Author Topic: ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ  (Read 185009 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Българино - прав си!
Аз тука в Белгия се чудя на фламандките защо обръщат толко голямо внимание на помаците!
Ето каква е била причината...
Като да речеш че сме намазани с мед и масло..

Сега вече имам одговора за този феномен..

EVROPOMAK

• Guest
Ако тази песен е от Брезница, показва колко малко не е достигнало на това село времето до освобождението да се турчеят днес.Толкова сте различни помаците от него край....толкова различни,че  понякога си мисля за плагиатство  на етнонима "помаци".И днес казвате ,че майчиниат Ви език е турски.И днес милеете за турското.И днес на преброяване се пишите турци.И днес показвате в сайта колко "обичате" българското или българщината..
Насилието против личността, било то и духовно, почти винаги има двоен обратен ефект!  8)
"Брезница" - "Турци" - "Помаци" - дори, държащи на това и знаещи се като "Помаци" , не е за учудване, че хората там почват да се възприемат като "Турци", при положение, че "Вие" и "обществото" не ги възприемате като "Помаци" и никъде ги няма в 6-та "колона" на преброяването, именно като такива "Помаци", и тогава има преминаване към 5-та колона!  :o  ???

Колкото за "песничките" на наш Боянчо, Османската империя е вид държавно устройство, както и империята на Крум, на Византия, на Русия и сегашната на Аврупата - и без излишни обвинения към "онези", тъй като,  когато "Болгарето" забравят за "5-вековното", тогава и "Помакето" ще забравят за "12-та" и нататък!  >:(  :D  8)

Какво толкова страшно има във фондацията "БОШ" и нейните проучвания, че да не би случайно да излязат някои нови и срамни за историята истини наяве ли, и тогава да се струти нечие героично минало, за да не се потъпка достойнството на друго героично минало, или защото това може да е някаква Помашка фамилия от Босна!   ;D  :D  ;)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
За мен ще е радостна вест. Какво мога да ти обещая аз Метка освен да я пополяризирам.

Offline daczo

• Forum fan
“...Наведен над широкия пергамент в ъгъла, озаряван от жълтия светлик на свещта, слепена за глечта на окълцана паничка, Петър Осоговец пишеше своята голяма книга за звездите и за съдбата на народите...”¹

Петър Осоговски e Доростолски епископ, неговата църква е била в днешна Силистра.
Той е един от богомилските водачи със степен съвършени. Йерархично е епископ и отговаря за своята църква – с нейните презвитери, верни и оглашени. Над епископите в богомилската йерархия са били тримата Архиепископи: Боян, Богомил и Гавриил Лесновски – с водач Боян.
Петър Осоговски, както и почти всички богомилски водачи, обикаля и пътува много - Северна и Източна България, в земите на сегашна Румъния, до самите Карпати, както и в Западна Русия.
Основава църквата в Доростол където, година след встъпването си, става епископ. Основава също в Рига, Севастопол, Краков, Виена и Варшава, като в Краков, Виена и Рига е работил заедно с Епископ Симеон Антипа.
Петър Осоговски проповядва явно по улици, площади, църкви, събрания и е принуден да понася презрението и смеха на тълпата, упреци, груби обиди и мъки. Често е бил затварян и изтезаван, особено в Севастопол и Рига.
Той е бил типичен човек от народа, с искрен и жив темперамент, правдив и рязък. Петър Осоговски е бил женен и е имал две деца, но заради делото той ги е оставил. Тогава Боян увещава един стар дворянин да прибере жена му и децата му в Преслав и да се грижи за тях.
Хората са го имали за магьосник и знахар, и често са идвали при него за помощ.

Макар и писането да не е било неговата сила, Петър Осоговски е оставил две големи книги, които в момента се пазят в библиотеката в Малта, и говорят за неговия начин на мислене: оригинален и непосредствен. Според Николай Райнов едната има 384 листа и е малък, грубо обработен пергамент - “кафяв с жилки”. Тя се нарича “Деномесечен Указател” и съдържа в себе си най-много от Богомилската Астрология.
В книгата, ден по ден се проследява цялата година: “с Кръговрата на Слънцето, шестте планети, Северната Колесница, Петела (Орион), Двете Рала (Андромеда и Касиопея), Кадилницата (Лебедовия Кръст), Птицата на Бога (Скорпион), Трапезата на влъхвите (Северната Корона), Соломея (Волопас), Млечният път и Старците (Северната Змия)”.

