Author Topic: Poslanie do Sherif_Mkd  (Read 60906 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
Ynt: Poslanie do Sherif_Mkd
« Reply #30 on: May 05, 2009, 01:12 »
Ova e pogled kon Strizak od Labunista!                                                                                                                                                                                                                                                                   

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #31 on: May 05, 2009, 10:14 »
Metka..djamadan (elek) e del od torbeskata narodna nosija! A eve i edna pesna od Steblevo (Golo Brdo) Albanija,kade se spomenuva djamadanot! Стеблево - Албания народни песни.Steblevo - Albania 3/5.

SLM Bratko Torbesh!
Blagodarq ti za tova otkritie.Az vinagi sam se 4udil kakvo ozbna4ava Djamadan.
Kogato faktite govoriat i bogovete mal4at.
Istina e 4e nashite kulturni vrazki na vsi4ki balkanski etnosui sa prekasnati sled 1912 godina koge e bila bratoubiistvenata Balkanska voina/rat/.

Koi znae moje bi familiata ot Breznitsa koia se kajuva - Djamadanovi da ima koreno ot vasha krai!
Az kato se varna v Bg shte razpitam starite hora ot Breznitsa za istoriata na ova familia - DJAMADANOVI.
Posle razbira se shte vi razkaja tuka za tqh.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #32 on: May 05, 2009, 10:37 »
Nie vo Labunista brat Metka..za planinskiot vrv Strizak visok 2233 m.nadmorska visina,kako i Crni Kamen 2257 m.,koj e najvisokiot vrv na planinata Jablanica, i se naogja tokmu nad Labunista,najcesto go upotrebuvame zborot GOLINA,zbor koj ima identicno znacenje na GOLAK.. Toj termin proizleguva od faktot sto na taa visina nema sumska vegetacija,kako sto gledas i na slikata! Toa e samo edna pretpostavka,a inaku i vo nasite predanija ima mnogu prikazni so samovili ili po nase perii,ili pak huriii. Na planinata Jablanica,nad Labunista ima i mnogu grobovi na zaginali lugje od staro vreme (Cerimov grob,Tahirov grob i mnogu nepoznati grobovi). Jas sum golem ljubitel na planinarenje,a na 100 m. pod ova bacilo imam i ubava vikendicka.

Brat Torbesh, pesmata i istoriata za vrah GOLAK sam q slushal ot moita maika koq se kajuva - Safie.Eto tuka mojesh da vidish koiq e moita maika -  http://www.pomak.eu/index.php?ind=gallery&op=section_view&idev=1&order=0&st=240
Tuka sam s moita familia, jena , maika Ingq , moite dve deca mom4eta i drugi..
Gledai nai gornite tri snimki .

Istoriata za Deliata Yumer me interesuva oshte mnogo malak koga sam bil malo dete.

V moite sanishta az vinagi sam si predstavial vrah Golak , kato tozi koiti si slojil tuka.
Moje da e sashtia vrah kakto e v pesmata na za Deliata Yumer.
No oshte ne sme sigurni i trebuva oshte informacia otnosno legendata za  Deliata Yumer da naodame.

Pemata za deliata Yumer e doshla v Breznitsa ot edin 4ovek v Breznitca koi se e kajuval - IBO BEKTASH.
Biuko Ibo Bektash.

Toi bil sashto golem delia .
Uchastval e v golemia Rat prez 1878 godina v Plevenskoto moarabe,  Russain-Ottoman bitlle in Pleven.

Ibo  Bektash e bil u4astval v tozi rat , kato za otli4iata si e polu4il nagrada ot Osman Pasha - zashtitnika na Pleven.

Ibo Bektash e jivel v Gorna Djumaia, koq dnes se kajuva - Blagoevggrad.
Tam sashto e imali mlogo nashenci,no sled  1912 godina idvat komitajiite i si4ki nashenci sa bili podgoneni ot tamo.
Deneska tam ima samo dve sela s pomaci - nashenci  , ednoto selo se kazuva Tcerovo a drugoto se kajuva - Dolno Osenovo.Eto snimki na nanshenci  ot tova selo -   http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,957.0.html
I dvete sela deneska jiveiat Nashenci.

Ibo Bektash e doshal v Breznitsa sled 1878 godina.
Sazdal e mlogo golema familia koiq se kajuva - Bektashevi.

