вписан в официалната статистика на съответната държава..
Ако го има , моля,. посочете къде?

Пропуснал съм много интересна част от дискусията. kavala_123 е проговорил на български! Още снощи след 3-тия постинг на kavala_123 предупредих Назми, че този е поредния ник на асанвата_пейка. Чудя се толкова ли е трудно да се забрани достъпа на подобни участници по IP. Станахме за смях! Вече не знам с кого разговарям в този сайт! Новоизлюпените клонинги нямат край...

а какво е подзаглавието на сайта - "The voice of pomaks" - "Гласът на помаците"

Предлагам подзаглавието на сайта да бъде "Клонираните атакуват!", а докато трае атаката да си почина. То бива наглост, ама тази минава всякакви граници!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #62 on: May 09, 2009, 16:05 »
Назми, пази сайта от политика!
Отвори ли се кутията на Пандора спиране няма!
От опит го знам. Сайта е за култура и политизирането му ще промени облика му!
Нека  да се отвори на друго място дискусия за политика с друг домеин или адрес.
Превръщането му в политическа арена ще докара тука кохорти от  шовинисти .
Засега културния характер на сайта е бариера пред всякакв вид шовинизам.
Аз съм критикувал доста остро неведнъж ДПС, но каде бяха тези тогава да ме подкрепят?
Оставете нещата такива каквито са и пишете по темата за малцинствата и интеграцията им .
Политическата интеграция е еманация на определен политически модел , но тука става въпрос за друго - културна интеграция и развитие на малцинствените общности.

И Назми не се поддавай на определни пристрастни идеологий.Те са повече от нас и знаят повече от нас, просто не сме готови още да водиме дискусии с тях.
Имаи напредвид че те изобщо не се съобразяват с факта че помаците не са само в България!

Но това не ни пречи да се рабираме помежду си както го правиме с Горанците.
Докато те имат огромно проблеми с отношението си с македонците, сърбите, гърците и турците!
За това не трябва да позволяваме да ставаме отново раяменна монета или пък да ни употребяват срещу останалите балкански общности.

Напълно подкрепям.Стане ли това ,което Метка споменава,помаците ще сме поставяни винаги в ъгъла.

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #63 on: May 09, 2009, 16:10 »
Относно малцинствените групи, етносите, самоопределението и доброзорното понявга самоопределение, съчетано с объркването на - народност, нация, религия, етническа и верска принадлежност, имам въпрос към "Българина", понеже определяше някои от етносите, където е много важно при преброяването през 2001г. и за следващото, то тогава имаше определени групи - българи, турци, цигани (роми) и всички останали бяха в графа (.............), което за мен беше много обидно, че като етно група и общност - Помаци , нийде ме нямаше! И когато се опитах да обяснявам на преброителя, че аз съм Помак и искам да се запиша като такъв, знаеш ли какво стана? Тръгнаха едни приказки, коментари, увъртания, "че такива е нямало", "не е хубаво така да се пише", "това е неправилно", и тем подобни глупости и направо след 1 час разправии, се чудех да се смееш ли , да плачеш ли, да псуваш ли и т.н.? Значи на мен, човека където се чувствам що-годе грамотен и то сигурно доста повече от преброителя ми се създават такива пречки, а какво остава за по плашливите и притеснителни възрастни хора Помаци или дори и по-млади! Ами, има такива които въобще няма да реагират, щото голяма част от Помаците не искат да си имат разправии с властта и тогави, как искате да се пишат тези хора. Някои, българи, други турци, трети марсианци и китайци както стана по ЧЕЧ.а и други смешни неща, само и само да бъде накърнено и незачетено отново достойнството на онези които се смятат като малцинство Помаци. Та между това въпроса ми беше към "Българина" - как ще определиш онези около 5 - 6 млн. души по неофициални данни -Помаци и техни наследници ,които от последните 130 години са изселвани, прогонени къде доброволно, къде доброзорно от пределите на България, Гърция, Македония и се намират в момента В Р.Турция? Като какви по народност, по етнос, по общносттна група, по религиозен признак и т.н.? Интересно ми е неговото журналистическо мнение! Ами, там има и чисто помашки села, що не направите един репортаж или статия! Обаче не им казвайте, че са българи, щото от разни "националисти" , това в повечето случаи се възприема, все едно да кажеш "християни", което е една много-много голяма обида за тези хора! Що не правите така, че тези хора да ви възприемат като братя, ами последните 100 години доказвате все обратното, сякаш те са ви най-големите врагове и все ги подценявате, все ги бесите и колите (1912), все ги връщате в "лоното на христа" и един куп недомислици, драги ми журналисте!   ??? :o

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #64 on: May 09, 2009, 16:12 »
Пропуснал съм много интересна част от дискусията. kavala_123 е проговорил на български! Още снощи след 3-тия постинг на kavala_123 предупредих Назми, че този е поредния ник на асанвата_пейка. Чудя се толкова ли е трудно да се забрани достъпа на подобни участници по IP. Станахме за смях! Вече не знам с кого разговарям в този сайт! Новоизлюпените клонинги нямат край...