Там има оригинални легенди, даващи съвсем ново разбиране на Звездните Митове.

Но пътя към богоподобието не е лек - пред нас имаме един живот изпълнен с драматични обрати и събития – през страшните бездни на греха и насладата, до строгата сила на духа.

Още от малък Петър Осоговец има силни лечителски и ясновидски дарби, и с тях помага на много хора. Запален ловец, той попада една бурна нощ в кулите на болярина Пресиам – един от старите вождове на цар Симеон. Пресиам, обичащ ловците и самотен старец, го посреща радушно – той не слиза често в столицата, защото не харесва мекушавия цар Петър. Но Пресиам има красива и очарователна дъщеря, и младия и буен Петър се влюбва в нея – силно и страстно.
Но майка й – хубава и развратна ромейка също пожелава младия маг. Сърцето му е разкъсано от пагубната страст на тези две жени и отровата на силна наслада е плъзнала в душата му – Петър Осоговец води тежката битка със самия себе си. В трескавото му въображение се преплитат образите на тези две жени, а ежедневните му срещи с тях стават необходимост. Когато една вечер, в страстно безумие му се нахвърлят и двете едновременно, той се сепва и иска да се освободи от тях.
И ги отблъсква.
Но те не искат да го пуснат и настава борба: Петър вади стария си ловджийски нож. Когато напуска покоите им, те лежат мъртви и кървави – две блудници: дъщеря и майка.

Петър е съкрушен, духът му е сломен, а душата му опустошена.

Той напуска България и се запътва към далечни земи. Две могъщи сили се борят за душата му – лепкавата тъмнина на греха и светлите пориви на духа. Петър помни словата на княз Боян и свещеник Йеремия (Богомил), в паметта му изникват разговорите с Никита Странник и Василий Византиец, но сега те звучат някак далечни.
Страшна е болката в душата му и той отчаяно търси лек, бягайки от себе си.
Една необикновена случка му помага: в далечна Сирия той чува за Пещерата на прокажения, и че там живее най-нещастния човек на земята. Петър Осоговец тръгва да търси този, който трябва да е по-злочест и от него.
Намирайки пещерата, той пада и се наранява сериозно и по-всичко изглеждало, че краят е близо.
Тогава чува глас от Небесата – Дух Божий се вселява в него и го напътства – така той намира прокажения – могъщ черен маг от Масър. Наказан за злоупотребата със съкровени и могъщи сили, покосен от страшна болест, от него бягат не само всички смъртни, а и самата смърт. По заръка свише, Петър му помага да умре, а благодарния нещастник му дава в замяна огромен пръстен с изумруд - пръстен, обладаващ магична сила.

Петър Осоговец се връща в България, за да започне своята апостолска работа, като епископ на учението за Милостта Божия.

Когато византийския император Никифор Фокас подкупва княз Светослав да нападне и разграби България, Петър Осоговец се намира в Преславец – тогава голям български град на Дунава.
Бързо, предвожданите от Светослав таври и херсонци навлизат в България, като опожаряват и ограбват всичко по пътя си, и зверски убиват всеки, който им се изпречи. Преславец е почти обезлюден – там са останали само старците, както и епископ Петър Осоговец, заедно с 200 свои презвитери и верни – останалите хора са избягали. Ожесточени от липсата на плячка, варварите избиват останалите в града клетници пред обезлюдените къщи.
В нощта на техния пир, в двора на църквата „Св. Йоан Богослов”, богомилският епископ говори на своите, а словото му е изпълнено с духовна сила и огън. Изпълнени с Христово присъствие, апостолите на Милостта Божия отиват директно при княз Светослав и сепват кръвожадните варвари насред безумното им пиршество. Отначало, невярващи на очите и ушите си, скоро таврите и херсонците завързват богомилите и запалват огнен кръг около тях, а Петър Осоговец нарича Светослав варварин.
Той е влачен до смърт от кон и след това хвърлен в огъня при вече мъртвите си верни.
А херсонският войвода, взел от ръката му големия изумруден пръстен, пада в краката на Светослав, покосен от проказа...
Разтърсен от смелостта и дързостта на тези бледни монаси, уплашен от магьосническата мощ на епископа, княз Светослав гледа втренчено пламъците, които сякаш стигат до самите звезди.
„... а България като Огнена Птица ще се възражда из собствена пепел, та до край на векове ще пребъде.
Защото – гаснят звезди една по една. Ала Божият Лентион ще свети вечно – и Млечният Път ще бъде свет саван на мъртвата вселена...”¹

