Sn.Alperen Kırım biz kıpçak-kuman-peçenek türkçesi anlamıyoruz, ne olduklarını da bilmiyoruz, sadece Türkiye Türkçesini anlıyoruz, çünkü Türkiyede yaşıyoruz.
Sanırım sizde o dilleri anlamadığımızı belirtmek için kendi dilinizden bir şeyler yazmışsınız.
Makedonyadaki akrabalarımız Türkçe bilmiyor, gördüğüm kadarıyla Makedonya da genel anlamda torbeşlerin büyük kısmı Türkçe bilmiyor, hatta pomak.eu sitesindeki torbesh arkadaş da aynı şekilde türkçe bilmiyor.Bulgarca forum da yazılar yazıyor.
evet , ben dillerimizin arasindaki ucurumu orneklerle belki daha iyi anlatirim niyetinde yazdim. simdi aslinda bu o kadar basit bir konu ki illa dil uzmani olunmasi gerekmez , ben yillarca pomaklar ile yasadim ,ogrencilik yillarimda ayni yurt odalarini ayni kiralari paylastim , koylerine evlerine gittim yemeklerini yedim sularini ictim bugun hala da pomaklardan gercek dostlarim mevcuttur.bir gun bir tane pomak dil analizi cikti karsima su kadar procent kipcakca su kadar nogayca falan diye degerleri var ben bunu ilk gordugumde cok sasirdim , bu derece basit bir sacmaligi ilim bilim adami sifatindaki insanlar nasil yapabilir dedim ve mesele ile ugrastikca adamlar ciddi ciddi pomaklari kipcaklara dayamaya calistiklarini gordum. fakat biz kirim tatarlari ile pomaklar arasinda o kadar net farklar vardi ki , yani onlarin dili kipcak dili ise bizimki degildir onlar kipcak ise biz degilizdir bu kadar net farkliyiz yani. ben bize ait hic bir ozelligi pomaklarda gormedim , gercekten alakamiz milli bazda hic yok.
simdi balkanlar biraz garip bir cografyadir , demografik yapisi surekli degistirilmeye calisilmis ve bunun icin degishik yollar denenmistir hatta genetik temizlik denemeleri dahil. bunun sebebi de elbette cografi olarak bulundugu onemli stratejik konumdur. yanyana ic ice bircok farkli milletler bulundugu icinde dunyaya egemen super guclerin satranc tahtasi olmustur. bir tarafta bati + abd yanlilari diger taraftada rusya yanlilari , birde turkiye var, onun icinde gercekten balkanlar ciddi hayati stratejik oneme sahiptir, balkanlar turkiyenin bati anahtaridir. iste turkiyeninde(veya bazi turk yazarlarin) bu hayati onem tasiyan cografyaya verdigi deger her onune geleni kuman kipcak yapma sacmaligidir
yani bana gore turkiyenin balkanlara uyguladigi herkezi turk yapma projesi , balkanlarin stratejik konumundan dolayi bolgede turk nufusunu guclendirmektir. cunku turkiyenin, balkanlarda ne kadar fazla turk olursa o kadar fazla mudahale etme hakki olur. yani bana gore niyeti gayet dogal.
fakat uyguladigi proje cok komik ve basit hele buna bilimsel bir kilif uydurmaya calismasi bilime verdigi degeri gostermektedir. elbette insanlarin degerlerine saygi duyulmaz da hic alakasiz vasiflar yuklenirse insanlar rahatsiz olur. mesela ben pomaklar icin konusayim ,bulgaristandakilerin cogunun turkiyeye karsi sempatisi zaten mevcuttur zaten onemli olan gerekli olan da budur niye insanlara farkli sifatlar vererek itici bir hal aliyosun ki. yani simdi bu pomaklardan okuma yazmasi olan yok mu? kendi kulturunu arastirip ona yakin olanlari arastiramaz mi? Allah askina dilinin % 40 falan kipcakca nogayca olmadigini anliyamaz mi yahu, google uzerinden 5 dakka surer. yani var olan sayginligini da bu sekilde kaybedicek arti burda okuyan arastiran kesmi de kendi eli ile rakip tarafa iticek!!!
oysa ki doganin maddenin islamin ve diger semavi dinlerin kanununa ters bir durum var ortada, dunyaya gelmis her insan kendi ana dilinde kendi oz kulturunde yasama hakkinda sahiptir, bu dogal hakkini arayabilir, arastirabilir elbette. bunu kimse engelliyemez. bunu bilincli olarak engeleyenler ya o halki yok etmek yada eritmek isterler yada etnik catisma cikarmak isterler.
evet hain siniflandirmalari turkiyede cok meshurdur, birbirine zit o kadar fazla akim var ki , yani biri hain ilan etmese mutlaka hain ilan eden birine denk gelirsiniz. sagci solcu ataturkcu laik dinci tarikatci turkcu kurtcu ulkucu turkucu fenerli cimbomlu v.s. giderde gider.
bana yapilan yakistirmalari yazayim , hain, dinci, irkci, kafatasci,ajan ,bulgar milliyetcisi , atakaci , rus milliyetcisi hatta direk bulgar rus dediler
ama boyle iste bu cesit bollugunda illa birileri hain ilan eder
ozet olarak , bende bugun itibari ile azinlik statusunde yasayan bir milletin mensubuyum bu bahsettiginiz sıkıntilarin hepsi bende de mevcut, yani bir kader ortakligimiz var. ve diyebilirimki bugun artik bilim cagidir bilgiye her isteyen cok kolay sekilde ulasabilmektedir yani bilim disi her faliyetin uzun omurlu olmasi mumkun degildir.
saygilar