Предлагам подзаглавието на сайта да бъде "Клонираните атакуват!", а докато трае атаката да си почина. То бива наглост, ама тази минава всякакви граници!
И аз го предупредих.Писах нарочно по гръцки,защото имам извесни познания и говоря свободно за да пробвам въпросния гръцки помак.Не ми се отдаде възможност да разоблича мнимия.Такива са по-опасни от Пасков,който е открит и има ясна позиция,макар да не е сходна с моите виждания за Балканите.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #65 on: May 09, 2009, 16:17 »
Относно малцинствените групи, етносите, самоопределението и доброзорното понявга самоопределение, съчетано с объркването на - народност, нация, религия, етническа и верска принадлежност, имам въпрос към "Българина", понеже определяше някои от етносите, където е много важно при преброяването през 2001г. и за следващото, то тогава имаше определени групи - българи, турци, цигани (роми) и всички останали бяха в графа (.............), което за мен беше много обидно, че като етно група и общност - Помаци , нийде ме нямаше! И когато се опитах да обяснявам на преброителя, че аз съм Помак и искам да се запиша като такъв, знаеш ли какво стана? Тръгнаха едни приказки, коментари, увъртания, "че такива е нямало", "не е хубаво така да се пише", "това е неправилно", и тем подобни глупости и направо след 1 час разправии, се чудех да се смееш ли , да плачеш ли, да псуваш ли и т.н.? Значи на мен, човека където се чувствам що-годе грамотен и то сигурно доста повече от преброителя ми се създават такива пречки, а какво остава за по плашливите и притеснителни възрастни хора Помаци или дори и по-млади! Ами, има такива които въобще няма да реагират, щото голяма част от Помаците не искат да си имат разправии с властта и тогави, как искате да се пишат тези хора. Някои, българи, други турци, трети марсианци и китайци както стана по ЧЕЧ.а и други смешни неща, само и само да бъде накърнено и незачетено отново достойнството на онези които се смятат като малцинство Помаци. Та между това въпроса ми беше към "Българина" - как ще определиш онези около 5 - 6 млн. души по неофициални данни -Помаци и техни наследници ,които от последните 130 години са изселвани, прогонени къде доброволно, къде доброзорно от пределите на България, Гърция, Македония и се намират в момента В Р.Турция? Като какви по народност, по етнос, по общносттна група, по религиозен признак и т.н.? Интересно ми е неговото журналистическо мнение! Ами, там има и чисто помашки села, що не направите един репортаж или статия! Обаче не им казвайте, че са българи, щото от разни "националисти" , това в повечето случаи се възприема, все едно да кажеш "християни", което е една много-много голяма обида за тези хора! Що не правите така, че тези хора да ви възприемат като братя, ами последните 100 години доказвате все обратното, сякаш те са ви най-големите врагове и все ги подценявате, все ги бесите и колите (1912), все ги връщате в "лоното на христа" и един куп недомислици, драги ми журналисте!   ??? :o
Аз се чудя защо ги правите богове на света.Не им дължим обяснение.Не им отговаряйте и не ги питайте излишно.Те имат за цел само да провалят сайта в който споделяме помаците.Не им обръщайте внимание,все едно ги няма.Само така този сайт ще го има...........

