Author Topic: Малцинствата  (Read 70680 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fotakiev

• Guest
Ynt: Малцинствата
« Reply #45 on: May 09, 2009, 13:43 »

Какво предлагте да се пише в графата вместо "други"?

kavala_123

• Guest
« Reply #46 on: May 09, 2009, 13:45 »
А относно, питането на Назми, за това дали този път ще има графа "помак" при самоопределянето..Откровено казано - това няма да е възможно..Все пак това е държавна политика, а и за самия термин "помак" тук в България има много противоречия ,както от "тях" , така и от "нас" самите..Мен като ме преброяваха се писах "етнос - български", религия "мохамеданин"..Както и всички мои познати..Като цяло в България не съм забелязал да има някаква по-сериозна дискусия за добавянето на графа "помак" при преброяването..Т.е. на ниско ниво съм чувал, но по горните етажи такава дискусия не се е състоявала..

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #47 on: May 09, 2009, 13:52 »
Аз ли,искам да има графа "Помаци"! Знае се от за това,и с години властите ги е страх за това.Фотакиев,помаците са изтормозен народ.Помаците са едно богатство по Света,кому е нужно да се създава държава на Балканите? Ние живеем в България,България е нашата родина,една държава по стара от всички на света.Има я на картата.Никога няма да се допусне това което стана в Косово,Сребреница...защото Помаците в БГ са мирюлобив и изстрадал народ,оставен на самотек,помаците с труда си заслужават много ,ама адски много....

kavala_123

• Guest
« Reply #48 on: May 09, 2009, 13:56 »
Всичко което каза Назми за нас е абсолютно вярно..Но пак искам конкретно към него едно питане..Какво бихме спечелили от това да има графа "помак" в официалната статистика..
Да смятаме ли, че липсата на такава досега, означава, че все едно не съществуваме за света?
Моето мнение е , че няма такава зависимост..

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #49 on: May 09, 2009, 14:03 »

Дата на раждане: 27 април 1953 - с.Сандрово, България

Професия: инженер, преподавател

Специалност: технология на машиностроенето и мет.

Езици: немски;

Семейно положение: женен

Избирателен район : 22-СМОЛЯН

АРИФ САМИ АГУШ

Парламентарна дейност:

40-то Народно събрание - Член (11.07.2005 - до момента)

Парламентарна група на Движение за права и свободи - Член (11.07.2005 - до момента)

Комисия по енергетиката - Член (24.08.2005 - до момента)

Комисия по парламентарна етика - Зам.-председател (24.08.2005 - до момента

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #50 on: May 09, 2009, 14:03 »
Назми, пази сайта от политика!
Отвори ли се кутията на Пандора спиране няма!
От опит го знам. Сайта е за култура и политизирането му ще промени облика му!
Нека  да се отвори на друго място дискусия за политика с друг домеин или адрес.
Превръщането му в политическа арена ще докара тука кохорти от  шовинисти .
Засега културния характер на сайта е бариера пред всякакв вид шовинизам.
Аз съм критикувал доста остро неведнъж ДПС, но каде бяха тези тогава да ме подкрепят?
Оставете нещата такива каквито са и пишете по темата за малцинствата и интеграцията им .
Политическата интеграция е еманация на определен политически модел , но тука става въпрос за друго - културна интеграция и развитие на малцинствените общности.

И Назми не се поддавай на определни пристрастни идеологий.Те са повече от нас и знаят повече от нас, просто не сме готови още да водиме дискусии с тях.
Имаи напредвид че те изобщо не се съобразяват с факта че помаците не са само в България!

Но това не ни пречи да се рабираме помежду си както го правиме с Горанците.
Докато те имат огромно проблеми с отношението си с македонците, сърбите, гърците и турците!
За това не трябва да позволяваме да ставаме отново раяменна монета или пък да ни употребяват срещу останалите балкански общности.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #51 on: May 09, 2009, 14:13 »
    Метка,съгласен  за по горе! В сайта политика  не бива да има,иначе изчезваме от картата,споменах за помаците и това да се рег като" Помаци" ама има графа" Други' !!!!! -Питам ние Помаците какви да се пишем на изборите,та циганите са по напред от нас! Къде са помаците- един народ разделен от граници...,Колко сме по света,само в Турция има над 1 милион помаци които благодарение на съборите се виждат,ами помаците по света питам!

kavala_123

• Guest
« Reply #52 on: May 09, 2009, 14:24 »
За коя държава конкретно питаш, Назми? Или във всички държави помаци сме в графа "други"?

fotakiev

• Guest
« Reply #53 on: May 09, 2009, 14:27 »
Мисля, че радията ни хващат различни честоти.Ако погледнем състоянието в България на помаците  ,относно самоопределението,ще видим, че около 10 села не се приемат за българи или грубо изчислено това са около 10 000 души.Другите помци се имат за българи изповядващи мюсюлманска вяра и това грубо е над 150 000 души.И ако заради 10 000 души се определят останалите пак грубо 150 000 не е справедливо.
Точно тези села които са в Неврокопският край, допреди години са се имали за турци и се е веело и турско знаме.Неистово ,не са приемали да ги наричат българи.Сега след като се вижда че Турция не им пука за тях, за да не кажат , че са българи казват, че са "помаци".