Ibo Bektash osven dobar ratnik e bil i dobar muzikant i pevac.
Toi mnogo e obichal tazi pesmq za deliata Yumer.

Deneska toi ima vnuk v Breznitsa koi e negov prqk naslednik .Tova e Issa Bektash.
Issa Bektash denes e na okolo 60 godin i e mnogo dobar pevac.

Ova pesma e negova :

http://www.youtube.com/watch?v=hBJEWLc5YYs&feature=channel_page#lq-lq2-hq

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #33 on: May 05, 2009, 13:33 »
В нашия район тук около помашките села има едно българско в което говорят на български и ако кажеш, че си албанец веднага ще те попитат ти да не си от това село. Селото се казва М. Желязна. Тук тези хора са били пречкосници. След руско-османската война 1878 г. те навлизат в селата Галата и Градежница и от избягалото население ограбват де що намерят и след като опожарили и джамиите се пребрали в М. Желязана. Така че както има арнаути мюсюлмани, така има и арнаути християни. Дрънката не е арнаутска. този мюзикален инстромент, които наподобява на байламата, тамбората и саза си е тепичен азиатски инстромент, който навлиза в нашите земи от суфтските ордени според Иналджък. Общото с арнаутите е че сме мюсюлмани и че заедно сме управлявали с тях и с бошнаците и другите мюсюлмански общности империята в Румелия. Тъй като сме живели дълго време с тях на Балканите като комшии и сме приели заедно исляма и влиянието на източната култура ни е била еднаква и по едни и същи времена. Друго обощо с тях нямаме. Те са илири и македонсци, а ние сме славяни.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #34 on: May 05, 2009, 15:43 »
SLM Bratko Torbesh!
Blagodarq ti za tova otkritie.Az vinagi sam se 4udil kakvo ozbna4ava Djamadan.
Kogato faktite govoriat i bogovete mal4at.
Istina e 4e nashite kulturni vrazki na vsi4ki balkanski etnosui sa prekasnati sled 1912 godina koge e bila bratoubiistvenata Balkanska voina/rat/.

Koi znae moje bi familiata ot Breznitsa koia se kajuva - Djamadanovi da ima koreno ot vasha krai!
Az kato se varna v Bg shte razpitam starite hora ot Breznitsa za istoriata na ova familia - DJAMADANOVI.
Posle razbira se shte vi razkaja tuka za tqh.
             Metka  Dzamadan - kako prezime sigurno doagja od zanaetot (ne veruvam deka moze da oznacuva etnicka ili regionalna pripadnost) a dzamadanot go nosele a i izrabitkata na dzamadani kako zanaet go neguvale site muslimanski narodi i nadvor od Balkanot.
             Ima i mnogu drugi primeri "curcija, sarac ,kovac ,terzija,dizdar,dungjer,samardzija,kujundzija ,gjumrukcija,..i tn.Od tie zanaeti podocna se formiraat preziminja... no toa ne e karakteristicno za edna etnicka zaednizca ami e rashireno niz ,recisi site balkanski narodi. Duri i kaj nemuslimanite ima takvi slucai.
             Dali si razgovaral so Issa Bektas ?Mozebi on bi mozel da kaze nesto za pesnata i za Ymer.Inaku i kaj nas ima edna pesna za  Ymer  ,samo tuka Ymer e berber koj ima zlatni klesti a bolnata (od zapce  moma)go bara da go izvadi zapceto sarmajlio) pesnata se vika "Ajde sonce zajde" Znaci Ymer e berber i "zabolekar" i imal k'smet da go bara moma koja bila v'ljubena vo nego za razlika od nasiov -vo pesnava Ymer.K'smet brate! Selam i ako uspeam ce gi instaliram nekolkute varijanti na pesnata.znam za dve vo MK (edna ja pee mojot prijatel od Labunista Naum Petreski ;edna stara vo ispolnenie na Kiril Manceski od Reka i edna prekrasna goranska varijanta (so pinakov melos) na Imet Alija.               

