Author Topic: ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ  (Read 187575 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

dobre e da se kaje 4e e kopirano ot http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=378

В конкретния случай не е необходимо,не се нарушават авторските права. ;D
Поздравления към автора за хубавите статии!

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Братята Торбеши в Македония вече имат 3-ма свои прадставители в парламента това са Фииaт Цаноски Мехмед Джемаилоски и Реихан Дурмиши нека да им пожелаем успех....

TORBESITE VO MAKEDONIJA TV emisija so FIJAT CANOSKI i SERIF AJRADINOSKI

Offline Hat

• Moderator
Братята Торбеши в Македония вече имат 3-ма свои прадставители в парламента това са Фииaт Цаноски Мехмед Джемаилоски и Реихан Дурмиши нека да им пожелаем успех....

TORBESITE VO MAKEDONIJA TV emisija so FIJAT CANOSKI i SERIF AJRADINOSKI
Браво на братята торбеши.Аз искам да попитам дали общият брой на торбешите в Македония е по голям от броя на помаците в Бьлгария или обратното.

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Доколкото аз знам Торбешите в Македония са около 120 хиляди само тербешко население което е в пъти помалкo от това на Помаците в България,съмнявам се че някой знае точния брой на Помаците в България..

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh

ФИЈАТ ЦАНОСКИ

Роден:  02.10.1960 година во с.Октиси Струга, Република Македонија

Семеен статус: оженет, (татко на три деца)

Националност:  Торбеш

Образование:  Основно образование завршил во Струга а средно образование во Загреб, Република Хрватска. 

Високо образование економски факултет во Нови Сад, Република Србија,Магистер по политички науки.

Постдипломски студии на "Сесловенскиот Универзитет" во Нови Сад, Република Србија под менторство на Д-р Милан Миљевиќ, редовен професор на Факултетот за политички науки на Универзитетот во Белград. Магистрира на тема "Процес на истражување на политичкиот пазар со утврдување на изборната политичка програма во форма на инструментите на наркетинг микс"

Странски јазици: Говори Албански, Хрватски и Германски а се служи и со Англискиот

Компјутери:  Word, Exsel, Power Point, Corel Draw, Internet

Работно искуство: Бизнисмен, менаџер на сопствени приватни фирми во областа на трговијата, угостителството, градежништвото, како и фирми за обука на кадри од областа на администрацијата и од други области кои како логистика на НАТО базите работат во државите од Европската Унија.

Оснивач на Првиот приватен универзитет -" ФОН Универзитет " во Република Македонија со седишта во Скопје и Струга кој нуди студии на еден од осумте факултети и тоа факултет за правни науки, Факултет за политички науки, Факултет за применети странски науки, Факултет за детективи и безбедност, Факултет за животна средина, Факултет за економски науки, Факултет за информациски и комуникациски технологии и Факултетот за спорт и спортски менаџмент;

Оснивач на Приватно средно училиште во Република Македонија "Петта приватна гимназија" со седиште во Скопје.

Од 2006 година - пратеник во Собранието на Република Македонија

Партиска активност:  2006 година - Оснивач и Претседател на Партијата за Европска иднина

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh

Рејхан Дурмиши

БИОГРАФИЈА

Име и презиме: Рејхан Дурмиши
Датум на раѓање: роден на 11.10.1974 год. во Дебар
Место на живеење: с.Велебрдо, општина Маврово и Ростуше
Семеен статус: Оженет, татко на две деца.

Националност: Торбеш

Образование: Филозофски факултет - група Педагогија

Работно искуство:

2 години работно искуство како одделенски наставник во ОУ”Ѓорѓи Пулевски” - Ростуше.

2 години работно искуство како Педагог во основните училишта Блаже Конески-Скудриње и Ѓорѓи Пулевски- Ростуше.

6 години Педагог во ОУ “Јосип Броз Тито”с. Жировница и ОУ “Денче Дејаноски”-Маврови анови.

