България ще строи Музей на толерантността.
10.12.2012 Новини
„Отношенията между България и Турция са наистина за пример в региона.
Ние нямаме абсолютно никакви сериозни проблеми. Напротив, изграждаме много сериозни перспективни за сътрудничество и коопериране.“ Това каза миналата седмица президентът Росен Плевнелиев на среща с представителите на чуждите медии в страната.
Той изрази своето задоволство и посочи, че е изключително доволен от топлото гостоприемство в Турция по време на официалната му визита в южната ни съседка на 28 и 29 ноември. Плевнелиев посочи, че вижда много силни перспективи за развитие, имаме и силна база за сътрудничество с Турция. На въпрос на в. „Заман“ президентът на България отговори, че част от мостовете на сътрудничество и доверие между двете държави са именно българските граждани от турски произход, както и изселниците. „И да, съгласен съм с вас, аз съм първият президент, който отиде на гости на изселническо семейство, аз съм първият президент, който, където и да бях в Анкара и в Истанбул, се виждах с тях, говорих с техните организации. И виждаме, и се обединихме с президента и министър-председателя на Турция, че това е един добър мост на сътрудничество, който трябва да се използва”, каза президентът Плевнелиев.
В контекста на това президентът съобщи, че се планира в бъдеще да се построи Музей на толерантността в България. В част от изложбата ще бъде показан подвигът на българския народ преди 70 години, свързан със спасението на българските евреи. Президентът посочи, че това ще е много голяма тема на неговата активност през 2013 г. „Говорим за Музей на толерантността, където да покажем истината за спасяването на българските евреи и, разбира се, да почетем паметта на жертвите на Холокоста, но там искаме да покажем и истината за тоталитарния комунистически режим, който изгони 300 хил. български граждани от турски произход през 1989 г.”, каза президентът. По думите му, България иска да покаже на следващите поколения по един достоен начин тези исторически факти.
“България и Турция имат изключителен интензивен политически диалог помежду си. Визитите на високо равнище между двете страни са силен знак за този диалог – посочи Плевнелиев и допълни: – Това което ние си казахме в Турция, е, че искаме на нивото на политическия диалог да интензифицираме търговията и сътрудничеството.” Президентът припомни, че преди 10 години търговският обмен между България и Турция бе 1 млрд. долара, а днес вече е 4 млрд. долара. „Но си поставихме много високата цел да работим за това той да достигне 10 млрд. долара“, допълни той.
Нова вълна от инвестиции от Турция.
Президентът каза, че се наблюдава нова вълна от инвестиции от Турция в България, „което за нас е позитивно”. По думите му, нашите две страни имат сериозни съвместни проекти. Той припомни много силния интерес на двата водещи телеком оператора в Турция – „Тюрксел” и „Тюрк Телеком”, към участие в процедура в България. „Ще се строи „Интерконтинентъл“ хотел с турска инвестиция в България. И всичко това са едни много добри доказателства, че се вижда перспектива”, изтъкна Плевнелиев.
Росен Плевнелиев посочи, че България иска също така да задълбочи сътрудничеството с Турция в областта на културата и туризма с общи туристически пакети. Той припомни и за договореността през 2016 година свръхбързият влак, който стартира от Баку, Азербайджан, минава през Грузия, цяла Турция и ще дойде на границата с България през 2016 година, „ние да го продължим, за което да изграждаме трасето Пловдив-Свиленград, за да може този бърз влак да мине и през България по пътя си към Европа”. По думите на президента, след няколко години България ще бъде свързана с региона и не само с Турция, но и с другите държави, с магистрали, с мостове. “И това е една нова България, за която ние работим”, каза той.
В интервю за в. „Хюррийет дейли нюз“ Росен Плевнелиев посочва, че „успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас”. Според него Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България. „Турция е страна с визия и работи не само за бъдещето и благоденствието на народа си“, изтъкна президентът Росен Плевнелиев.
Получаваме толкова, колкото произвеждаме.
Друга тема бе проблемът с бедността. Според различни статистики 42 или 49% от българите са заплашени от бедност. Плевнелиев изтъкна, че като президент няма как да се гордее с този факт. „Като президент също така съм достатъчно притеснен, че нивото на заплатите, на пенсиите е най-ниското в ЕС”, каза той. Това донякъде е закономерно, защото според Росен Плевнелиев „получаваме толкова, колкото произвеждаме. Но ако станем по-ефективни, ние ще можем бързичко да дръпнем напред“.
Президентът даде пример с Катар и Кувейт, които искат да купуват българско агнешко. Навремето те са били традиционно силни пазари за България. „Преди 20 години ние сме произвеждали 10 млн. глави агнешко и сме ги изнасяли с много сериозна печалба. Днес ние произвеждаме 1 млн., т.е. 10 пъти по-малко. България има потенциала, защото е произвеждала 10 пъти повече“, посочи Плевнелиев. Подобна е картината в сферата на информационните технологии, машиностроенето, в земеделието.
„Извинете, но покрай доматената революция на един български поет, който замери парламента преди няколко дни с един домат, стана ясно, че дори и този домат е вносен. Ако искаме да замерваме парламента с домати, трябва да си ги внесем – каза на шега президентът. – Няма как да се гордея с този факт при положение, че България е традиционен, много силен производител на зеленчуци от миналото.“
Припомняйки, че България има вода и земеделска земя, президентът даде пример с Холандия, която има една трета от територията на България, но произвежда 4 пъти повече земеделска продукция. „Тоест Холандия е 12 пъти по-ефективна от България. Това ме притеснява, но същевременно това е потенциал за развитие на българското земеделие, на българските региони. Оттам – високи заплати, благоденствие, издърпваме се от тази граница на бедността и вървим напред“, изтъкна Росен Плевнелиев.
Енергийната ефективност е друга сфера, в която трябва да се работи, защото ние сме 5 пъти по-неефективни енергийно от Германия. „И понеже парите ги прахосваме в ток, не ги даваме за заплати“, каза Плевнелиев.
Президентът коментира и ниските пенсии в България. Той посочи, че пенсионната система в страната е фалирала 4 пъти в последните 70 години. По неговите думи, това не се е случвала в нито една друга европейска държава. „Три пъти по време на комунизма и веднъж през 1996 г. с фалита на една трета от банките в България, всички пенсионни фондове бяха в Първа частна банка, която фалира. Оттогава ние сме набрали много. През 1996 г. нивото на пенсиите в България бе отчайващо, не искам чак да споменавам цифрите. Днес вече е по-нагоре“, каза Плевнелиев. „Затова да сме наясно. Аз не обещавам да раздавам пари. Но обещавам да работя за икономическото развитие на България. И колкото по-ефективни сме, и колкото повече произвеждаме, толкова повече ще даваме и ще преразпределяме“, допълни той.
Тайфур Хюсеинов, София. v-k Zaman. 10.12.2012