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #35 on: May 05, 2009, 16:19 »

Dali si razgovaral so Issa Bektas ?Mozebi on bi mozel da kaze nesto za pesnata i za Ymer.Inaku i kaj nas ima edna pesna za  Ymer  ,samo tuka Ymer e berber koj ima zlatni klesti a bolnata (od zapce  moma)go bara da go izvadi zapceto sarmajlio) pesnata se vika "Ajde sonce zajde" Znaci Ymer e berber i "zabolekar" i imal k'smet da go bara moma koja bila v'ljubena vo nego za razlika od nasiov -vo pesnava Ymer.K'smet brate! Selam i ako uspeam ce gi instaliram nekolkute varijanti na pesnata.znam za dve vo MK (edna ja pee mojot prijatel od Labunista Naum Petreski ;edna stara vo ispolnenie na Kiril Manceski od Reka i edna prekrasna goranska varijanta (so pinakov melos) na Imet Alija.               

Az sam govoril odavna s Issa Bektash toi e moi rodnina.
No v istoo moment sam v Belgique , kato se varna v Breznitsa, smqtam da govorq s nego.

No ima i drugo reshenie - imam golema molba kam nashata saforumka - adi_bg.

Adi_bg , ti sega si vo Breznitsa i te moilia idi do tvoi sased ago Issa Bektash da ti rakaje poveke sa tazi pesmq po gore i za deliata mladia Yumer!

Moliate Adila, napravi go zaradi nas momi4e, haide!
Issa bektash znae pove4e ot mene za tazi pesen ....
Vzemi mu intreviu i ela tuka da go spodelime!aa

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #36 on: May 05, 2009, 19:26 »
      Ymer e berber koj ima zlatni klesti a bolnata (od zapce  moma)go bara da go izvadi zapceto sarmajlio) pesnata se vika "Ajde sonce zajde" Znaci Ymer e berber i "zabolekar" i imal k'smet da go bara moma koja bila v'ljubena vo nego za razlika od nasiov -vo pesnava Ymer.K'smet brate! Selam i ako uspeam ce gi instaliram nekolkute varijanti na pesnata.znam za dve vo MK (edna ja pee mojot prijatel od Labunista Naum Petreski ;edna stara vo ispolnenie na Kiril Manceski od Reka i edna prekrasna goranska varijanta (so pinakov melos) na Imet Alija.               

"Ajde sonce zajde",  Sherif i nie imame takava pesmq samo 4e v neia se pee za edna nashenka koq se kajuva - Zaide.
I v tazi pesen Zaide sashto q boli zab4e , no posle se okazva 4e e bila bolna ot liobov.
Eto kade mojesh da q vidish i 4uesh ova pesma koa se  sviri i pee ot Brezni4ani:

zayde

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #37 on: May 05, 2009, 21:23 »
Hmmm, PomakBg odgovora za arnautite e prost - v dosta pomashki sela ima nashenci s arnautska jilka ili proizhod.Familiata Arnautinovi q ima v Breznitca i Ribnovo.Ima razbira se i Boshnakovi v Kornitca i Ribnovo.Naprimer izvestniat tvoi kolega ot Ribnovo - Murad Boshnak.

Метка, фамилии Арнаудови и Бошнакови има почти във всяко село в Родопите (особено Западните Родопи). Но това дали означава, че прадедите на тези хора задължително са арнаути (албанци) или бошнняци? На гораните, които са известни сладкари и строители, и които идвали по България да си вадят хляба преди и след Освобождението, също са им викали арнаути. Между другото, има и много българи християни с фамилии Арннаудови и Бошнакови - за техния произход какво ще кажеш?

Аjде, аго Метка, и за тие ќе зборуваме!

Ал-Фатиха, ти си албанец, доколкото знам. Какъв е тоя език, на който започна да пишеш? Дали не е новия помашки език   ;D

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #38 on: May 05, 2009, 21:35 »
Метка, фамилии Арнаудови и Бошнакови има почти във всяко село в Родопите (особено Западните Родопи). Но това дали означава, че прадедите на тези хора задължително са арнаути (албанци) или бошнняци? На гораните, които са известни сладкари и строители, и които идвали по България да си вадят хляба преди и след Освобождението, също са им викали арнаути. Между другото, има и много българи християни с фамилии Арннаудови и Бошнакови - за техния произход какво ще кажеш?