Радислав Кондаков

Използвана литература :

1. Райнов, Николай. „Книга за царете”, Издателство Стоян Атанасов, София, 1918 г.
2. Райнов, Николай. „Богомилство и Богомили”, неиздаден труд

Публикувано от ceres в 2:03   

Етикети: Богомили

Offline Metka

• Forum fan
Темата е "ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ".
Идеята е да се коментира написаното в тази книга.
Километричните цитати от литературни пройзведения спред мен не е удачно, като аргумент оспорващ или потвърждаващ написаното от Хусеин Мехмед в началото.
Ако е така то тогава аз досега да сам направил аналогична александрийска билблиотека запалена от християнските догматици появили се в Египет преди около 2 хилядолетия.
Тука с интерес се четът автентични доказателства а не литературни прйзведения, с които е бъкан нета.Това е фасулски лесно.
Дали помаците сме били богомили или не, в българската истриография от миналото няма кой знае какво освен такива романчета.
Според мене тепърва тези неща ще добият истински автентичен вид, при положения че окажем нужната съпричастност на горесмоменатия от мене уважаван автор историк.
Ако го бомбардираме непрекаснато с масифи от информация, която я има и под път и над път, то тогава чози човечец може откровено да откачи.
Моля смилете се и нека заедно да помислим с какво може да сме полези за тази тема.

Offline daczo

• Forum fan
Други ереси в средновековна България.

В българските земи наред с богомилството намерили разпространение и други ереси. Още през ранното средновековие сирийски и арменски колонисти в Тракия пренесли манихейството и павликянството и силно повлияли върху формирането на самото богомилство. На много места богомили и павликяни образували смесени общини. Запазили се обаче и чисто павликянски центрове главно около Пловдив. През XIV—XV в. павликянски селища се появили и на север от Балкана. Част от павликяните по-късно били ислямизирани, а една голяма група около Пловдив и Никопол приела католицизма през XVI в.
От Западна Европа в България проникнало учението на адамитите, чийто български водач бил монахът Теодосий. Адамитите ходели голи подобно на праотеца Адам преди да бъде прогонен от Рая и изцяло отхвърляли всякакви социални и морални норми. Основното обвинение срещу адамитите, анатемосани на Втория търновски събор, било в разврат и „бесовска измама". Преследвани били и евреите, защото те отхвърляли божествената същност на Иисус Христос и неговата същност на Месия. По подобни причини били преследвани и близките до тях жидовстващи (от жид — юдеин, евреин), които макар и християни, не признавали божествената същност на Христос, доближавайки се до древните юдеохристияни (назаряни и ебионити). С падането на България под османска власт голяма част от еретиците приели исляма или католицизма, които за тях били по-приемлива алтернатива от връщането в лоното на православната църква.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Метка материалите са интересни, не го упреквай, за мен е интересно да ги чета. Имам само една забележка, че павликянството в Северна България не е от XIV—XV в. а от ХІІІ в.

Offline Dilmana

• Editor
Ооооо, не съм толкова елементарен, за колкото ме мислиш.

"Агент Дилмана", или Даниела Горчева, няма значение... е интересна птица, която е на хранилка на едни други интересни хора. Въобще не я сатанизирам, напротив, оценявам по достойнство това, което прави. Тепърва ще се чува за нея. Метка, честно казано, чудя се на акъла ти - ти си сериозен човек, образован, пък... какви другарчета имаш. С теб явно си приличаме по много неща. И аз все се движа в едни компании... мани, мани.

Иначе, благодаря за поканата. Ще се възползвам в най-скоро време и ще дойда в Брезница.
Я виж ти?
И откога "българин" стана синоним на клеветник?
 Хайде сега, уважаеми, или ще докажеш това, което твърдиш или ще се извиниш.
Хайде да те видим, бабаитино, дали имаш чест или ще продължиш да се правиш на мъж досущ Генко Гинкин под покривката на кревата? Ако отказваш да се извиниш, ще имаш ли достойнството да излезеш тук с именцето си, че да те повикам в съда и там да си докажеш клеветническите твърдения - чий агент съм и на чия  хранилка съм?
Или ще ми показваш виртуални  мускули по форумите, скрит зад анонимното "българин"?
В този случай ще си просто жалък страхливец, обикновен подлец и долнопробен клеветник.

