6-ти май е празник на село Лъжница. Много е изписано относно този празник - дали е езически или християнски, ромски или ден на овчаря. Като начало предлагам линк към описание на този празник от Метка -
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,48.msg19289.html#msg19289Според мен всяко село трябва да има подобен празник - ден ,в който всички близки и роднини да се съберат, омъжените в друго населено място да се приберат в майчиния дом заедно със семействата им, приятелите от съседните села да се посетят. Аз също много пъти съм използвал този ден за да посетя приятелите си от Лъжница. Що се отнася до езическите елементи, от религиозна гледна точка същите могат са се отстранят с дискутиране, а не със забрана и бойкотиране на празника, който в годините е утвърден като традиционен празник на селото.
С братовчед ми Хюсеин решихме да посетим Лъжница тази година. Селото ни посрещна с указваща табела в синьо :
Улиците бяха добре почистени, а в началото на селото видяхме деца, радващи се на традиционната люлка, закачена на вековно дърво :
Следващият, който ни посрещна с "добре дошли" бе стария Ма/га/рко:
Срещнахме и други домашни любимци, които не се подразниха от присъствието на мусафирите /гостите/:
Разбира се, нямаше как да не ни забележи и посрещне и най-важната персона в селото - кметът Байрям Разманов. Както винаги, усмихнат и гостоприемен:
Секретарят Рашид Хаджиев и неговата половинка :
Знамената, чешмата и сладкарницата пред кметството :
Кметството:
Училището в селото :
Джамията отвън :
Джамията вътре :
Центъра на селото :
Фолклорната програма започна в 13,00 часа с представление на група с.Лъжница :
Този певец ми е познат от някъде
:
Групата от Брезница чакаше с нетърпение своя ред:
На зрителите им бе забавно :
И накрая, за десерт, една панорамка на това прекрасно селце :
Довиждане и до нови срещи! Благодарим ви за гостоприемството!