Author Topic: Демографски процеси в помашките райони!  (Read 20424 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Какво значи графа" Други"! Кой са други и колко са? Ще отговоря на asanvata_peika i Isyankar/ posledniq pone se e dokazal i imam uvajenie/ .... Една случка истинска от Народа."ПО време на преброяването в едно помашко село в Родопите попитали бай-Ахмед какъв да го пишат,човека цял живот е изкарал по нивите и не е знаел да пише.Питат го- бай Ахмед какъв да те пишем- българин,турчин,циганин,.. Човека им казал-Я сум помак,помак ме пишете.Отговор- няма такава графа,друг да те пишем.Щом няма такава ме пишете в графа" ФУКАРА - думата в Родопите е символ на неразбраност,бедност и съжаление! :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Намери се човек дето да ми каже че аз съм заплашвал,както и друго,право на Модераторите е да преценят какво да трият,вижте Правилата на Форума Т 9.10 13.Всички постинги по горе не по темата ще бъдат преместени в друга тема след малко!

asanvata_peika

• Guest
Най-накрая...

Направо ще си позволя да коментирам официалните статистически данни на НСИ (България), конкретно за област Смолян, където съм роден и израстнал.

1. Изнесените факти отговарят напълно на моите наблюдения върху земите на които живия. 87.7 процента от всички се самоопределят като българи, което естествено не буди изненада, буди изненада относително равеномерното разпределение на религиите - православие, ислям ,и неопределил се. Това може да се коментира по следния начин. Средно и високо образованите хора категорично заявяват своята религия, а нискообразование не дават отговор(конкетно за помаците) - объркани .. те заявят "Друг",. а религиозно "не се самоопределя"
Това явление на "неосъзнатост" и "неопределеност" все още има измерения в област

Offline al-fatiha

• Senior member
А ако България е наистина европейска страна, в което се съмнявам, отдавна да е премахнала презрителната графа "други" при преброяването!

Помаците НЕ СА в графа "други". Те са многочислена и важна етническа група в България!

asanvata_peika

• Guest
Самият термин "помак" разбира се, няма как да бъде допуснат до официално обръщение , тъй като сам по себе си е крайно спорен.В този ред на мисли, бих прогнозирал, че дори и допуснат,. неговия процент би бил много след еврейската общност например..

Isyankar

• Guest
А ако България е наистина европейска страна, в което се съмнявам, отдавна да е премахнала презрителната графа "други" при преброяването!

Помаците НЕ СА в графа "други". Те са многочислена и важна етническа група в България!

Ако в графа други има значителен брой било ескимоси, било китайци, било помаци - те определено биха се наредили до другите етноси, а не в графа други....Тъй като през 2001 година бях все още в гимнаизия и не съм бил пряк свидетел на преброяването, през 2011 година, ако съм в университета още смятам лично да се заема с анкетиране и преработка на данни и да видя има или няма конспирация срещу помаците на преброяването :)

В цялата графа "Други" впрочем има малко над 18 000 души за цяла България .... Ако приемем хипотетично, че там са само помаци (макар, че там е пълно с китайци, виетнамци и какви ли не) - пак ми се струва доста малко това да са помаците.......Може би просто самите помаци не са се самоопределили етнически с това определение. Причините за това - отделна тема....От страх заради миналото дори до неграмтотност или неразбиране (дано да не засегна някого, но това не е маловажен факт). В крайна сметка, ако някой не може да обясни за себе си понятието "етнос" - това вече е проблем....Но няма как да се реши от НСИ ..

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Понеже темата е много обширна,то за да има сравнение на помашките райони с други могат да се посочват факти и от други райони, за да имаме база за сравнение и оценка!

Isyankar

• Guest
Ynt: Demografiq i razvitie na Pomashkite regioni!
« Reply #22 on: May 05, 2009, 23:27 »
Назми, разбира се, по-натам ще се опитам да представя сравнителни данни за демографските процеси в помашките райони. Ама сега не искам да размивам темата за Преброяването ... Макар, че тя винаги ще е актуална в тази тема, най-малкото наближава.