Относно помаците в чужбина...
Повечето са от дълги години там и са избягали по време на репресиите срещу тях от страна на тогавашната комунистическа власт.Останали са с омраза и ненавист към всичко, което ще ги възражда или им напомня за българското.И едно такова ,чисто искуственно създаване на отделен народ,етнос няма да е за полза на никого.
В Aмерика например ,живеат хора с различни религии , но не съм чувал някои в америка да иска да се отделя като етнос.Защо?Защото всички живеят добре и не им пука.Казват американци сме и това е.Така че ще е добре да се насочат силите в друга посока, като разчупване на предразсъдуци и намиране на сили за подаване на ръка за приятелство...

kavala_123

• Guest
« Reply #54 on: May 09, 2009, 14:31 »
Посрещам горния пост на fotakiev, с аплодисменти..И си мисля, че този коментар отразява реалната истина за състоянието на помаците в днешно време в България, и наистина желанието да се спре с ровенето в миналото...

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #55 on: May 09, 2009, 14:47 »
Мисля, че радията ни хващат различни честоти.Ако погледнем състоянието в България на помаците  ,относно самоопределението,ще видим, че около 10 села не се приемат за българи или грубо изчислено това са около 10 000 души.Другите помци се имат за българи изповядващи мюсюлманска вяра и това грубо е над 150 000 души.И ако заради 10 000 души се определят останалите пак грубо 150 000 не е справедливо.
Точно тези села които са в Неврокопският край, допреди години са се имали за турци и се е веело и турско знаме.Неистово ,не са приемали да ги наричат българи.Сега след като се вижда че Турция не им пука за тях, за да не кажат , че са българи казват, че са "помаци".

Относно помаците в чужбина...
Повечето са от дълги години там и са избягали по време на репресиите срещу тях от страна на тогавашната комунистическа власт.Останали са с омраза и ненавист към всичко, което ще ги възражда или им напомня за българското.И едно такова ,чисто искуственно създаване на отделен народ,етнос няма да е за полза на никого.
В Aмерика например ,живеат хора с различни религии , но не съм чувал някои в америка да иска да се отделя като етнос.Защо?Защото всички живеят добре и не им пука.Казват американци сме и това е.Така че ще е добре да се насочат силите в друга посока, като разчупване на предразсъдуци и намиране на сили за подаване на ръка за приятелство...

Помаците в чужбина са много повече и сме значим фактор.
Този сайт е  създаден именно в чужбина а не в България.
Сайта е интелектуална инвестиция за съхраняване на културно историческото ни наследсво.
Повчето форумци сме роднини и познати.
Там където живеем за разлика от България обособяването ни като етнос не е проблем.
В България едва ли това ще се случи.
Едва ли някои от нас го иска това.
Конститцията  не регламентира права на етнически групи.
Самопределението обаче е право на всеки.
Не трябва да позволяваме някои да ни насъсква среши цигани, турци...

kavala_123

• Guest
« Reply #56 on: May 09, 2009, 14:50 »
"Повчето форумци сме роднини и познати". Виж какво казваш..това дори се забелязва от пръв поглед..
а какво е подзаглавието на сайта - "The voice of pomaks" - "Гласът на помаците"
Не е никак коректно да се говори от шепа хора за всички помаци по света..
Иначе подзаглавието трябва де се промени на "Гласът на помаците - рода Х."
Никой не ми отговори обаче как е по света..Има ли някъде възможност, при свободно изявяване на самоопределение като "помак" същия термин да бъде вписан в официалната статистика на съответната държава..
Ако го има , моля,. посочете къде?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #57 on: May 09, 2009, 14:54 »
"Повчето форумци сме роднини и познати". Виж какво казваш..това дори се забелязва от пръв поглед..
а какво е подзаглавието на сайта - "The voice of pomaks" - "Гласът на помаците"
Не е никак коректно да се говори от шепа хора за всички помаци по света..
Иначе подзаглавието трябва де се промени на "Гласът на рода Х. - помаци"

Ами така си е роднини сме!
И е нормално да общуваме по този начин за разлика от други форуми кадето са от кол и въже.
Ама виждам нещо че не си доволен.
Има друга тема за тва - оплаквания.

kavala_123

• Guest
« Reply #58 on: May 09, 2009, 15:04 »
Дали съм доволен или не си е моя работа..
Кажи нещо по темата..И пак ще припомня върпоса "Къде по света човек самоопределил се като "помак" бива записван под този термин в графата "етнос" и къде може да се прочете такава официална статистика"
Благодаря!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #59 on: May 09, 2009, 15:15 »
   Метка,съгласен  за по горе! В сайта политика  не бива да има,иначе изчезваме от картата,споменах за помаците и това да се рег като" Помаци" ама има графа" Други' !!!!! -Питам ние Помаците какви да се пишем на изборите,та циганите са по напред от нас! Къде са помаците- един народ разделен от граници...,Колко сме по света,само в Турция има над 1 милион помаци които благодарение на съборите се виждат,ами помаците по света питам!

Nazmi разбирам те напълно.
Докато има разни наляво и надясно които искат да ни внушат и инплантират "автохтонния и изконен най чист български произход", сегашното статукво на помаците в България едва ли ще се промени порад страха от ВП.
А  що се отнася до помаците в Америка , съдбата е във ваши ръце.
Там може да си направите неправителствена организация която да има символично помащко име.
Ако гласувате там за местни политици направете лоби сред тях.
Понатупайте чрез политически маркетинг Чичо Сам и го накарайте да бракне в далбикия си джоб.