Author Topic: ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ  (Read 183427 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Повечето демократични унитарни държави, вкл. и България, не отричат малцинствата и им дават съответните права.
Примери за тези процеси, за които говоря - колкото щеш - иди с българско име при кмета на някоя малка община в Кърджалийско (да кажем в Джебел) и му кажи, че искаш да инвестираш там и да откриеш 50 работни места. Ще бъде много интересна реакцията.

Примерът, който сте ми дал, не ми е ясен. Кметът ли е този, който определя дали аз или вие да си отворим фирма или законът? Аз очите на тукашния кмет не съм видяла, а имам фирма от 2004 година и си работя. Ако в някои места в  България кметът решава дали да имаш фирма според това какво име носиш, нещо май ... Или пък вие ми разказвате врели-некипели?

Offline Dilmana

• Editor
но по моето скромно мнение в България малцинствата си имат много права. Даже твърде много, ако ги сравняваме с някои други държави в ЕС.
И кои по-точно са тия "много права" и "твърде много права"?
Че при цялата ми осведоменост на човек, живеещ в прилична държава като Холандия и имащ представа какво става в милата ми родина (където закачулени дансаджии нахлуха призори в домовете на двама български граждани да търсят престъпници ... без да има наличие на престъпление), нещо не мога да се сетя какви изключителни права имат българските граждани?
Да ги посещават по нощите въоръжени до зъби и закачулени дансаджии?
На това му се казва престъпна злоупотреба с власт и в нормална държава петкосертовци щяха да отговарят за това престъпление!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Виж Бояне, проблема не беше в твоите родители, а в тебе. Ти чрез тях се изтъкваше, казваше че твоя род били все учени хора, а нашите са били неграмотни балканджии. Нито аз познавам твоите хора нито ти познаваш моите. После аз ти отвърнах, че твоя баща е дрът комунист и затова се е издигнал и станъл даскал нищо повече, докато мойте са се издигнали защото са умственоразвити. После ти се оплака на един от НС и така завърши нашата беседа. Пак ти повтарям аз нямам нищо против теб, бащати, майкати и който и да е било замен вие сте виртуални. Виж отдолу какво съм писал Няма нищо реално на този свят. Думите ми са буквални и преносни, кой както ги разбере.
Сега на въпроса ако богомилите приеха изведнъж исляма щяха твоите хора да го изкарат като "масово помохамеданчване", опазил ни Аллах от такова фитне. Добре е че са го приемали постепенно. За всяко нещо е нужно време. Първо трябва нещото да се проучи за да се приеме. Днес много наши хора са неуверени да станат българи, други го приеха с интосиязъм, трети въобще и не си го помислят. Ето ти един паралел с нашето време.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Metka

• Forum fan
После ти се оплака на един от НС и така завърши нашата беседа.
??? ??? ???

Offline Dobrev

• Forum fan
??? ??? ???
Не знаеш ли какво е НС, Метка?
Народното Събрание ... Аз и там имам връзки, ти какво знаеш ... Да са живи и здрави още 100 години комунистите там, че да държим старите връзки ...

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Дилмана, или Даниела Горчева, няма значение... Благодаря ви, че сте се загрижила за малцинствата в България и за техните права. България, за разлика от любимата ви Холандия, наистина е държава, в която има огромен проблем с етносите. Тук те са гонени, малтретирани, дискриминирани и т.н. И дума да не става - по никакъв начин не са представени във властта. Ама по никакъв начин. И след като България има такъв огромен проблем, вие явно имате огромен финансов проблем, за да разчитате на разни фондацийки, като "Роберт Бош".

Пожелавам ви успех в начинанията, както и плодотворна и доходна работа. Надявам се, че спите спокойно.:)
Fortuna Favet Fortibus - Съдбата обича смелите

Offline Metka

• Forum fan
Бояне аз също съм водил полемики с тебе.Предполагам че ще имам подобна съдба като на помак БГ.
Но бъди спокоен, вече не ме интерсува личното ти минало.Ти допусна ред грешки още в началото.Обвини целия сайт в насаждане на сепаратизъм.
По този начин си спечели врагове, се едно си ритнал кошер с пчели, та ние имаме право да се защитиме.А вместо това можеше да разкажеш за устната традиция на твоя известен елитен селченски род, както го правим останалите.Гледаше на нещата само от една гледна точка без да знаеш какво мислят помаците примерно от Турция,Гърция, Македония..
Много въпроси имам към тебе, но не искам да ти ги задавам.Просто се страхувам за сигурноста си ако наистина помак БГ е прав.
И не само аз се страхувам повярвай..