За тези, за които не знаят:

През Март 2011 година предстои общобългарско и общоевропейско (ако не се лъжа) преброяване на населението.

asanvata_peika

• Guest
Аз ще наблегна на наблюденията ми (нека някой друг вади сухи факти от статистиката) върху етно-религиозната картина на област Смолян

1. Устойчиво забелязвам стабилната численост на (историческата) българо-християнската общост в област Смолян.В тази графа не попадат многочислените нови християни, които са естествено помаци. Това се дължи на относително нулевата миграция на християнските семейства в други райони на странта.
2. Динамично е положениете при българо-мохамеданите, които исторически са с по-ниско образование и квалификация спрямо братятя християни.Помаците мигрират къде временно къде постояно в други райони на странта и чужбина. В досег с други култури и вероизповедание, самото значение на Исляма губи стойност.С други думи - още добавен процент към "не е посочил религия:"

Isyankar

• Guest
asanvata_peika,

Относно твоите наблюдения - важно е какво ще отчете статистика през 2011 година. До тогава последните данни ги знаем - 88% българи, 42% мюсюлмани ... Не знам заради чужбина, заради комунизма, заради какво ли не, но графата за религии "не се самоопределя" е доста дебела ....

Най-вероятно става въпрос за помаци....Всички обаче си мислят, че проблем индентификационен проблем би бил етноса, а не религията на тези хора, но се оказва ето точно обратното ....

Личното ми мнение е, че на Балканите трябва да се забранят графите Религия и Етнос :))

Ама пък от друга страна - представям си какви спекулации ще са тогава "Кой къде повече бил" :)) То сега ги има, макар, че си има данни, пък камоли, ако ги няма....Пълна каша...

Offline abc

• Forum fan
Не е ли редно да се посочи кои се смятат за достоверни  източници? На какви тт данни да отговарят? Статистиката е наука. Харесва ни или не, това са сухи данни. Ерго къде е проблема наистина да се пише в "Други" избрания етнос?

Пристрастни ми се струват оценките, епитетите и достоверността. Според зависи. Ако отговаря на правилната линия - ОК, но ако не, макар и стъпило на наука - съждението бива замазано, опорочено, наплюто и изчезнало.

Offline al-fatiha

• Senior member
asanvata_peika, не познавам помаци от Смолянския край, но със сигурност има в този форум представители от този регион. Затова, ги приканвам да кажат вярно или невярно е това, което ти усилено твърдиш.

Защото ти си едностранен източник. Твърдиш нещо, което първо ме съмнява, второ - никой друг не го е потвърдил!

Боян Саръев, ако не ме лъжат спомените, се хвалеше с масовото приемане на християнството в Източните Родопи. Ти си представител на Централните Родопи. Затова, нека някой твой земляк каже дали са толкова много помаците-християни в Смолянско.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Понеже сайта на НСИ не позволява директен линк към следната информация публикувам тук шотове от резултатите от преброяване 2001г. по области и

Етническа група:

Вероизповедание:

Майчин език:

Isyankar

• Guest
мустафа_б,

поклон за обективността.

Хубаво е като водим диалог да е ясно, че сме стъпили не на слухове от кой какво чул-видял, а на официалната статистика, която е в невероятен синхрон със Евростат и ни държат строго под лупа, тъй като и те изпозлват именно тези данни, за да правят общоевропейските изследвания и прогнози...

asanvata_peika

• Guest
Тъй като вече показахте таблиците за 'майчиния' език , време е да се закрие темата "Какъв е е езика на помаците"..Красноречиво просто..

По нататък... Тенденцията, която започна след идването на демокрацията, т.е. приемане на християнството от помаците ще продължи и занапред.Хората, които приемат християнството са предимно деца  на бивши комунисити и високо образовани, както и при семейства , в които едния е християнин, другия е помак..

Раждаемноста ще остане показно ниска, а с оглед на Глобалната криза още по-ниска. Етно-демографска промяна няма да настъпи, тъй като циганския етнос пословичен с високата си раждаемост ,не е застъпен в област Смолян