Author Topic: Църкви в Джамии  (Read 31429 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Църкви в Джамии
« Reply #30 on: April 30, 2009, 23:08 »
Засега докажи тезата че при отсъствие на Бог хората няма да са добри.

Това вече бе доказано по безупречен начин от комунистите-атеисти, които само за половин век избиха толкова народ, колкото всички религиозни войни досега накуп не бяха:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1083.msg12461.html#msg12461

Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

PETER

• Guest
« Reply #31 on: April 30, 2009, 23:18 »
Това вече бе доказано по безупречен начин от комунистите-атеисти, които само за половин век избиха толкова народ, колкото всички религиозни войни досега накуп не бяха:
Това е само твое погрешно и заблуждаващо твърдение.

Комунизма е едно а атеизма (агностицизма) е съвсем друго.
Разликата е в претенцията за абсолютна истина.
Комунизмът както и всяка друга религия, притежават тази претенция за абсолютна истина.
Те не уважават и не приемат различното мнение а направо се стремят да го отстранят.

Напротив атеизма (агностицизма) казват само не знам, и търсят начин за мирно съвместно съществуване на всичките различни мнения.

fotakiev

• Guest
« Reply #32 on: April 30, 2009, 23:40 »
Засега докажи тезата че при отсъствие на Бог хората няма да са добри.

Но ако можеш да докажеш и съществуването Бог ... няма да откажа. ;)

:) Za da dokaja, 4e bez Bog niama da sme dobri shte triabva da se dokaje i 4e Toi syshtestvuva! A ti na kakvo bi povqrval ako ti kajat ili 4uesh - za da znam kyde da stypia, a ne da karam na sliapo

PETER

• Guest
« Reply #33 on: April 30, 2009, 23:48 »
Аз не вярвам а мисля,
но за да не се хабиш не се пробвай със плашеници, плачещи статуи, низпослани текстове и прочие ;)

fotakiev

• Guest
« Reply #34 on: April 30, 2009, 23:52 »
Аз не вярвам а мисля,
но за да не се хабиш не се пробвай със плашеници, плачещи статуи, низпослани текстове и прочие ;)

Ami ako vidish 4udo s o4ite si?

PETER

• Guest
« Reply #35 on: April 30, 2009, 23:59 »
Да нямаш някое летящо спагетено чудовище? :)

Айде казвай си тезата, пък аз в първия момент ще се направя че и вярвам.
После - ще видим. Разумът решава.

fotakiev

• Guest
« Reply #36 on: May 01, 2009, 00:24 »
Да нямаш някое летящо спагетено чудовище? :)

Айде казвай си тезата, пък аз в първия момент ще се направя че и вярвам.
После - ще видим. Разумът решава.
Za PETER:

:) Eto neshto koeto go ima 2009 godini.Stava vypros za ogyn koito sliza i e netvaren.Pyrvite minuti negori i ne topli.A cyrkvata predi ogania presvetva v sinia svetlina.Ostaviam Ti da precenish i ako se zaiteresyvash tova se slu4va vse oshte v Jerusalim.Shte ti doide skypo, ama si zaslujava ;)

http://www.youtube.com/watch?v=V_ud_kp31Ik

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #37 on: May 01, 2009, 07:54 »
Леле

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #38 on: May 01, 2009, 08:00 »
Пак сте размили темата господа , защо не си направите една отделна тема в която да спорите - има ли Бог , какво е Бог и хората без Бог могат ли да бъдат добри ?

Влязох да прочета нещо повече за църквите превърнати в джамии и за джамиите превърнати в църкви , тъй като лично аз видях една такава в гр.Изник , в Турция / бившата Никея/, превърната в джамия от Орхан.
Точно в центъра на градчето която в момента е музей , тъй като там се състоял един от Вселенските събори и интересното беше това как две религии се срещат в една сграда , с едно полуразрушено минаре отпред.

Но уви пак сте превърнали темата в спор и то извън темата от преливане от пусто в празно .....

