Author Topic: 60 убити при атентат срещу шиитска светиня в Багдад  (Read 61140 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

PETER

• Guest
60 убити при атентат срещу шиитска светиня в Багдад
24 април 2009
Вчера при два атентата, в Багдад и в северозападната провинция Диала, загинаха най-малко 89 души.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=351043

Талибаните се изтеглят от стратегически окръг в Пакистан
24 април 2009
...
Мирното споразумение в долината Сват предвижда въвеждане на шериата в района в замяна на прекратяването на бунтовническите действия.
...

Накратко - или Дар ал-ислям (дом на Исляма) или Дар ал-харб (дом на войната), а не дом за всички хора.
Точно както е в написано в Корана.

.....

и не ме интересува каква е теорията на исляма, а каква е практиката.
Възмутен съм!

Това ли е целта на исляма, Мустафа?

Isyankar

• Guest
Факт е, че въпреки опита за обратна манипулация на лидерите на някои радикални ислямски движения познати ни на всички - във света годишно броя на загиналите мюсюлмани от ръката на мюсюлмани е доста по-голям от тези загинали от разни безмислени войни като тази в Ирак или пък заради Израело-палестинския конфликт. Защо тези водачи на радикални ислямски движения не хвърлят повече ресурс да намалят тези жертви, а непрекъснато говорят за жертвите от християните ... Ами много просто - същите тия водачи стоят зад доста подобни атентати и изобщо за пореден път се доказва, че ФАТАЛНОТО (според мен) смесване на религия и политика (много ясно изразено в повечето мюсюлмански страни) в крайна сметка води до това...кръв, кръв и пак кръв ... братя (ако приемем, че всички мюсюлмани са братя) с братя се убиват ...

Тук дори не става въпрос за сблъсък на капитализъм или социализъм и т.н....Просто религията няма и не може да има място в политиката....В миналото когато тя е имало такова място - не само в мюсюлманския, но и в християнския свят - мисля, че всички днес са единодушни, че това е било грешка. Дано да го осъзнаят и редица други мюсюлмански народи това, освен турския, чийто очи отвори големият мюсюлмански водач Ататюрк. Мнозина очакваха, че след един век неговата своеобразна революция по отношение на религията и политиката ще повлече крак в мюсюлманския свят, но като, че ли не се получава....

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
60 убити при атентат срещу шиитска светиня в Багдад
24 април 2009
Вчера при два атентата, в Багдад и в северозападната провинция Диала, загинаха най-малко 89 души.

Талибаните се изтеглят от стратегически окръг в Пакистан
24 април 2009
...
Мирното споразумение в долината Сват предвижда въвеждане на шериата в района в замяна на прекратяването на бунтовническите действия.
...

Накратко - или Дар ал-ислям (дом на Исляма) или Дар ал-харб (дом на войната), а не дом за всички хора.
Точно както е в написано в Корана.и не ме интересува каква е теорията на исляма, а каква е практиката.
Възмутен съм!

Това ли е целта на исляма, Мустафа?

ПЕТЕР, при цялото ми уважение към теб, те моля да не намесваш геополитиката в тази тема. Цитатите на популиста Херт Вилдерс, също.

И двамата много добре знаем кой е виновника за случващото се в Ирак в момента. Също и, че талибаните са изобретение на ЦРУ.

Ако желаеш да разискваме значението на айетите в Свещения Коран, първо се научи да цитираш в контекст, абстрахирай се от медийните клишета за Исляма, избий от съзнанието си стереотипа за мюсюлманите и заповядай - тогава ще ми бъде приятно да дискутирам тези въпроси с теб!

А сега ще те помоля да редактираш постинга си /цитатите от Корана/, за да не отваряме работа на модераторите!

Offline havallar

• Advanced member
ПЕТЕР, при цялото ми уважение към теб, те моля да не намесваш геополитиката в тази тема. Цитатите на Херт Вилдерс, също.

И двамата много добре знаем кой е виновника за случващото се в Ирак в момента. Също и, че талибаните са изобретение на ЦРУ.

Ако желаеш да разискваме значението на айетите в Свещения Коран, първо се научи да цитираш в контекст, после се абстрахирай от медийните клишета за Исляма, избий от съзнанието си стереотипа за мюсюлманите и заповядай - тогава ще ми бъде приятно да дискутирам тези въпроси с теб!

А сега ще те помоля да редактираш постинга си /цитатите от Корана/, за да не отваряме работа на модераторите!
  Брат,аз не смея да пиша на тази тема,за да не сбъркам.Приятелите християни се оказаха че я разбират по добре от всеки мюсулманини.Даже почнаха и проповеди да дават.

Offline Ади

• Senior member
Петер,
Никой от съфорумците помаци не си е позволявал да говори по този начин за християнството, имайте го в предвид в последващите си постове.

Защо в следващите , изтрийте го ...

fotakiev

• Guest
  Брат,аз не смея да пиша на тази тема,за да не сбъркам.Приятелите християни се оказаха че я разбират по добре от всеки мюсулманини.Даже почнаха и проповеди да дават.
Защо когато някой християнин или атеист пита по неудобна тема за исляма , се реагирате така?Защо се засягате и обиждате когато някой Ви пита нещо?Защо да не може християнин да пише в тема ислям и да дискутира с Вас?
БОГ Е ЕДИН! И ако нещо написано не ти харесва, тук е мястото да се дискутира.Това е форум, където всеки си казва мнението, ако го има.Като християнин съм сигурен че можем да имаме еднакво мнение по много теми.Вярващия си е вярващ....фанатика си е краен,без значение каква религия изповядва.

