Ще чакаме Петер да ни я каже!
И аз не съм съвсем наясно, но пък гледам че темата е станала доста популярна.
Всъщност тази тема не съм я открил аз, въпреки че се води за открита от мен.
Първия постинг от тази тема го пуснах в темата Джамии- Camiler, като обзорна статия за най-старите джамии в Инстамбул , но някой от там го е ползвал за да създаде тази тема.
След това Гелина уж за да ми го “върне” пусна темата “Джамии в Църкви”, но вместо да ми го върне всъщност ми направи голяма услуга като препотвърди тезата, която от доста време защитавам.
А каква беше тя?
Ами тя е че цялата история на религиите, всъщност е история на войни, омраза, борба за власт и религиозно противопоставяне. На християнски кръстоносни походи и на мюсюлмански джихад, на комунистическо настъпление и прочие .
Християни са събаряли и преобразували мюсюлмански храмове и обратно - мюсюлмани са събаряли и преобразували християнски храмове.
Същото са правили и всички останали религии, включително и комунистите. Историята е пълна с примери да не цитирам.
Каква е причината за това?
Ами това е доктрината за неоспоримост и претенцията за абсолютна истина, която всяка религия носи със себе си.
И ако до сега тази претенция и абсолютност най-много водеше до конвенционални войни, преобразуване или рушене на храмове, поробване или избиване на един или друг народ, то днес с разрушителната технология на 21 век вече става въпрос за цялото човечество.
Това последното може да изглежда далечно и само теоретично, но може и да ни изненада.
http://www.extremecentrepoint.com/?p=3365Като оня виц за оптимиста и песимиста, дето песимиста казал че по-лошо не може да стане а оптимиста му отговорил –може, може.
Та,
Може през 628 год. Пророка Мохаммед да дарява Хартата за неприкосновеност на монасите от Манастира Св.Катерина но това е частен случай.
Общото правило е да се разрушат или преобразуват храмовете на конкурентната религия до възможния минимум и всички тук, включително и Гелина го потвърждавате.
Благодаря за което.