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #39 on: May 01, 2009, 10:54 »

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BC%D0%B0%D1%8F%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%8F_(%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA)

Омаядска джамия (Дамаск)

Църква и джамия

Мюсюлманският управител на Дамаск предложил на християните договор, според който те имали право да запазят вярата си, както и да ползват 4/10 от площта на църквата. Според предложения договор по-голямата част от църквата остава за мюсюлманите. Те превръщат своята част в джамия и в продължение на години християни и мюсюлмани ще продължават да влизат от една и съща врата – оригиналната, която се намира на южната ѝ страна. След като прекрачели прага на разделената на две сграда, мюсюлманите се насочвали на изток, а християните –на запад.

Първият , който отправя молитвата си в тази джамия е Абу Убайда. Примерът му е последван от останалите мохаммадови сподвижници, които били част от победоносната войска, завзела Дамаск. Мястото ,на което Абу Убайда и неговите сподвижници се помолили за първи път по-късно получава името “Михрабът на сподвижниците”.

С оглед на постепенното нарастване на мюсюлманското население на Дамаск основоположникът на Омаядската династия Муауия ибн Аби Суфиян поискал да разшири джамията, като присъедини към нея онази част от църквата, останала в ръцете на християните. Но молбата му била отхвърлена. И тъй като Муауия, подобно на предшественика си, не искал да нарушава договора – оставил разделението. Той въвел само някои корекции на сградата – квадратните кули, издигащи се от четирите ъгъла на заобикалящата го ограда, били подходящо място, от което мюсюлманите да бъдат призовавани за молитва. Така тези кули се превръщат в първите мюсюлмански минарета.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #40 on: May 01, 2009, 11:17 »
 PETER,prekalqvash sys spama i razmivane na Temata!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

PETER

• Guest
« Reply #41 on: May 01, 2009, 11:20 »
Извинявам се че мисля. А ще мога ли да дишам? :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #42 on: May 01, 2009, 11:26 »
Извинявам се че мисля. А ще мога ли да дишам? :)
Не се прави на неразбрал,Темата е за друго!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #43 on: May 01, 2009, 12:42 »
Продължавайте да си мислите че сте нещо, дишайте без да се задавите.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #44 on: May 01, 2009, 13:28 »
 какъв език говори Бог?
Световен учен написа книга за пътя си от атеизъм към вяра
12 Март, 2009 ДЕЯН ЕНЕВ

Eдна важна книга е на пазара - "Езикът на Бог" от Франсис С. Колинс. Авторът е сред водещите световни учени, ръководител на проекта "Човешки геном". Проектът, осмислил дългогодишния труд на редица изследователи, възвестява в началото на новото хилядолетие, че е съставена първата чернова на човешкия геном - "книгата с инструкции" за самите нас.

Във въведението си авторът пише: "Човешкият геном обхваща цялата ДНК верига на нашия биологически вид и представлява наследственият код на живота. Този новооткрит текст е дълъг 3 милиарда букви и е написан на странен и шифрован четирибуквен код. Смайващата сложност на информацията, носена от всяка клетка на човешкото тяло, е толкова голяма, че прочитането й, при скорост една буква в секунда, ще отнеме тридесет и една години."

Но книгата борави не с биологични, а с духовни термини и категории. Тя не е трактат, а пътешествие из човешката душа. Видният специалист по генетика всъщност разказва в нея за личния си път от атеизъм към вяра, за съвместяването на научния с религиозния мироглед и доказва със собствения си жизнен път, че битката между вяра и наука не е толкова свирепа, колкото изглежда на пръв поглед.

Нерядко определящите се например като атеисти на въпроса "Вярвате ли в нещо?", отговарят: "Абе, има някаква сила." Тъй че дори неизкушените от религиозната тематика ще успеят да уточнят за себе си някои фундаментални термини като "атеизъм", "агностицизъм", "креационизъм", "интелигентен дизайн", "биологос". И в крайна сметка да приложат към собствената си житейска матрица думите на д-р Франсис С. Колинс: "Вярващ съм от 28 години, но Моралният закон продължава да бъде за мен най-силният знак за присъствието на Бога."

Онзи Морален закон, който определя при всеки един от нас кое е добро и кое - зло.

Д-р Колинс знае всеки аргумент, който учените са издигали срещу вярата, и може да го отхвърли. Той също така знае за ненужното отхвърляне на научните истини от някои вярващи и е готов да се противопостави и на това.

"Езикът на Бог" е за всеки, който се замисля над най-дълбоките въпроси на човешкото съществуване. Защо ни има? Как сме се озовали тук? Какво означава животът?

.