Author Topic: Малцинствата  (Read 70667 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Малцинствата
« Reply #30 on: May 09, 2009, 11:43 »
Помолих ви на лични.!,Не е разрешено публикуването на лични данни на наши потребители,така че не е нужно да го правите публично!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #31 on: May 09, 2009, 12:05 »
I agree the only thing that make the difference between pomaks and turks is language..We the greek pomaks speak language, which is old dialectic form of some south bulgarian language
kavala-123,naemete si prevodach za da pishete,ili pishete v post foruma na angliiski,preveldam vi za sega vashiq posting po gore.." Aз съм съгласен,и мисля че различието между помаци и турци е диалекта и говора.Помаците в Гърция също говорят англииски,както и с по стар български диалект от Южна Българиа..

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #32 on: May 09, 2009, 12:36 »
Temata e premestena, prodaljete dskusiyata tuka molya...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #33 on: May 09, 2009, 13:03 »
Темата е за малцинствата по принцип.В случая става въпрос за помаците по света! Идат избори,пак ли помаците ще са в графа" Други"??? На това да наблегнем в темата.какво зависи от нас,може ли да се промени нещо! За това пишете,моля!

fotakiev

• Guest
« Reply #34 on: May 09, 2009, 13:06 »
През XIX в. във връзка с възникването и развитието на така наречения „Източен въпрос" интересът към Турция и положението на населяващите я народи се засилва извънредно много. Днес могат да се наброят със стотици и хиляди съчинения от XIX в., в които са дадени сведения за демографското състояние на отделни български селища, райони, области и т. н. Неизчерпаем и ценен извор са съчиненията на Ами Буе, Луи Леже, Г. Лежан, Киперт, Щайн, Станфорд, Каниц, Буш, Шафарик, Хилфердинг, Иловайски, Буди-лович, Обручев, Теплов и много други.  Същевременно обаче цифровите данни у отделните автори за една или друга етническа или верска група са крайно противоречиви. Това се дължи на редица причини: недостатъчна информираност на отделните автори, липсата на що-годе задоволителни статистики в Османската империя и т. н. С право В. Теплов отбелязва, че освен апатията и равнодушието, характерни за източните правителства, в Турция точни и верни статистически данни не е могло да се съберат и по политически причини — „самата мисъл за възможността да се събират точни сведения изглежда в ума на всеки правоверен турчин като светотатство, като стремеж да се контролира самото провидение"  . Затова никак не е чудно, че числото на българите мохамедани (помаци) например се движи от 140 000 6 до 450 000 души 7 и повече.

Сравнително пълно и доста критично проучване върху броя на българите и разпределението им във верско отношение дава А. Буди-лович (с изключение на данните за Русия, които са намалени неколкократно). Според него преди Освобождението българи живеели в следните държави:

Турция — 4 500 000

Румъния — 500 000

Русия — 97 032

Австро-Унгария — 26 920

Всичко 5 123 952 души.

Много автори, като говорят за мохамеданския елемент в българските земи, наред с помаците съобщават и за една значителна част от българското население, която е загубила своя етнически облик и се е вляла в турската етническа общност. Така например в своя доклад от 14 март 1852 г. Емануел фон Рьослер, австрийски консул в Русе, съобщава на министъра на външните работи Шварценберг за наличието на такива потурчени славяни — „техният произход сред османците от азиатско потекло се отличава по това, че те принадлежали отначало на други религии и с течение на времето отчасти от съблазните на придобивките, отчасти насила се присъединили към вярата на своите господари"  . Много определено по този въпрос се изказва Вилхелм Пресел, дългогодишен служител в турските железници. В един доклад до германското външно министерство от 30 септември 1876 г. той съобщава за „твърде многобройните българи, които са приели исляма (помаците)" и продължава: „Османците постъпваха като брутални завоеватели по примера на всички такива, а именно като си присвояваха не само земята, но също така и най-хубавите жени и момичета на завзетите страни и следователно едва ли може да се намери днес повече от една капка туранска кръв у тях."  П. Гейсман пък твърди, че от общо 4 500 000 мохамедани на Балканския полуостров 1/3 са от славянски произход.