Ал-Фатиха, ти си албанец, доколкото знам. Какъв е тоя език, на който започна да пишеш? Дали не е новия помашки език   ;D

Prav si i ne sam se zamislal za tova.
No sam go napisal nqkade , ti mai ne si go 4el.Ne si zadaljen razbira se.No i az ne sam zadaljen da te 4eta.
Logi4no e da si misli 4ovek 4e Murad Boshnak, koito e ot Ribnovo da ima bosnenski koreni.
Az sam govoril s nego idi tam i go pitai.
Moita maika e ot goliamata familia -Tur4inovi ot selo Breznitsa i znam naizust istoriata na tozi rod, no sq nqma da tiq papagalstvam.
Ako oba4e dokajesh konkretno 4e e  gluipavo da se tarsqt korenite na opredelen rod imenno po familiata mu, shte ti povqrvam , ama te 4akam da mi go dokajesh.
Vsashtnost tva koeto me pitash e zaiajdane,, loqlnost kam opredelena politi4eska central i napravo si gubq  vremeto da ti odgovarqm. Sorry ;D

Pripomnqm ti 4e tova e sait za kultura.

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #39 on: May 05, 2009, 21:53 »
Ал-Фатиха, ти си албанец, доколкото знам. Какъв е тоя език, на който започна да пишеш? Дали не е новия помашки език   ;D

Nёse ka njё problem, do tё skruaj nё Shqip! Ajde me shёndet!

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #40 on: May 06, 2009, 00:18 »
Ako oba4e dokajesh konkretno 4e e  gluipavo da se tarsqt korenite na opredelen rod imenno po familiata mu, shte ti povqrvam , ama te 4akam da mi go dokajesh.
Vsashtnost tva koeto me pitash e zaiajdane,, loqlnost kam opredelena politi4eska central i napravo si gubq  vremeto da ti odgovarqm. Sorry ;D

Pripomnqm ti 4e tova e sait za kultura.

Метка, Метка, някъде да съм споменал нещо такова? Зададох ти въпроси, на които не благоволяваш да отговориш, а вместо това ми приписваш какво ли не. И отгоре на това казваш, че аз се заяждам. А когато коменирах други твои мъдри мисли само с емотикони, това се оказа спам според теб и приятелите ти  :o Изобщо не ме вълнува дали ме четеш, или не  ;D Аз ще те чета и с удоволствие ще те коментирам!
Припомням ти, че това наистина е сайт за култура.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #41 on: May 06, 2009, 00:57 »
Nie vo Labunista brat Metka..za planinskiot vrv Strizak visok 2233 m.nadmorska visina,kako i Crni Kamen 2257 m.,koj e najvisokiot vrv na planinata Jablanica, i se naogja tokmu nad Labunista,najcesto go upotrebuvame zborot GOLINA,zbor koj ima identicno znacenje na GOLAK.. Toj termin proizleguva od faktot sto na taa visina nema sumska vegetacija,kako sto gledas i na slikata! Toa e samo edna pretpostavka,a inaku i vo nasite predanija ima mnogu prikazni so samovili ili po nase perii,ili pak huriii. Na planinata Jablanica,nad Labunista ima i mnogu grobovi na zaginali lugje od staro vreme (Cerimov grob,Tahirov grob i mnogu nepoznati grobovi). Jas sum golem ljubitel na planinarenje,a na 100 m. pod ova bacilo imam i ubava vikendicka.
                 Ima logika i takvoto tolkuvanje Torbesh! GOL-AK  moze da se tolkuva kako golo mesto-neposhumeno ,bez drvja- Golina ,pa i Golo Brdo od drugata strana na Strizhak verojatno taka go dobilo imeto.
                 Vo pravo si i za mnogubrojnite neznajni grobovi na Jablanica.Ne znam dali nekoj nekogas spomnal
                 nekakov Ymerov grob?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #42 on: May 06, 2009, 01:06 »
Bratia Nashenci!
Az sashto misla 4e ima logika v tova koeto kazva Torbesh.

eto citat ot pesenta :

Кой ша иде, млади ли Имер, в планината,
В планината, млади ли Имер, на вър Голак.

Planinata v pesmata ne se kajuva GOLAK.
Varha, tumbata se kazva GOLAK.
No moje i da vsakakvo ime na varha, moje dori da e Titov var i taka natamo.

Golak zna4i  vrah na koito nema darveta, shuma.

Offline erdzan

• Candidate member
  • *
« Reply #43 on: May 06, 2009, 01:09 »
Imet Alija - Ajde sunce zajde         

selam  Sherif  eve linkot od imet alija

Offline erdzan

• Candidate member
  • *
« Reply #44 on: May 06, 2009, 01:20 »