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #66 on: May 09, 2009, 16:57 »
Относно малцинствените групи, етносите, самоопределението и доброзорното понявга самоопределение, съчетано с объркването на - народност, нация, религия, етническа и верска принадлежност, имам въпрос към "Българина", понеже определяше някои от етносите, където е много важно при преброяването през 2001г. и за следващото, то тогава имаше определени групи - българи, турци, цигани (роми) и всички останали бяха в графа (.............), което за мен беше много обидно, че като етно група и общност - Помаци , нийде ме нямаше! И когато се опитах да обяснявам на преброителя, че аз съм Помак и искам да се запиша като такъв, знаеш ли какво стана? Тръгнаха едни приказки, коментари, увъртания, "че такива е нямало", "не е хубаво така да се пише", "това е неправилно", и тем подобни глупости и направо след 1 час разправии, се чудех да се смееш ли , да плачеш ли, да псуваш ли и т.н.? Значи на мен, човека където се чувствам що-годе грамотен и то сигурно доста повече от преброителя ми се създават такива пречки, а какво остава за по плашливите и притеснителни възрастни хора Помаци или дори и по-млади! Ами, има такива които въобще няма да реагират, щото голяма част от Помаците не искат да си имат разправии с властта и тогави, как искате да се пишат тези хора. Някои, българи, други турци, трети марсианци и китайци както стана по ЧЕЧ.а и други смешни неща, само и само да бъде накърнено и незачетено отново достойнството на онези които се смятат като малцинство Помаци. Та между това въпроса ми беше към "Българина" - как ще определиш онези около 5 - 6 млн. души по неофициални данни -Помаци и техни наследници ,които от последните 130 години са изселвани, прогонени къде доброволно, къде доброзорно от пределите на България, Гърция, Македония и се намират в момента В Р.Турция? Като какви по народност, по етнос, по общносттна група, по религиозен признак и т.н.? Интересно ми е неговото журналистическо мнение! Ами, там има и чисто помашки села, що не направите един репортаж или статия! Обаче не им казвайте, че са българи, щото от разни "националисти" , това в повечето случаи се възприема, все едно да кажеш "християни", което е една много-много голяма обида за тези хора! Що не правите така, че тези хора да ви възприемат като братя, ами последните 100 години доказвате все обратното, сякаш те са ви най-големите врагове и все ги подценявате, все ги бесите и колите (1912), все ги връщате в "лоното на христа" и един куп недомислици, драги ми журналисте!   ??? :o

Исмет, задаваш ми труден въпрос. Не съм ходил в тези села и градове в Турция, в повечето от които преди 1912 г. са живели българи и малоазийски гърци. Затова и не мога да кажа нищо конкретно. Мога само да предположа, че огромната част от тези хора вече няколко поколения са с турско самосъзнание. И названието "помак" при тях, пак предполагам - е по-скоро да се покаже, че родът им е от Балканите, а не от Анадола или Крим, примерно.

Исмет, ще бъде интересно да се види при преброяванията в Турция дали въобще има графа "помак" и ако - да колко хора са се самоопределили като такива. А и по принцип ще е интересно в Турция какви графи за малцинства има...

В това е голямата разлика между нашите български мюсюлмани и тези, които сега живеят в Турция. За голямо щастие Родопите все още са твърдина на българщината. Ако изключим двайсетина села, където откровено се турчеят, то в останалите хората все още са си с българско самосъзнание. Надявам се да си останат такива, въпреки опитите на всевъзможни учени да "ремонтират" историята ни.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #67 on: May 09, 2009, 17:06 »
Мога ли да те помоля да ми кажеш какво влагаш в думите - "Твърдина на Българщината"?

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #68 on: May 09, 2009, 17:08 »
Мога ли да те помоля да ми кажеш какво влагаш в думите - "Твърдина на Българщината"?

Аз знам ,обичат да имат защита изотзад......... ;D

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #69 on: May 09, 2009, 17:12 »
Румен Родопски, Валя Балканска, Георги Чилингиров, Надежда Хвойнева, 100-те каба гайди, "Излел е Делю хайдутин", "Девойко мари хубава", красивите носии и т.н., и т.н. Тази планина е душата на България бе, хора!!! Осъзнавате ли го?

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #70 on: May 09, 2009, 17:18 »
Румен Родопски, Валя Балканска, Георги Чилингиров, Надежда Хвойнева, 100-те каба гайди, "Излел е Делю хайдутин", "Девойко мари хубава", красивите носии и т.н., и т.н. Тази планина е душата на България бе, хора!!! Осъзнавате ли го?
Въпроса Вие дали го осъзнавате.И защо се гордеете с В.Балканска/помакиня/и Р.Родопски/помак/ щом плюете с/у помаклъка постоянно.Какво направихте вие за тази планина та си преписвате заслуги-използавате я само за туризъм и до там стига вашата активност,като вампири.Защо не обърнахте внимание защо помаците се турчеят.Отговора е ,че във Вас виждат само омраза-мащеха пълна с омраза не се обича,така да знаете................Повече няма да отговарям на хора с предрасъдаци и ограничено мислене..............

