Български > Дискусии
"Помашката железница"
Сидхарта:
Да, теснолинейката е емблематична за този край.Движи се бавно и човек може за се наслади на невероятната природа.А що се отнася за значението и за населението което я ползва- то е неоценимо като сигурен и все още достъпен транспорт.
Nazmi:
Дано да се запази,това е единствената връзка в Родопския край,който е възпрепятстван от Релефа и природата.В Смолянско няма ЖП,тази линия трябва с цената на всичко да се запази,това е единствения мост в Родопите.Доколкото чувам се канят да я затворят,това ще е най-голямата глупост и грешка в историята.Теснолинейката освен хора извозва и стотици хиляди кубици дървесина,материали..,онези горе в перламента да внимават какви ги вършат,помака е търпелив но до едно време! Теснолинейката е мост за това,минавайки през Велинград, Разлог,Банско,Елешница,Аврамово,Света петка......Добринище.Да ,имаше проект оттам за Гоце Делчев -Драма,ама само проект си остана,да не говорим че оттатък Смолянско нямат жп никакви...
sema_rohleva:
Аз да си призная не съм се возила на теснолинейката , но последния път когато бях по онзи край на път за Пашовото я видях и наистина се учудих , как са успяли да преодолеят толкова препятствия , такъв труден терен , за да я изградят .... Абсолютно съм сигурна , че е голямо удоволствие да се возиш в нея , наслаждавайки се на красотата на Родопа.
Имам приятели англичани , които преди години се повозиха от Септеври до Добринище и бяха очаровани.....
Освен , че е единствения останал по-евтин превоз за нашите не толкова заможни помаци , "Помашката железница" е емблематична за Родопите ..... Колкото и пазарно да звучи , с малко повече средства , ако се подобри състоянието на вагоните , тя може да привлече много туристи , ама нерде толкова мозък , че да се направи ......
B-52:
А гара Света Петка я затвориха и в момента се разграбва под бездушните погледи на българските чиновници. А преди 70 г. лично цар Борис ІІІ я е открил
Nazmi:
Каква е причината да затворят гарата в Света Петка,нали там спираше долу в ниското и хора и от с.Пашово я ползваха,как сега се обслужват хората от Света петка и пашово?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version