Author Topic: Църкви в Джамии  (Read 31424 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline RIBNOVO

• Senior member
Ynt: Църкви в Джамии
« Reply #60 on: May 05, 2009, 23:23 »
abc interesni zaklu4eniq si pravi6.6to se ksae za taka nare4enata ot teb propoved.tova sa samo citati ot korana kato argument.a otnosno rimlqnite,persite i dr.vsevi6niq vinagi e izbiral iz mejdu vsi4ki narodi proroci sas sa6tata misiq kato na Proroka Muxammed.zabelqzvam 4e darji6 na naukata. bi li mi obesnil drevnite narodi kade sa se ogramotqvali sled kato e nqmalo universiteti.kade e zavar6il Avicena /istinskoto mu ime ibnu sina/ kade e zavar6il Aldjebar?4ieto ime nosi algebrata i do dnes.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #61 on: May 06, 2009, 00:00 »
ot sazdavaneto na 4ove4estvoto mqstoto za molitva e bili mqsto i za u4enie.religiqta i naukata vinagi sa bili raka za raka.na po kasen etap kogato sa razdelili naukata ot religiqta,se umalovajava parvoisto4nika,toest religiqta,i rezultata e na lice.intelegenciqta na 21 vek sas sa6tata seksualna razpusnatost,kato na predcite ni.krajbite v o6te po golemi razmeri,lajata sa6to,za narkomaniqta da ne govorim.zabelqzvam,4e za teb religiqta e samo molitva.badi sigoren,4e molitvata e edna malka 4ast ot religiqta.u4udvam se na tova,ti kazva6 4e postavqme karucata pred konq.mai tova vaji za teb za6toto postavq6 naukata pred leligiqta.interesno e 4e ima6 negativno mnenie za religiqta bez da e poznava6.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #62 on: May 06, 2009, 00:11 »
abc zabelqzvam kak s lekota govori6 za morala.na uruch kazva6 ,4e moralat se e menil spored vremenata i nravite.neeeee barka6.sigoren sam,4e nikade ne si go 4el tova e tvoe mnenie.6tom tvardi6 taka bi li mi dal nqkolko primera.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #63 on: May 06, 2009, 00:16 »
аbc,
Морала е комплексно формиран да, но комплексно в смисъл, че той се гради на и от много обществени фактори и места.Има една проста зависимост, че на всичките тези места, основния фактор за неговия градеж са човешките взаимоотношения.Ти казваш, че няма такава наука,аз пък ще кажа, че има и тя е тълкуване на свещения коран в унисон и заедно със сунната на Мохаммед с.а.с.Именно един от главните аспекти там са тези взаимоотношения.Много ислямски учени, които са посветили живота си на това са стигнали до смайващи открития.Не може нещо което не е наука да ангажира цял човешки живот.Бих казал също, че морала разглеждан като олицетворение на процесите в дадена епоха се е менил с времената, но нравите не.Те винаги са били едни и същи,алчност, злоба, завист, омраза, състрадание, любов, взаимопомощ и т.н., за които е нужна система, която да определи тяхното съществуване в едни поносими и измерими граници съхраняващи индивида.Във всеки от нас, малко или много са се пораждали всякакъв род чувства и нрави, и бих казал, че те даже тлеят неусетно, но друг е въпроса когато ние сме ги обуздали и не сме оставили да ни завладеят.Тук е и най голямата наивност на човека когато той не осъзнае своята слабост и много лесно може да бъде завладян от собдтвената си похотливост.Това е наука, това е психология на човешката душа, която се заблуждава, че е всесилна.Той Всесъздаващия описва чувствата на човека в корана като ги обособява в два дяла, единия пречупен през „погледа” на стрстите, другия през „погледа”на сърцето и разума.И двете са свързани с висшата нервна дейност, която също е физиологично и анатомично устроена по начин отговарящ на двете направления, духовните и чисто физичните, а това са двата дяла на нервната система, симпатикус и парасимпатикус, които са под прякото въздействие на човешката мисловна дейност.Именно исяма е науката която разлежда тази дейност до най дребните детайли в междуличностните отношени, които могат да повлияят човешката психика даже в ущърб на човека.
Да религията е норма за морал.Разбира се объркващ е факта когато тя се радикализира, но това е породено от факта, че корана е известен със своята всеобхватност.И няма как да бъде друго яче, при положение, че войни винаги е имало, побоища винаги е имало, и редица такива.Е…..след като винаги ги има, не е ли по добре да се определят норми отколкото да се заблуждаваме, че може да ги изкореним.В частност за побоя върху жените,Мустафа, на базата на фетфа по този въпрос, даде едно много хубаво определение, че след като в побоя се забраняват, удряне по главата, оставяне на синини и счупвания, то заприличва на потупване по дупето.
  За християнството, относно приемането на факта за кълбовидната форма на земята, мога да дам пример с ислямски учен, забравих му името, който много преди да бъде открито, че земята е кълбо, подарява сребърен глобус на Роже втори в Сицилия.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #64 on: May 06, 2009, 00:38 »
Всички сме грешни Рибново и допускам да бъркам за това или онова. Безгрешни са глупаците и според религията Бог с което ще се съглася. Радвам се, че намираш заключенията ми за интересни. Може би са такива защото не са пропити с проповеди и цитати на Свещенните книги.