Offline Dilmana

• Editor
Дилмана, или Даниела Горчева, няма значение... Благодаря ви, че сте се загрижила за малцинствата в България и за техните права. България, за разлика от любимата ви Холандия, наистина е държава, в която има огромен проблем с етносите. Тук те са гонени, малтретирани, дискриминирани и т.н. И дума да не става - по никакъв начин не са представени във властта. Ама по никакъв начин. И след като България има такъв огромен проблем, вие явно имате огромен финансов проблем, за да разчитате на разни фондацийки, като "Роберт Бош".

Пожелавам ви успех в начинанията, както и плодотворна и доходна работа. Надявам се, че спите спокойно.:)

и този клеветнически цитат си запазвам на тоя "смелчага" с разголената бабаитска снимка. Анонимен мъж с ник "българин" срещу жена,която си стои с името под всеки написан ред и отговаря за него. Мноого мъжествено и мноого "българско"...наистина.
Че си и сложил девиз как съдбата обичала смелите. Интересно дали не иска да провери дали съдбата обича анонимните подлеци и  клеветници?

Offline abc

• Forum fan
Ихааа

Не спирайте!

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо

и този клеветнически цитат си запазвам на тоя "смелчага" с разголената бабаитска снимка. Анонимен мъж с ник "българин" срещу жена,която си стои с името под всеки написан ред и отговаря за него. Мноого мъжествено и мноого "българско"...наистина.
Че си и сложил девиз как съдбата обичала смелите. Интересно дали не иска да провери дали съдбата обича анонимните подлеци и  клеветници?

Охооооо, Дилмана се появи от небитието... Много вълнуващо. Как е в Ниската земя, вали ли?

Offline Metka

• Forum fan
Ихааа

Не спирайте!

abc, badi taka dobar i dostoen i ti da se izvinish na Dilmana!
Nai lesno e da se rakoplqska.
Za mene li4no Dilmana e dostoina balgarka i vinagi e dobre doshla sred nas.
Gordeq se 4e ima takiva bylgari i balgarki, no za jalost mnogo malko ot tqh vlizat tuka..

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Я виж ти?
И откога "българин" стана синоним на клеветник?
 Хайде сега, уважаеми, или ще докажеш това, което твърдиш или ще се извиниш.
Хайде да те видим, бабаитино, дали имаш чест или ще продължиш да се правиш на мъж досущ Генко Гинкин под покривката на кревата? Ако отказваш да се извиниш, ще имаш ли достойнството да излезеш тук с именцето си, че да те повикам в съда и там да си докажеш клеветническите твърдения - чий агент съм и на чия  хранилка съм?
Или ще ми показваш виртуални  мускули по форумите, скрит зад анонимното "българин"?
В този случай ще си просто жалък страхливец, обикновен подлец и долнопробен клеветник.

Боже, някаква кифла ме заплашва със съд. Нон стоп получавам такива заплахи. Така че ще си го преместя от единия в другия. Всъщност, може и да се пробваш, но ще ти кажа, че зад "Петрол холдинг", който е основен акционер в компанията, където работя, стоят над 30 висококвалифицирани юристи. Пробвай се, няма лошо...
Изглежда, чичко Сорос и разни други изкуфели спонсори до такава степен са промили мозъците на една шайка майцепродавци, че вече не знаят къде се намират. Иначе ти желая успех в проучванията на терен и в докладите, които ще напишеш... Луд умора нема!

Offline shaban

• Forum fan
Охооооо, Дилмана се появи от небитието... Много вълнуващо. Как е в Ниската земя, вали ли?
Дилмана винаги е добра дошла тук,за разлика от разни ексхибиционисти с неподплатени амбиции и мераци свръхвъзможностите им.

Offline abc

• Forum fan
abc, badi taka dobar i dostoen i ti da se izvinish na Dilmana!
Nai lesno e da se rakoplqska.
Za mene li4no Dilmana e dostoina balgarka i vinagi e dobre doshla sred nas.
Gordeq se 4e ima takiva bylgari i balgarki, no za jalost mnogo malko ot tqh vlizat tuka..

Метка, уважавам всяко мнение. Не си спомням с какво съм я обидил, но ти се доверявам и се извинявам.

Дилмана извинявай. Споровете са си спорове, уважението си е уважение. Блога ти отдавна е в моите фаворити. Отпреди форума.