Offline Ади

• Senior member
Защо когато някой християнин или атеист пита по неудобна тема за исляма , се реагирате така?Защо се засягате и обиждате когато някой Ви пита нещо?Защо да не може християнин да пише в тема ислям и да дискутира със Вас?
БОГ Е ЕДИН! И ако нещо написано ,не ти харесва тук е мястото да се дискутира.Това е форум където всеки си казва мнението, ако го има.Като християнин съм сигурен че можем да имаме еднакво мнение по много теми.Вярващия си е вярващ....фанатика си е краен,без значение каква религия изповядва.

Все повече се убеждавам , че няма смисъл да се обсъжда каквото и д ае с подобни събеседници!

fotakiev

• Guest
Все повече се убеждавам , че няма смисъл да се обсъжда каквото и д ае с подобни събеседници!

Виждам, че си цитирала моят постинг и затова предполагам, че се отнася до мен....

Кое те обеждава, че няма  смисъл да обсъждаш с мен?

Предполагам обаче , че няма да получа отговор и на този въпрос, ...за съжаление...

Isyankar

• Guest
Абе и аз съм християнин ! Няма ли и мен поне да оплюете ... защо се бъхта да пиша :))) Айде, чакам тежката критика към неразбиращия християнин :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Тук разискваме теологията на исляма. Затова не одобрих намесването на геополитиката и цитатите от филма "Фитна". Целта на подобни "творения" е да се хвърли негативна светлина срещу ислямската религия и мюсюлманите. Насажда се омраза на религиозна основа.

Иначе, нямам нищо против да разискваме и геополитика /в частност кого обслужва тероризма/, включително и айетите за "избиване на неверниците", но в друга тема. Нека не опорочаваме тази, която носи името на религията на над 1,5 милиарда хора по света.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Защо когато някой християнин или атеист пита по неудобна тема за исляма , се реагирате така?Защо се засягате и обиждате когато някой Ви пита нещо?Защо да не може християнин да пише в тема ислям и да дискутира с Вас?
БОГ Е ЕДИН! И ако нещо написано не ти харесва, тук е мястото да се дискутира.Това е форум, където всеки си казва мнението, ако го има.Като християнин съм сигурен че можем да имаме еднакво мнение по много теми.Вярващия си е вярващ....фанатика си е краен,без значение каква религия изповядва.

Така е, БОГ Е ЕДИН! И да, това е форум за дискутиране на всякакви въпроси между вярващи /от всяка една религия/ и атеисти. Но темата е за Исляма, а не за тероризма!

PETER

• Guest

Ок, махнах ги.
А сега ми кажи как да направем от тези талибани нормални и мирни хора, зачитащи различното и различните?
И как да върнем живота на онези невинни хора загинали при атентатите?

Религията не е само теория Мустафа, тя е и практика. Кървава практика. Факти.
Та тези талибани казват или шерият или война и изповядват ислям а не  ЦРУ-ам.
Да, проблема са те а не теорията, но те са те именно чрез теорията.

Салих,Ади и в християнството фактите и практиката са същите а теорията уж е любов. Ако не сега, то преди.
И кое е било решението? Да си премълчаваме или да погледнем фактите в очите?
Аз искам да живеем в мир, разбирателство, демокрация. Чрез зачитане правата на другия, но и чрез зачитане на моите права, и ако някой ми каже или шерият или война ще избера - война.
Религията няма място в управлението на държавата и всяка религия опитваща се да се намеси в държавата е враг.
Това е същноста на нашата цивилизация и никой няма да отстъпи от нея. По никакъв повод.

Това не е проповед,  Хавалар, а само здрав разум.

PETER

• Guest

Иначе, нямам нищо против да разискваме и геополитика /в частност кого обслужва тероризма/, включително и айетите за "избиване на неверниците", но в друга тема. Нека не опорочаваме тази, която носи името на религията на над 1,5 милиарда хора по света.

Ок, нищо против да оставим тази тема за теология.
Направи нова. Модераторите да преместят мненията там.

Не фактите опорочават, а  опорочаването е във фактите. 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
А сега ми кажи как да направем от тези талибани нормални и мирни хора, зачитащи различното и различните?

Отвори друга тема и ще ти кажа как, но не вярвам да те интересува съдбата на афганистанския /нито на иракския и всякакъв друг мюсюлмански/ народ. Преди дни попита Шабан за афганистанския писател Халед Хосейни  дали е мюсюлманин. Да, мюсюлманин е. Съветвам те да прочетеш някоя от книгите му - те ще ти помогнат да разчупиш стереотипите за мюсюлманите /в частност - в Афганистан/ и да разбереш, че и последните са хора, както всички останали.

Offline abc

• Forum fan
Съветвам те да прочетеш някоя от книгите му - те ще ти помогнат да разчупиш стереотипите за мюсюлманите /в Афганистан/ и да разбереш, че и последните са хора, както всички останали.

Стереотипите не са дошли от нищото. Има разлика от ислям до ислям, колкото и да се твърди, че няма.