Първо да започна с един технически въпрос - защо не си пишеш постовете наведнъж? Човек трябва да се дописва и редактира по 10 пъти.

Та пак отзад напред - разбира се, че имам мнение с което участвам в този форум. Морални ли са клиповене с указания как и кога да си бият жените мюсюлманите. Ще помоля за отговор от порядък ДА - НЕ. Другото ще бъде плява.

Религията може да носи прогрес, а може и да не го носи. Бях написал веднъж, че идеята на комунизма сама за себе си не беше лоша. Всекиму според потребностите, от всеки според възможностите, рабенство, братство и световен мир. Да, ама идеята е едно, а приложението и друго. Религията е била катализатор на науката, но не навсякъде и не сега. Религията учи на морал, но залага на страха. Религията няма място в управлението на държавата. Нека си стои в храмовете, а който иска да и се отдаде. Религията от древни времена е легнала върху страхове, незнание и суеверия.

Авицена е бил служител науката. За Aldjeba не съм чувал нищо, но за Ал Хорезми съм. Между другото знаеш ли коя е родината на арабските числа?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #65 on: May 06, 2009, 00:43 »
oruch като изключа религиозната част от поста ти остава теза с която нямам противоречие.
Разбира се чел съм Библията и имам приятели най общо казано богослови. Говорил съм си надълго и широко с дядото на един популярен манастир. Библията можем да я вкараме в борбата на религиите и на религиите срещу науката, но ми е излишно.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #66 on: May 06, 2009, 01:17 »
abc pi6a taka za6toto vremeto mi vav foruma e nakasano.imam mn.dr ne6ta da pravq.otnosno klipovete,az neznam za tqx,no ako gi ima ne e moralno.ako religiqta ostane samo v xramovete i za napred,togava 6te se ostavim ateizma da ni vodi kam po dobro,taka li?a dali religiqta ot drevni vremena e legnala varxu straxove neznanie i sueverie.tuk otnovo si nepodgotven i govori6 ot sebe si.1-straxovete sa za naru6itelite ili gre6nicite.2-neznanieto e nai golemiq vrag na 4oveka.neznae6tiqt ne e religiozen.po skoro idolopoklonnik.neznanieto vodi do sueverie.toest;neznae6tiqt nemoje da opoznae sebe si,sazdatelqt si,smisala na jivota koito jivee.neznanieto vodi do fanatizam,a fanatizmat e v osnovata na vsi4ki dr formi na nasilie i zabluda v tova 4islo i sueverie.ne pripisvai tezi formi na religiqta.ne q poznava6 i zatova nqma6 tova pravo

Offline abc

• Forum fan
« Reply #67 on: May 06, 2009, 01:26 »
Рибново, разликите между нас са, че ти ми наблягаш на цитати, притчи и поуки, а аз на собствена продукция. Че аз няма да ти каза - ти нямаш право на това или онова, а ти го правиш, че ти не можеш да избягаш от менторството, а аз търся диалога.

Да ни води разума казвам аз, защото според ъгъла на поглед атеизма е вяра, че няма религия ;) Дъвка един вид.
Религията, предшествениците и шаманизъм, суеверие, идолопоклонничество са базирани на страх, манипулиране и незнание. А представа нямаш колко си прав, че neznanieto vodi do fanatizam,a fanatizmat e v osnovata na vsi4ki dr formi na nasilie i zabluda v tova 4islo i sueverie.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #68 on: May 06, 2009, 11:13 »
abc!tuk si prav 4e mn 4esto govori6 ot sebe si.az sa6to govorq ot sobstvena poziciq,no za nezna4imi ne6ta.kogato znam, 4e moga da obarkam cennostnata sistema na nqkogo, ne smeq da govorq ot sebe si.znae6 li 4oveka e nai slojnata ma6ina ot vsi4ki ma6ini na sveta.i da se opitvam da i vazdeistvam bez neobxodimite poznaniq za tova samo moga da e povredq.ako si zakupil edna ma6ina za 5000 lv.i nqkoi si pozvoli da e eksploatira bez neobxodimite znaniq za tova,kak bi postapil s nego.predstavi si stava vapros za 5000 lv.a v na6iq slu4ai stava vapros za razuma ,ili saznanieto na 4oveka.zatova nemoga da si pozvolq takav luks.i kazvam,4e i ti nqma6 pravo na tova.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #69 on: May 06, 2009, 12:09 »
Рибново, въпреки назидателството си се изкара по малък от мушица :D

Човека е съвършено творение от гледна точка на биологията.

За въздействието. Аз не поучавам, а изказвам мнения. А ти като смяташ, че можеш да повредиш "машината" не я пипай ;)

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #70 on: May 06, 2009, 12:34 »
abc.ne sam mu6ica ili ne6to takova po malko.4oveka e savar6enno sa6testvo da,no tov ne mu dava pravo da si misli 4e e neograni4en,i moje da izkazva mneniq i da dava saveti v razli4nite oblasti na jivota.kato profesor po vsi4koznanie.takav o6te nqma i nqma da ima.ne samo saveti,a i mneniqta se davat v oblasti koito si silen.v protiven slu4ai mneniqta sa kato virus v prostranstvoto i 4aka svoqta plq4ka da se lepne za neq.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #71 on: May 06, 2009, 12:36 »
Не спря да ме поучаваш...

Ти в кое си силен?