Стана ми много мъчно например като видях начина по които оценяваш брезнишките песни тука в наша сайт и един друг сайт в които случайно влезох.
Има една старинна песен от Брезница за насилието през 1912 година, когато нашите предци едвам са оцеляли, та тази песен ти в един сайт, /които аз няма да публукувам тука /, ти наричаш песента откровено -"Антибългарска песен от село Брезница".
Тука в наша сайт тази песен я има и ти самият даваш за нея добра оценка.Това ме засяга лично и според мене е лицемерие.
Поправи ме ако греша

Offline Българин

• Advanced member
Дилмана, или Даниела Горчева, няма значение... След "Митът Батак" да не би новият проект на фондация "Роберт Бош" да е посветен на Брезница? Просто питам.

Offline Metka

• Forum fan
Българино ,Дилмана е добре дошла в Брезница, Добре си дошъл и ти.
Тя е не по малко достойна от тебе.
И спрете с Боян да сатанизирате Дилмана.Тука правата на всички са гарантирани.
Правйки смешния опит да я сравнявате с Мартина Балева, по този начин подлагате на съмнение към нас, участието си в  сайта.

Относно Дилмана съм сигурен че това ще я направи по силна.Макар че тя едва ли има време да обръща внимание на такива дреболий.

Offline Българин

• Advanced member
Ооооо, не съм толкова елементарен, за колкото ме мислиш.

"Агент Дилмана", или Даниела Горчева, няма значение... е интересна птица, която е на хранилка на едни други интересни хора. Въобще не я сатанизирам, напротив, оценявам по достойнство това, което прави. Тепърва ще се чува за нея. Метка, честно казано, чудя се на акъла ти - ти си сериозен човек, образован, пък... какви другарчета имаш. С теб явно си приличаме по много неща. И аз все се движа в едни компании... мани, мани.

Иначе, благодаря за поканата. Ще се възползвам в най-скоро време и ще дойда в Брезница.

Offline Dobrev

• Forum fan
Бояне аз също съм водил полемики с тебе.Предполагам че ще имам подобна съдба като на помак БГ.
Но бъди спокоен, вече не ме интерсува личното ти минало.Ти допусна ред грешки още в началото.Обвини целия сайт в насаждане на сепаратизъм.
По този начин си спечели врагове, се едно си ритнал кошер с пчели, та ние имаме право да се защитиме.А вместо това можеше да разкажеш за устната традиция на твоя известен елитен селченски род, както го правим останалите.Гледаше на нещата само от една гледна точка без да знаеш какво мислят помаците примерно от Турция,Гърция, Македония..

Стана ми много мъчно например като видях начина по които оценяваш брезнишките песни тука в наша сайт и един друг сайт в които случайно влезох.
Има една старинна песен от Брезница за насилието през 1912 година, когато нашите предци едвам са оцеляли, та тази песен ти в един сайт, /които аз няма да публукувам тука /, ти наричаш песента откровено -"Антибългарска песен от село Брезница".
Тука в наша сайт тази песен я има и ти самият даваш за нея добра оценка.Това ме засяга лично и според мене е лицемерие.
Поправи ме ако греша.

Метка,
Аз продължавам да смятам песента от вашия край за антибългарска - вие сами си пеете, че българите ви били душмани. Тук не съм давал оценки за песента ви - цитирай ме, ако откриеш моя оценка тук.
Посочи ми кои песни от целия албум насаждат омраза към българите?
В родопските песни от същия албум това нещо няма да го намериш.

А за лицемерие ти най-малко имаш право да говориш. Няма да припомням какви неща изписахте срещу ръководителите на сайта в един друг форум, а сега се правите на сладкодумни разказвачи тук.

