Български > Религия и мистика

10 полезни съвета за това как да бъдеш добър съпруг

(1/7) > >>

mirvam:
10 полезни съвета за това как да бъдеш добър съпруг

1. Подбирайте облеклото си според вкуса на съпругата си, бъдете чисти и използвайте приятен парфюм. Точно както съпругът иска жена му да изглежда хубаво заради него, така и тя би искала мъжът й да се старае в облеклото си заради нея самата. Помнете, че Мухаммeд с.а.с. винаги започва с почистване на зъбите си след като се прибира у дома и използва най-приятните парфюми.

2. Използвайте най-сладки имена, когато се обръщате към съпругата си. Мухаммед с.а.с. използва галени имена за своите съпруги, такива каквито те най-много харесват. Наричайте жена си с най-любимите й имена и избягвайте такива, които могат да наранят чувствата й.

3. Не се отнасяйте с нея като с муха. Никога не обръщаме внимание на мухите в ежедневието ни, освен когато започнат да ни досаждат. По същия начин съпругата може цял ден да се труди без да бъде забелязана от съпруга си до момента, в който направи нещо, с което да го раздразни. Не се отнасяйте с нея по този начин. Забелязвайте всичко добро, което тя върши и концентрирайте вниманието си върху доброто.

4. Ако жена ви сгреши нещо, опитайте се да замълчите и не коментирайте. Това е една от тактиките на Мухаммед с.а.с., предприемана в случаите когато той забелязва нещо неуместно, сторено от съпругата му. Техника, която малко мюсюлмани успяват да усвоят.

5. Бъдете със засмяно лице към съпругата си, когато я видите и често я прегръщайте. Засмяното лице е благотворителност и съпругите ви са част от мюсюлманската общност, на която благотворителността се полага. Представете си живота с нея, ако ви вижда винаги засмени. Припомнете си тези хадиси, които разказват как Мухаммед с.а.с. дарява с целувка съпругата си преди да тръгне за молитва, дори в дните когато говее.

6. Благодарете й за това, което прави за вас. След това й благодарете отново! Вземете за пример вечерята. Тя приготвя храната, почиства къщата и върши куп други подготовления. Понякога единственото признание, което получава за това е от рода на: “Супата беше доста безсолна.” Не позволявайте това да й се случва! Благодарете й!

7. Помолете я да напише последните 10 неща, с които сте я направили щастлива. След това се опитайте да ги повторите. Понякога е трудно да разберем какво точно доставя удоволствие на съпругата ни. Няма нужда да гадаете, просто я попитайте и след това се опитайте да повторите щастливите моменти в живота си.

8. Не омаловажавайте желанията й. Бъдете за нея утеха и морална подкрепа. Понякога мъжете подценяват молбите на съпругите си. Пророкът Мухаммед с.а.с. ни дава пример със случката, в която Сафия се разплаква, защото, по нейните думи, той й дава да язди бавна камила. Пророкът с.а.с. изтрива сълзите й, успокоява я и й довежда камилата, която тя харесва.

9. Проявявайте чувство за хумор с нея и се забавлявайте заедно. Известно е как Мухаммед с.а.с. се надбягва с жена си Айша в пустинята. Спомнете си кога е последния път, когато сте се веселили така с жена си.

10. Никога не забравяйте думите на Пратеника на Аллах с.а.с.: “Най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към семействата си, а и аз съм най-добрият сред вас към моето семейство.” Опитайте се да бъдете най-добрите!

И в заключение: Никога не забравяйте да се обръщате с молитва към Аллах, за това да ви помогне да бъдете щастливи в брака.

"Спиралата" и Списание "Икра"

PETER:
Only a rod will help!
http://www.youtube.com/watch?v=iWGA8i6scYY&feature=PlayList&p=CBF490143380291B&index=1

No more than 10 blows!
http://www.youtube.com/watch?v=wh7qiO3Ygnk&feature=PlayList&p=CBF490143380291B&index=2

Beatings are Indispensable
http://www.youtube.com/watch?v=wseFgBocQrw&feature=PlayList&p=CBF490143380291B&index=3

Wife Beating in Islam - The Rules
http://www.youtube.com/watch?v=Wp3Eam5FX58&feature=channel_page

mustafa_b:
ПЕТЕР, трябва да издириш още 6 подобни клипчета, та да станат 10... Правиш всичко възможно да те разкарат от този форум. Не ми е ясно до кога ще те търпят ???

Та не ми стана ясно питаш ли нещо или само задоволяваш нагона си с поредния постинг?

Gelina:
Петер, много религиозен си станал! :D

PETER:
Истината е въпрос на гледна точка Мустафа.
Ти даваш своята, аз давам моята.
Публиката гледа и решава.

А ако ме изгонят друг ще ме смени и толкоз.
Какво тук значи някаква си личност. ;)

ПП. щях да ги правя 10, но нещо имаше проблем с форума и ги редуцирах до 4.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version