2 години Директор во ОУ Ѓорѓи Пулевски Ростуше

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh

Мехмед Џемајлоски

Генерален секретар на ПЕИ

БИОГРАФИЈА

Име и презиме: Мевмед Џемајлоски

Датум на раѓање: роден на 17.07.1965 год. во Подгорци, Струга
Семеен статус: Оженет, татко на две деца

Место на живеење: с. Подгорци, 6330 Општина Струга
Националност: Торбеш

Јазици: Македонски, Словенски

Образование:

Основно образовани завршил во с. Подгорци, средно образование – гимназија Струга,

Дипломиран правник на универзитетот Фон.

Работен статус:

Основач и управител на приватно  претпријатие  Интеграл, Подгорци,Струга(1989–1991),

-   Основач, сопственик и управител на Дооел Подгорка, Подгорци, Струга(1991 - ....)

(Дооел Подгорка има 25 вработени, располага со сопствени магацини и ладилници за складирање и одржување на прехранбени производи, млеко и млечни  производи, месо и месни производи и располага со сопствени возила за транспорт и дистрибуција на истите. Работењето го има усогласено според сите “Hasap” и “Iso” стандарди).

Offline neonGOAt

• Candidate member
  • *
Много благодаря на автора!

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
Мнение на историк за значимостта на книгата.
http://www.pravoslavieto.com/inoverie/islam/pomaci_petrov.htm

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Мнение на историк за значимостта на книгата.
http://www.pravoslavieto.com/inoverie/islam/pomaci_petrov.htm

Не искам да го коментирам,не ми се обяснява дълго и пространно за обективността на т.нар. "историци" в България.Повечето са роби на пропагандната машина на великобългарския национализъм и шовинизъм.За онези от края на 19 и началото на 20 век ще добавя и реваншизъм.
  Този "историк" отрича покръстването на помаците през 1912 година,събитие доказано и с все още живи свидетели.Оттам нататък няма да коментирам.Гнус ме е!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Доколкото аз знам Торбешите в Македония са около 120 хиляди само тербешко население което е в пъти помалкo от това на Помаците в България,съмнявам се че някой знае точния брой на Помаците в България..

120 000 на два милиона е около 6%,но аз мисля,че са над 200 000,т.е. около 10-11%-част от торбешите се албанеят,както тук в България помаците се турчеят.

Помаците в България след официалното преброяване се определят на 130 000-2% от нацията,но аз мисля че са около 300 000.Голяма част от тях се пишат турци.Единственият белег по който могат да се определят е посочилите -българин и мюсюлманин в графата за преброяване.Някъде вписали и помак.
Според преброяването Българските турци са около 500 000 души,но аз мисля,че не са повече от 100-150 000-останалото са помаци и цигани,писали се като турци.Нищо не пречи на помаците да помачеят ДПС,но както винаги турците ги управляват.Т.е.помаците гласуват,турци да ги управляват,а после се оплакват,че изкупните цени на тютюна са малки-абре джанам-то тютюна отдавна е в турски ръце.

През 1956 г. помаците са около 300 000 души.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България

Поздрави.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
120 000 на два милиона е около 6%,но аз мисля,че са над 200 000,т.е. около 10-11%-част от торбешите се албанеят,както тук в България помаците се турчеят.
А пък голобърденци твърдят, че са чисти българи! Два пъти съм ходил и винаги плачат като жидят жив българин! Жалко, че държавата ни ги е изоставила но иде видев ден!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Два пъти съм ходил и винаги плачат като жидят жив българин!
;) :) :D

A kato go vidqt umrql sigorno togava 6te se radvat !

Offline zinia

• Senior member

Не искам да го коментирам,не ми се обяснява дълго и пространно за обективността на т.нар. "историци" в България.Повечето са роби на пропагандната машина на великобългарския национализъм и шовинизъм.За онези от края на 19 и началото на 20 век ще добавя и реваншизъм.
  Този "историк" отрича покръстването на помаците през 1912 година,събитие доказано и с все още живи свидетели.Оттам нататък няма да коментирам.Гнус ме е!

Може да ви е гнус, но това е истината. Тези "историци" и "роби" са изчели де що има извори на латински, гръцки, арабски език, антични и средновековни, специализирали са в балкански и западноевропейски университети, допускат ги в иначе недостъпните библиотеки на Ватикана, признати са от техни чуждестранни колеги. Отнасят се критично към всяко твърдение и ако помаците не бяха част от българите, то тези историци първи щяха да го признаят.