И в нашия край е имало насилие и възродителни процеси, но хората са си казали - каквото било, било.
Ти защо продължаваш в абсолютно всеки един от твоите постове да човъркаш в раните?
Отговори ми, ако българските историци следваха твоята логика и настояваха през последните 120 години да свързват събитията от Перущица и Батак само с помаците и да го изтъкват постоянно ден след ден, мислиш ли че щеше да е останал и един жив помак в България? Както виждаш в учебниците пише еди кой си е предвождал войските, но не акцентират отново и отново, че това са били помаци.
Затуй - каквото било - било.
Имало е зулуми и от едната страна, имало е зулуми и от другата страна.
Време е да оставим миналото и да се радваме на настоящето и бъдещето.

Много въпроси имам към тебе, но не искам да ти ги задавам.Просто се страхувам за сигурноста си ако наистина помак БГ е прав.
И не само аз се страхувам повярвай..

Ей, не знаех, че съм такова страшилище. Чак за сигурността си да се страхуваш ... Недей бе, човек, спи спокойно. Аз съм далече.

И не разбрах аз какво съм сатанизирал Дилмана??? Къде си ме видял да й отговарям???
Пак някакъв лов на вещици те гони.

Offline Българин

• Advanced member
Абе "Дилмана" що не излезе с истинското си име, бе Метка. Ето, почти всички хора в сайта знаят вече какъв съм, що съм, пък нашата "Дилмана" я е хванал новият Възродителен процес. По-смело, другари!

Offline Metka

• Forum fan
Ето текста на песента:

Шукри паша на Стамболъ,
на Стамболъ, джанам, на стол седи
на стол седи, каве пие,
каве пие, джанам, сълзи рони,
сълзи рони, люто калне:
– Проклят да е, джанъм, кьорав да е,
кьорав да е, Енвер оджа
що продаде, джанъм, турскай земе
що продаде на йоруменбия.
Издойдоха, мори, българето,
българето, душмането,
пристигнали, джанам, душманито.
Та фърлили на жените,
на жените, леле, фереджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Стари йора изгубили,
изгубили, горки, потопили.
Малинки моми излюбили,
мальки моми, млади жени.
Мальки деца покърстили
покърстили, горки, поробили,
поробили, всичко потопили.
Та подунал долян вятър
издойдоха, леле, гърчотия,
престигнали в Ниврокопа,
от Ниврокопа, леле, я в Лажница,
от Лажница, я в Корница,
от Корница, леле, във Брезница.
Избягали душмането,
надянали, жени, фериджето,
Тая случка сай случилъ,
през 12-та, брей, годинъ.
И до днеска, горки, турци си са
турци си са, горки, зордан турци.

Offline Българин

• Advanced member
Да, покъртителна песен... "Дилмана" ще я включи ли в новия проект?

Offline Dobrev

• Forum fan
Ето текста на песента:

Шукри паша на Стамболъ,
на Стамболъ, джанам, на стол седи
на стол седи, каве пие,
каве пие, джанам, сълзи рони,
сълзи рони, люто калне:
– Проклят да е, джанъм, кьорав да е,
кьорав да е, Енвер оджа
що продаде, джанъм, турскай земе
що продаде на йоруменбия.
Издойдоха, мори, българето,
българето, душмането,
пристигнали, джанам, душманито.
Та фърлили на жените,
на жените, леле, фереджето,
Стари йора изгубили,
изгубили, горки, потопили.
Малинки моми излюбили,
мальки моми, млади жени.
Мальки деца покърстили
покърстили, горки, поробили,
поробили, всичко потопили.
Та подунал долян вятър
издойдоха, леле, гърчотия,
престигнали в Ниврокопа,
от Ниврокопа, леле, я в Лажница,
от Лажница, я в Корница,
от Корница, леле, във Брезница.
Избягали душмането,
надянали, жени, фериджето,
Тая случка сай случилъ,
през 12-та, брей, годинъ.
И до днеска, горки, турци си са
турци си са, горки, зордан турци.

Коментарът ми беше относно "Рисиме, сино Рисиме" в която "душманите български войводи" отвлекли сестра му.