Петър Петров

kavala_123

• Guest
« Reply #35 on: May 09, 2009, 13:07 »
Назми, правилно отбеляза, че идат избори , а не преоброяване (и то ще дойде де но 2011)..Така или иначе помашка партия не можа да се регистрира..Така, че остава да гласуваме за традиционни партии ... ако искаме разбира се..

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #36 on: May 09, 2009, 13:10 »
Всички постинги НЕ по темата изстрих по горе!

kavala_123

• Guest
« Reply #37 on: May 09, 2009, 13:17 »
"Темата е за малцинствата по принцип.В случая става въпрос за помаците по света"...С други думи , ти , едностранно си приел, че помаците сме малцинство..Бих приел мнението, при условие, че имаш предвид религиозната ни принадлежност..за другата част не съм съгласен.
 Продължение по темата: Не е ли странно, че няма нито един помак в БГ парламента..Спореше се за Дикме, дали е помак, но се оказа, че е само 1/2 такъв..
 И не е ли странно, че 280 000 помаци в България нямат свой представители в парламента, Отговорите може да са много...

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #38 on: May 09, 2009, 13:22 »
Аз се сещам за трима от ДПС, които са от "вашия сой":

АЛИОСМАН ИБРАИМ ИМАМОВ 

Дата на раждане: 20 март 1953 - с. Абланица, България
Професия: преподавател
Специалност: статистика и иконометрия
Езици: английски; руски;
Семейно положение: женен
Избирателен район : 1-БЛАГОЕВГРАД
Избран(а) с политическа сила : "Движение за права и свободи" (14.07 %)
Участие в предишно НС: 39-то Народно събрание;

МУСА ДЖЕМАЛ ПАЛЕВ 

Дата на раждане: 11 февруари 1971 - с. Бабяк, България
Професия: непоказана
Специалност: социални дейности, бизнес администрация
Езици:
Избирателен район : 1-БЛАГОЕВГРАД
Участие в предишно НС:

ФИДЕЛ ДИМИТРОВ БЕЕВ 

Дата на раждане: 17 юли 1961 - Велинград, България
Професия: не показана
Специалност: не показана
Езици:
Избирателен район : 13-ПАЗАРДЖИК
Участие в предишно НС:

kavala_123

• Guest
« Reply #39 on: May 09, 2009, 13:24 »
Ето защо не ги познавам - защото са от Неврокопско...Тук от Смолянско, няма никой...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #40 on: May 09, 2009, 13:28 »
Искам да вметна " Българин" е журналист в известни седмичници,и е наш гост тук! Аз съм благодарен за толерантното му поведение и уважение към нашите членове тук!

kavala_123

• Guest
« Reply #41 on: May 09, 2009, 13:32 »
И аз да вметна - винаги е приятено да се дискутира с интелигентни хора...

Пак за изборите..Няма как просто ние помаците да гласуваме по някакъв етнически признак.Искаме да гласуваме за партия/коалиция, която би ни дала по-добро бъдеще..Изобщо няма постоянство в гласовете ни..НДСВ,БСП,сега ГЕРБ, както дойде и който ни обещае повече...
Казано направо - който успее да ни излъже по-добре

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #42 on: May 09, 2009, 13:36 »
Сега е моментът да се натиснат българските партии да вкарат повече българи мюсюлмани на избираеми места в листите си. Вече споменах, че симпатизирам на левицата. Мога да ви кажа, че например в БСП-Смолян има едно много красиво и умно момиче, което се казва Рабие Лютвиева Кьосева. Мисля, че тя има голямо бъдеще в политиката.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #43 on: May 09, 2009, 13:38 »
  Именно затова е сайта помак.еu.Колкото и да се опитват други факт е,че сме номер 1 на помаците по света.Ако някой ми изкара данни,нека пише тук!

kavala_123

• Guest
« Reply #44 on: May 09, 2009, 13:39 »
Колегата журналист, помаците не сме много левичари, казвам го с уважение към твоите политически предпочитания..
Помака, по природа е дясно ориентиран. Аз също не правя изключение..Може би, за турското население няма значение..