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #71 on: May 09, 2009, 17:33 »
Всеки човек има предразсъдъци, Хаваллар. Аз лично не мразя нито един родопчанин. Сърцето ми е отворено. Замисли се точно в кои райони на Родопите най-силно е развит туризмът и защо е така. Защо там не се оплакват от липса на инвестиции, защо стандартът им на живот е по-висок дори и от София? Защо чужденците се "избиват" да ходят там? И защо там вече не разчитат на тютюна и на ДПС? Защо там никой не те гледа с подозрение и никой под сурдинка няма да каже: "Мани го тоя изрод, гяурин!"

Трябва широко да отворим прозорците си, а не да слагаме двуметрови дувари и метални решетки. Това е Европа, братко...

Неслучайно точно от Родопите тръгва най-великото учение за живота, повлияло на всички религии - орфизмът. Орфей може и да е мит, но е в сърцата на милиони хора по света, защото е символ на добротата и мира и на баланса между човека и природата.

Затова и Родопа планина е душата на България! А може ли един човек да живее без душа?

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #72 on: May 09, 2009, 17:45 »
"Българине", мен Турция не ме вълнува толково много, щото си живея в България и се интересувам какво става тук, още повече, че нали сега БГ е демократична Евространа ,що трябва да гледаме недостатъците първо на Турция и след това на България. Дайте да си оправим нашите бакии и па тогава да гледаме другите страни. Ако, не ти е известно помака - Кемал Ататюрк е създала съвременната турска държава и по някое време е решил да се определи като турчин с думите, където ги има почти на всеки негов паметник. ами, човека така си е решил и нищо, какво можем да му кажем. Аз за сега се определям като Помак , а такива като Вас и тове не ми позволяват! Как да ги разбираш такива хора, никой не може да ти каже и да даде разумен довод! Може би и аз ако тръгна да се определям като някои подобни лица, ще вдигнете врява до небето, но не съм толкова порасъл и не съм толкова заслужил за дадена държава! Какво значи тук, някакъв си етнос и някаква си принадлежност, ще попиташ! Ами, на първо време е това, че все някой друг се опитва ми я налага и това е най ядното!  :o

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #73 on: May 09, 2009, 17:51 »
Исмет, отговорих ли ти по задоволителен начин на въпроса, който ми зададе преди?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #74 on: May 09, 2009, 17:57 »
Дали съм доволен или не си е моя работа..
Кажи нещо по темата..И пак ще припомня върпоса "Къде по света човек самоопределил се като "помак" бива записван под този термин в графата "етнос" и къде може да се прочете такава официална статистика"
Благодаря!
Neşto po temata ştom si merakliya. V moya grad i okolnostite mu jiveyat nad 20 000 Pomaka i na vsiçki im e ubidno ako gi nareçeş bılgarin. Zaşto tova e taka, zaştoto ot stotica godini nasam vinagi sa bili maltretirani ot bıgarsliya etnos, moje bi i poradi tezi priçini da sa predpoçeli islama.  Ne sım çuval nikade  ot nikoy Pomak da e kazval çe Pomacite sa s bulgarsko poteklo. Dostatıçno e da se pogledne vırhu mongolo-aziatskite belezi na bulgarskiya etnos za se ubedite v tova. Vıpreki çe osnovnata cel na naşite sporove tuk tryabva da e za mirno sıvmestno sıştestvuvane sıs sıjalenie vijdam kak nyakoi uçenpetkovci se opitvat da natrapvat etniçeska prinadlejnost na drugi koeto e v razrez kakto s izraza dobronamereno otnoşenie taka i s evropeyskite normi kıdeto se dava pravo na vseki çovek sam da preceni prinadlejnostta si. No sled kato vsiçki etnisi se otkazvat da se sçitat za bulgari, togava razbirame zaşto i nyama grafa za Pomaci i dr.  Tozi socialen fenomen e ot dılgi godini nasam i izglejda çe oşte mnogo dılgi godini şte prodılji zaştoto v tazi strana preobladava socialnata bolest '' faşizoid'' i e preminala v dılboka hronika. Za vaksina moje da se obırnete kım TR kıdeto nyama i pomen ot etniçeski spor vıpreki çe etnosite sa popveçe ot 77. İmenno zatova TR e bila priyut na milioni etnosi ot cyal svyat.  Prez 15 vek İmperiata dava ubejişte na poveçe ot 20 000 evrei napusnali İspania kıdeto sa bili izgaryani jivi. Narodi koito ne se pouçavat ot istoriyata sa obreçeni na pagub. Ayde sega po umnata i bez vızrajdane. Vseki si znae çergata i ne şte drugi da mu se bırkat ta ako şte i jurnalisti i ministri da sa.